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DIGEST: 1. Under 5 U.S.c9 5 5595(c), severance pay is
computed on the basis of the rate of pay
received immediately before an employee's
separation. Thus, an employee whose tem-
porary promotion to a higher position was
terminated 1 day prior to the day of his
separation from Government service is en-
titled to have his severance pay computed
on the basis of the rate of pay received in
his permanent position, not on the basis of
the rate of pay received in his temporary
promotion.

2. In accordance with 5 C.,.R. S 335.102(f)(1)
an agency may terminate an employee's tem-
porary promotion in its discretion ,%t any
time prior to the scheduled expiration date.
Also, thrre is no requirement that the em-
ployee should receive express notice of the
termination.

This is in response to a letter from the Assistant
Secretary for Administration, Department of Commerce,
requesting a decision whether Mr. John L. Gibson, a
former employee of the Economic Development Administra-
,tion, is entitlesi to receive severance pay computed on
the basis of a temporary promotion to a higher position
or on the basis of his permanent position. For the
reasons set forth below, we conclude that the employee's
severance pay should be computed on the basis of the
lower rate of pay of his permanent positiot..

The record indicates that Mr. Gibson was separated
from Government service on September 29, 1981, as a
result of a reduction in force (RIF). It is undisputed
that he is eligible to receive severance pay although
the amount of severance pay due is at issue. Mr. Gibson
contends that his severance pay should be computed on
the basis of the pay of the GS-14 position to which he
had been temporarily promoted. Mr. Gibson indicates that
he had recoived that temporary promotion on March 23,
1980, which was subsequently extended for a period not
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to exceed September 29, 1981, However, the Assistant
Secretary argues that the employee's temporary promotion
was terminated prior to his separation; that he was
returned to his permanent position, GS-131 and that his
severance pay should be computed on the basis of his
permanent position and not on the basis of his temporary
promotion. In this connection the Assistant Secretary
states:

'In accordance with 5 U.S.C. 5595(a)(2)(ii)
and 5 CFR 550.701(b), severance pay is
limited to emp3oyees serving under appoint-
ments without time limitations. It appears
to be inconsistent to base tiat benefit on a
temporary (i.e., time-limited) salary. * * A
Further, an employee serving on a temporary
promotion is on notice that he/she can and
will be returned to his/her permanent grade
and the step/salary he/she would have been
receiving absent the temporary promotion
(5 CFR 335,102(f)), Lastly, under RIP regu-
lations (5 CFR 351.404(a)(2)) an individual
must compete from his/her permanent position."

As the Assistant Secretary points out, severance
pay is governed by s U.S.C. S 5595 (1976) and the imple-
menting regulations, 5 C.F.R. S 550.701 et eq.,, promul-
gated by the Office of Personnel Management. Under the
law and regulations, an employee who "is involuntarily
separated from the service, not by removal for cause" and
who "has been employed currently for a continuous period
of at least 12 months" may be eligible for severance pay
so long as he was servinq under an appointment without a
definite time lim4tation.

The restriction against paying severance pay to
employees who have been serving under an appointment with
a definite time limitation applies to appointments only.
Since appointments and promotions are not synonymous, the
restriction evidently was not intended to include tempo-
rary promotions, i.e., promotions not to exceed a certain
date. Furthermore, the "time limitation" restriction gov-
erns the eligibility of employees to receive severance
pay and does not apply to the computation of severance
pay amounts. Since it does not appear that Mr. Gibson
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was serving under an appointment with a definite time
limitation, although his promotion was temporary, he is
not ineligible for severance pay on that basis.

Once eligibility to receive severance pay has been
found, as it has in this case, the amount of severance
pay due must be computed in accordance with the formula
prescribed at 5 U.S.C. 5 5595(c):

"Severance pay consists of--

"(1) a basic severance allowance
computed on the bases of 1 eeek's basic pay
at the rate received immediately before sep-
aration for each year of civilian service up
to and including 10 years * * * and 2 weeks'
basic pay at that rate for each year of ci-
vilian service beyond 10 years * * *
(Emphasis supplied.)

The applicable regulation, 5 C.F.R. S 550.703(b),
states:

"'Basic pay' means the rate of pay fixed
by law or administrative action for the posi-
tion held by an employee at the time of sepa-
ration * * *." (Emphasis supp'ied.)

Thus, an employee whose temporary promotion ends at
any time prior to his separation must have his severance
pay computed on the basis of the rate of pay in his perm-
anent position.

The Assistant Secretary does note that there is a
difference between the language of the cited statute and
the language of the cited regulation. In our view, how-
ever, for ascertaining the rate of basic pay to be used
in computing the severance pay there is no difference be-
tween the term "immediately before separation," as stated
in the statute and the term "at the time of separation,"
as phrased in the regulation. That is, under either
phrase the rate to be used is the last rate of pay to
which the employee was entitled.
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According to the Agency, Mr. Gibion's temporary
promotion to GS-14, step 4, was terminated effective
September 28, 1981, 1 day prior to his separation. If
this termination was legally and properly effected,
Mr. Gibson's basic rate of pay "immediately before his
separation," on September 29, 1981, was that of a GS-13,
step 7--$38,456 per year. However, if the termination
of his temporary promotion was not legally or properly
effected his basic rate of pay remained that of n GS-14,
step 4--$41,657 per year.

Htr. Gibson contends that the termination of his
temporary promotion was performed improperly for several
reasons and, therefore, should have no effect in the
computation of his severance pay. In this regard, he
says:

"The Agency contends now that my temporary
promotion was terminated on September 28,
1981, the day before the effective date of
the RIPF I received no notice of such ter-
mination, oral, written, or otherwisee and
I continued, in the presence of the Regional
Director and five of my subordinates, to
function at the higher level on September 29,
1981, the date of my separation. * * * The
rate of pay I received until the last day of
my employment was $41,657 per year * *
(Emphasis supplied.)

In our opinion, the agency terminated Mr. Gibson's
temporary promotion, notwithstanding his assertions to
the contrary, The record shows that on September 25,
1931, the agency executed a Personnel Action (SF**50)
terminating Mr. Gibson's temporary promotion, effective
September 28, 1981. This action was consistent with
5 C.F.R. S 335.102(f)(1) which states that temporary pro-
motions may be ended and the employee returned to hts
permanent position at any time in the discretion of the
agency. Moreover, we have held that express notice of a
termination is not required. Allan S. Danoff, B-198142.2,
Pebruary 24, 1982.

Although, as he asserts, Mr. Gibson may have
continued to perform the same duties he performed as a
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G$-14 for the entire day following the termination of
his temporary promotion and prior to his separation,
thiu does not alter our view of the facts. The most the
agency's action in terminating the temporary promotion,

*p without changing his duties, would hAve done was to
transform the temporary promotion into a detail to a
higher grade position, effective September 28, 1981.
That would not entitle Mr. Gibson to the higher salary
for that day.

Finally, information we received from the agency
has revealed that, contrary to Mr. Gibson's allegations,
his pay was reduced to accurately reflect the termination
of his temporary promotion. While there was some delay
in this payroll action so that it did not occur In the
first pay period following the termination, it did occur
in due course. In any event, the facts that Mr. Gibson
may have been erroneously overpaid, or that, unfortunately,
he may not have received prompt notification of the ter-
mination of his promotion, do not change the fact that he
was legally entitled to only the lower GS-13 salary,

Since it appears that the agency terminated the
employee's temporary promotion, and since the employee
was serving in his permanent position at the time of his
separation, we hold that the employee's severance pay
should be computed on the basis of the GS-13 rate of pay
received in his permanent position.

Comptrol r General
of the United States
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