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DIGEST:
1. If an authorized certifying officer

presents a legal question to our Office
which is general and recurring in natura,
we will treat the request as one frtom
the head of the agency and will render
a decision under the authority of
31 U.S.C9 5 74 (1976), notwithstanding
the absence of a specific voucher.

2. Federal employees returning to the con-
tinental United States from Hawaii, a
post of duty outside the continental
United States, for separation are not
entitled to reimrursement of real
estate'expenses incurred in the sales
of Choir residences in Hawaii.

Are Federal employees returning from ponts of duty
outside the continental United States for separation
entitled to reimbursement of real estate expenses in-
curred in the sales of their residences at their post
of duty? For the following reasons, we answer this
question negatively.

This quention is presented for decision by
Mr. }3. L. Gordon, an authorized certifying officer,
Department of Energy, Las Vegas, Nevada. It has been
raised by several Federal employees presently employed
by the Department of Energy who have, or expect to
have, a post of duty which in outside the continental
United States. In the present case, the post of duty
involved is Hawaii. The employees intend to submit
claims for reimbursement of real estate expenses which
they will incur in selling their residences at their
post of duty upon their return to the continental
United Staten for separation. Because the situation
presents a general legal question, and appears to be
one which will recur, we will treat the request as
one fromn the head of the agency and will render a
decision under the authority of 31 U.S.C. § 74 (190'76),



fl-204467 6

notwithstanding the absence of a specific voucher gener-
ally required by 31 U.S.C. § 82d (1976). See 56 Comp.
Gen. 652 (1976).

The employees who raised this question argue that
our Office' s previous consideration of this matter An
54 Comp, Gen, 991 (n-183449, Miay 29, 1975) rnisinter-
preted and took out of context the relevant sections of
the United States Code and the Federal Travel Regulations
(FTR) 'That decision involved an employee whose post
of duty was in Alaska and whose position was abolished.
The employee then returned to the continental United
States for separation by retirement. fie claimed that
he was entitled to reimbursement of real estate expenses
in selling hits Alaska residence, Our decision, however,
denied his claim since we viewed the pertinent statutes
and regulations as permitting such reimbursement only
when there is a permanent change of duty station, and
we found that a return from Alasia for a purpose other
than assuming a new Government position does not consti-
tute a permanent change of station. Wh further held that,
under 5 U.S9C9 § 5724(d) (1973), when an employee trans-
ferred to Alaska returns to a location in the 48 States,
he is considered the same as a new appointee for purposes
of travel and transportation expenses, and as such is
not entitled to reimbursement: by the Government for real
estate expenses. See 5 U.S.C. § 5722 (1970).

our reexamination of the relevant statutes and regu-
lations shows that the employees' arguments are not sound,
and that our previous decision in 54 Comp. Gen. 991 (1975)
was correct in denying reimbursement of real estate
expenses to an employee returning from a post of duty out-
side the continental United States for separation (or for
any reason other than assuming a new Government position
which constitutes a permanent change of station). We
note that the relevant statutes and regulations have not
essentially changed since our previous decision was issued
on May 29, 1975. We will cite the versions currently in
effect.

While the arguments of th'o employees in the present
case go into some detail, they essentially can be viewed as
claiming entitlement for real estate expenses since employees
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returning from duty outaiue the continental United States
for separation either (1) should be considered as employees
transferred in the interest of the Government from one offi-
cial station or agency to eanother fov peranent duty, Or
(2) are entitled to such expenses under 5 U.S.C. 5724(d)
(197G). 

Title 5 UtS.c. § 5724a(a) (Supp. III 1p79) authorizes
the real estate expenses in question fori a employee for
whom the Government pays expenses of travel and transpor-
tation under section 5724(a) of this title", Such an
employee under 5 U.S.C. § 5724(a) (1976) is defined as:

"(1) * * * an employee transferred in the
interest of the Government from one official
station or agency to another for permanent
duty * * *," (Emphasis addedj

It is important to realize that the above statutory
authorization for real estate expenses is distinct¾ from
the authorization for travel and transportation expenses
under 5 US.C. § 5724(d) (1976) which will be discussed
below.

There is, therefore, a statutory requirement that the
transfer be for permanent duty. Return to the continental
United States for separation by retirement or any other
type of separation, however, cannot be considered permanent
duty. The employees in such a situation would not satisfy
one of the statutory criteria of 5 U.S.C. § 5724(a) (1976).
Thus, they would not be entitled to reimbursement of real
estate expenses.

In regard to the employees' second argument, we observe
thett 5 U.S.C. § 5724(d) provides as follows:

"(d) When an em2loyee transfers to a
post of duty outside the continental United
States, his expenses of travel and transpor-
tation to and from the_post shall be allowed
to the same extent and with the same limita-
tions prescribed for a rew appointee urader
section 5722 of this title." (Emphasis
added.)
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We also observe that, by virtue of 5 USC. § 5721(3)
(1976), Hawaii ti3 lot included in the definition of
continental United States. l

While under 5 U.S.C. § 5722 (1976) q new appointee
to a post of duty outside the continenta United States
may receive travel and transportation exj ensi to and
from that post of duty, such a new appoi tee clearly
may not receive reimbursement for real e tat expenses
which are a distinct item of reimbursement a thorized
by 5 US.C. § 5724a(a)(4) (.Supp, III 1979) d scussed
above. See 60 Comp. Gen. 71, 73 (1980); 54 Comp. Gen.
747 (1975); and FTR para. 2-1.5g(2)(c) (PPMR 101-7)
(September 1981).

Since the employees in the present case must be
considered in the same category ab new appointees who
are not entitled to reimbursement for real estate
expenses because of the provisions of 5 U.S.C , § 5722
(1976) and 5 U.S.C. § 5724(d) (1976), we conclude that
they are not entitled to such reimbursement.

Accordingly, the interpretation suggested by the
employees is not permitted by the applicable statutory
and regulatory provisions. They would not be eligible
for reimbursement o(. residence transaction expenses
upon their return to the continental United States for
separation.

AvComptrolle G eral
of the United States
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