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MATTER OF: Chtef 'Master Sergeant Alfred 13.
Arnold, USAFR, Retired

DIGEST: Section 9 of Public Law 96-343 amended
the 20-year retirement statutes applicable
to Regular Army and Air Force enlisted
members (10 U.S9.C §§ 3914, 8914) to
authorize reservists serving on active
duty to retire under those Provisions on
the same basis as Regular enlisted members,
An Air Force reservist who became eligible
for retirement under the new'provisions
before he reached age 60, although not
actually retired until after age 60,-is
prohibited from receiving greater retired
pay under the statutes authorizing retired
pay for non-Regulars upon reaching age
60, 10 U.S.C. §§ 1331-1337. Since the
member was eligible for retirement under
10 U.s.C. § 8914, he could not qualify uender
the non-Regular retirement provisions which
only apply if the member is not entitled to
retired pay under any other provision of
law.

This action is in respinse to a request from an Accounting
and Finance Officer, Jir Force Accounting and Finance Center,
regarding the prpriety of making payment on a voucher to
Chief Master Sergeant Alfred B. Arnold, USAFR, Retired, for
additional retired pay. The matter has been assigned submis-
sion number DQ-AF-1378, by the Departmdnt of Defense Military
Pay and Allowance Committee.

The question asked is whether an Air Force Reseri!c member
who became entitled to retired pay under 10 UPS.C. § 8914 by
virtue of a change in the law, may defer retirement until
age 60 in order to receive greater retirement benefits under
the non-regular retirement provisions contained in chapter 67
of title 10, United States Code, 10 U.S.C. §§ 1331-1337.
For the reasons stated below, we have determined that the
member may not receive the greater benefits provided for non-
Regular retirement.
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The basis upon which individuals may be retired from
one elf the Armed Forces and receive retired pay are matters
str$.tly governed by law.

The purpose of 10 U,S,C, §§ 1331'1337, which was
derived from Title III of the act of June 29, 1948,
oh, 708, 62 Stat, 1087-1091, was to establish a new.
basis for payment of retired pay to members and former
members ,lf Reserve components who, while active in
the Res .;ves over a long period of time, were otherwise
ineligiule for years of servije retirement under other
provisions of law, See AA Cainp, Gen, 458, 459 (1962),
For a member of a Reserve component to become eligible
to receive retired pay under these provisions, four condi-
tions listed in 10 US.C. § 1331(a) must be met, First,
the member must be age 60; second, he must have performed
a minimum of 20 years of qualifying service, active and
inactive third, the last a years of his qualifying ser-
vice must be service in specified components, other than
as a member of a Regular component, the Fleet Reserve
or the Fleet Marine Corps Reserve; and fourth, he must
not be entitled, "under any other provision of law, to
retired pay from an armed force * * *,"

From 1948 until September 8, 1980, other than dis-
ability retirements or retirements under 10 U.SC9

§§ 1331-1337, enlisted members of Army and Air Force
Reserve components were generally ineligible to retire
under any other provision of law, regardless of the
number of years of active service whioh they performed.

On September 8, 1980, Public Law 96-343, 94 Stat. 1123,
was enacted. Section 9 of that act amended the provisions
of 10 U.S.C. §§'-3914 and 8914, to permit Reserve enlisted
members of the A'nmy and Air Force serving on active duty
on and after that date, who have at least 20, but less
than 30, years of active service, to retire on the same
basis as Regular enlisted members of those services.
While the apparent purpose of the amendments to 10 U.S.C.
§§ 3914 and 8914 was to permit Reserve enlisted members
with at least 20 years of active service to receive
retired pay beginning earlier than age 60, it seems that
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enactment of those amendments operated to Sergeant Arnold'n
disadvantage,

On September 8, 1980, Sergeant Arnold was on active duty
in the Air Force, and had 22 years and 7 days of active
service to his credit and, thus, became entitled to retire
under 10 UqS9C. § 8914, as amended, on the day before enact-
ment of the amendments, his only retirement rights were
under 10 U.SC. 'A§ 1331-1337, and it- is understood that,
except for reaching age 60, all. of the statutory conditions
were currently being met by him, On October 7, 1980, he
became age 60, and but for the restrictive language con-
tained in 10 U*S,C. 1331(a)(4) (entitlement to retired pay
under another provision of law), he would have been entitled
to retire under 10 U9.SC. §5 1331-1337.

On October 31, 1980, Sergeant Arnold was retired under
the provisions of 10 U.S.C. § 8914, with retired pay com-
puted under Formula C of 10 US.C. § 8991. Based on that
computation formula, his monthly retired pay effective
November 1, 1980, was $1,041.25, based on his 22 years of
active service. In contrast, since he was then over age
60, if he could have retired under 10 U.S.C. §§ 1331-1337
and computed his retired pay under Formula 3 of 10 U.S.C.
§ 1401, his monthly retired pay, effective November 1, 1980,
would be $1,151.77, based on 24.44 years of service includ-
ing certain creditable inactive services

The language of 10 U.S.C. § 1331 has been construed
to mean that the retirement benefits it authorizes are
intended only for non-Regular members who are jot covered
by another retirement law beifore those benefitsv are fully
vested. Such provisions were not intended to provide an
alternate method of computing retired pay. See 41 Comp.
Gen. 458 (1962) and 44 Comp. Gen. 124 (1964). See also
51 Comp. Gen. 91 (1971).

In Sergeant Arnold's case, on the day of enactment of
Public Law 96-343, he apparently had not satisfied all the
conditions for retirement stated in 10 U.S.C. § 1331(a)
since he had not yet become age 60. Upon enactment of
Public Law 96-343, he immediately became entitled to be
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retired under 10 U.StC. § 8914. Therefore, by the time he
reached age (0 the prohibition in 10 UtSoC. § 1331(a)(4)
prevented him from qualifying for retired pay for non-Regular
service under 10 U,S,C, § 1331 since he was then entitled
to retired pay under another provision of law, 10 U.S.C,
§ 8914.

The fact that he was not actually retired until Octo-
ber 31, 1980, a date'after he became age 60, would pobt

alter this conclusion. Sectibn 9(c) of Public Law 96-343,
provides that the amendments made to 10 U.S.Ct §§ 3914 and
8914 "shall apply with respect to retired pay payable for

months beginning after the date of the enactment of this
Act." No savings provision was included to cover someone
in Sergeant Arnold's position,

Accordingly, payment may not be mnade on the voucher
presented and i!. will be retained here.

Comptroll G eral
of the United States
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