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THI11 CDMPTFIC)LLER GENERAL

W ASHINGTON, DC, 20t54a

FILE: B-203354 DATE: February 8, 1982

MATTER OF: Major Jamesi C. Rhodes, UShI

DIGEST: Service member legally separated from his
spouse who relocates in conneo;sion with a
permanent change of station anl resides
in non-Government quarters but does not
relocate his spouse at Government expense
is entitled to a dislocation allowance at
the "without dependents" rate.

This decision is rendered in response to a request
submitted by Lieutenant Colonel L. T, Howard, Director
of Accounting and Finance, Eglin Air Force Base, Floridar
for an advance decision concerning the entitlement of
Major James C. Rhodes to a dislocation allowance in
connection with his permanent change of station trom
Langley Air Force Base, Virginia, to Eglin Air Force
Base in April 1979. The request was assigned control
number 81-16 by the Per Diem, Travel and Transportation
Allowance Committee.

As is explained below, we find that Major Rhodes
is entitled to the dislocation allowance at the "without
dependents" rate,

The finance officer states that at the time of the
change of station, Major Rhodes was legally separated
from his wife and did not relocate her in connection
with his move. Upon completion of his move, he sub-
mitted a claim for dislocation allowance as a "member
without dependents." His claim was denied on the basis
that at the time of his move he was married and, thus,
considered a member with dependents under Volume 1
of the Joint Travel Regulations (1 JTR). Effective
June 19, 1980, the Joint Travel Regulations definition
of a "member without dependents" was amended to include
a member with dependents when the dependents do not
relocate at Government expense incident to the member's
move, even though they are entitled to do so, 1 JTrR,
paragraph M9001.2 (change 331, September 1, 1980).
See also 59 Comp. Gen. 376 (1980), upon which that
amendment was based. After the definition was amended,
Major Rhodes resubmitted his claim for a dislocation
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allowance incident to this same change of station, but
was again denied payment because the date of his move
preceded the effective date of the amendment,

The issue here is whether a member legally separated
from his spouse who was subject to a permanent change of
station before the affective date of the amendment of the
JTR definition of "member without dependents" is, never-
theless, entitled to a dislocation allowance at the
"without dependents" rate if he resides in non-Governmeilt
quarters at the new duty station,

Pursuant to 37 U*S9C9 § 407, under regulations
prescribed by the Secretary concerned, a member of a
uniformenl service without dependents who is transferred
to a permanent station and is not assigned to Government
quarters is entitled to a dislocation allowance, We
held, prior to the revision of the JTR broadening the
definition of "member without dependents," that a member
who is legally separated from his spouse before his
permanent change of station is without dependents, for
dislocation allowance purposes. Such a member may,
.therefore, be paid the allowance at the "without
dependents" rate, See 53 Comp. Gen, 787 (1974) and
B-178191, June 21, 1973.

Since Major Rhodes was legally separated from his
wife at the time of his move, the amendment to the defi-
nition of "member without dependents" was not necessary
to entitle him to the dislocation allowance. Accordingly,
Major Rhodes is entitled to the dislocation allowance at
the "without dependents" rate, and the voucher submitted
is being returned for payment.
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