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DIGEST:; Where employee attends lunchnon patcl for
by Government whilv on travel to high
rate geographical area, his reimbursement
for actual subsistence expenses, 'athlerwiFe
lrmited to $45, should be reluced by the
value of lunch furnished by Government,

Mr. Daniel B. Peyser, an employee of the .S5 Metric
Board, appeals the Claims Group's denial of his claim for
additional travel expenses incident to temporary duty,
Specifically, Miro Peyser appeals the Claims Group's deter9-
mination that he is not entitled to an additional $9.15
actual subsistence expensesreimburnement. The #9,l5 was the
cost of a workshop luncheon attended by tMr. Peyserg, Because
the cost of that luncheon wan paid by the Metric Board the
agency reduced the $45 limitution on his actual subsistence
expense reimbursement for that day by the amount of $9,15,
We concur with the action of thei Claims Group in sustaining
the Metric Board's disallowance of I-r. Peyser's claim.

According to the record, Mar. Peyser performed temporvry
duty in Nashville, Tennessee, a high rate Geographical area,
from September 23 to September 25, 1980, His travel orders,
among other things, authorized him actual subsistence expenses
up to $45 a day.

On September 24, 1980, the claimant indicates that his
official duties required him to attend a workshop Luncheon.
When Mr. Peyser claimed his actual expenses for September 24,
lie was informed that his reimbursement was reduced bv the
cost of the luncheon. Specifically, he was told that the
luncheon was paid for by the U.S. Metric Board out of
appropriated funds and thus the amount ($9.15) had to be
deducted from his maximum entitlement of $45. tie was reim-
bursed $35.85. Since his expenses for september 24, even
without lunch, were $60.07, Mr. Peyser seeks payment of the
withheld $9.15.

The Claims Group, relying on 42 Comp. Gen. 549 (1963),
informed Mr. Peyser that an appropriate deduction from his
actual subsistence expense reimburveonvnt was required for
the luncheon since it Was paid for by the Government.
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Mr. Peyser appeals stating that the Claims Group's deter-
mination is "against the weight of opinion and precedent in
the subject." It is tir. Peyser's position that a reduction
in reimbursement, while appropriate for all employee receiving
per diem, is improper for one receiving actual subsistence
expenses.

We cannot agree with Mr. Peyser'a view, The precedent
to which he refers is our decision, 9 Comp. Gone 363, 365
(1930), In that case we held that an employee receiving
actual subsistence expenses who is furnished meals without
charge "is entitled within the prescribed limit for actual
expenses only to other authorized subsistence expenses
incurred." That de ision addressed the appropriate treat-
ment of meals furnished by friends or family of the employee.
It did not deal with meals furnished or otherwise paid for
by the Government.

As indicated in 60 Comp. Gen. 181 (1981), the statutory
limitations on per diem rates and actual expense rates are
applicable regardless of whether the Government reimburses
the employee or otherwise pays for meals or lodyings fur-
nished without direct cost to the employee. Paragraph !.-7.6f
of the Federal Travel Regulations (FTR) (FPUR 101-7) (May
1973) relied on in that decnsion requires an appropriate
deduction from the authorized per diem rate "where meale or
lodgings" are furnished without charge or at a nominal cost
by A Federal CQovernment agency at a temporary duty station.
As evidenced by-our reference in 42 Colap. Gen. 549 to the
substantially identical language of paragraph 6.7 of the
Standardized Government Travel Regulations, thern in effect,
meals paid for by the Government as part of the cost of a
meeting or conference are considered to be meals furnished
without charge by the Government.

Actual expenses are payable under FiR chapter 2, Part 8,
when an employee is entitled to per 61cm and che maximum per
diem would be inadequate to cover the employeo' s expense
of travel. While the regulations at Part 8 do not contain
a specific provision conipar-7ble to FTR pera. 1-7.G6, they
do make it clear that expcinses which may not be reimbursed
as part of the pcer diem allowance are not reimbursable as
actual subsistence expenses. Paragraph 1-8.2b of the FTR
specifically provides: "Actual subsistence expanse reirn-
bursermient shall be allowed for the sane type of expenses
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normally covered by the per diem allowance under the provi-
dion of (FTR, para,] 1-7,1bC" Consistent with these regu-
lations ant with the required reduction in per diem under
the circumstances, we held at 60 Comp. Gen, 181, 104 that
no reimbursement may be made for meals or lodgings tur-
nished by the Government to an employee on actual, subsist-
ence expenses. To agree with 11r9 Peyser's argument that
he should be reimbursed his actual expenses not in excess
of $45 without regard to the fact his lunch was provided at
a cost of ~9.15 to the Government would be to sanction reim-
bursement of his actual expenses in excess of the statutory
'limitations.

For the reasons stated above, our C).aims Group's
determination is sustained.

For Comptroller General
ot the United States
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