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MATTER OF; Patricia A, Wales - Real Estate Expenses -
Brokers' Commission

DIGEST: Transferrad employee sold her interest in
residence to fowmer husbani. Although
sale of interest in residence constitutes
residence transaction within meaning of
5 U,S5.C, § 5724a(a)(4) and FTR para, 2-¢.l,
broker's fee paid may not be reimbursed
absent showing that employee was legally
obligated to make such payment to brokerage
€irm under law of state where rey.idence was
located, Employee may be reimburned legal
and advertising costs, but since she held
ticvle to residence with person not a member
of immediate family at the time of the sale,
as defined in FTR para. 2-1.44d, reimhursemnent
is limited to extent of har interest in
residence,

This is in response to a request from Gerald R. Plerce,
Authorized Certifying Officer, Department of Housing and Urban
Development (HUD), concerning the entitlement of Ms. Patricia
A. Wales to reimbursement for certain real estate expenses.

Effective Auqust 28, 1978, Ms. Wales was transferred
from her position with the Department of the Avny in El Paso,
Texas, to a position with HUD in Denver, Colorado. Ms. Wales
was authorized reimbursement for relocation costs, including
the costs of the sale of a residence at the old duty station.
The l-year time limitation for the completion of real estate
transactions was extended on August 28; 197v, It is Ms. Wales'
entitlement to reimbursement for the costs associated with
sale of her residence which is presently at issuwa.

The facts which caused doubt as to Ms. Wales' entitlement
werrs set forth in the administrative report as fotlows:

"patricia A. Wales and her former husband
Robert Wales were divorced in September 1978,
and the divorce decree ctllied for the proceeds
from the sale of their residence to be gplit.
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After unsuccessfully trying to gell the house,
Patricia sold the house to Robert in August 1979,
for wvhich she received $6000 frol: Robert, Later
an amendment was made to the divorce decree to
provide for the $6000 payment rather than the
split of the proceeds,

"Robert Wales initially tried to sell the house
himself, and when this proved unsuccessful, he
listed the housge with Winco Associates, a real
estate firm, When the sale was made from Patricia
to Robert, Winco \ssociates claimed they wvere
entitled to a commission of §6,0A88.25 (7% of the
sales price of $86,975) and threatened lawsuit
if it was not paid, Patricla paid §6,088,25
commission to Winco Associates and claimed reim-
bursement on April 24, 1980, and was paid the
amount by this offijce."

The fertifying officer has asked whether the transfer
of Ma, Wales' interest to her rormer husband constituted a
sale 80 as to estitle her to reimbursement for the broker's
fee and for real aegtate expenses., In addition to the broker's
fee, Ms., Wales claimed advertising expenses in the amount of
$199,88 and legal anG related costs in the amouwnt of §$325,
1t appears that, like the broker's fee, these costs have al-
ready been reimbursed by the agency. The certifying officer
has also asked whether Ms., Wales vwas legally obligated to
pay the broker's fcee, '

In Kirk Anderson, 56 Comp. Gen. 862 (1977) we held that
the transfer of an employee's interest in a residence to his
estranged wife was a sale within the meuning of % U.S.C.

§ 5724(a)(4)(1976), which governs reimbursement of an employ-
ee's relocation expenses. Thus, Ms., Wales' transfer of her
interest in the residence to her tformer husband may also be
considered a sale,

However, 5 U.S.C. § 5724a(a)(4) authorizes reimburse-
ment of only those expenses which employees are required to
pay. Chapter 2, part 6 of the Federal Travel Regulations,
FPMR 101-7 (May 1973) (FTR), which was issued pursuant to
that statute, contains similar language. In accordance with
those provisions we have held that a broker's commission may
be reimbursed only wnere the employee has incurred a legally
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enforceable obligation. See Mathew Biondich, B-~197893,

June 4, 1980, and cases cited therein. |
|

In determining whether a debt is legally eniorceable
in this situation we look to the State law., Article 6573a,
Section 28, of the Revised Civil Statutes of the State nf
Texas provides in pertinent part as follows:

"No action shall be brought in any court in this
ftate for the racovery of any commission fecr the
sale or purchase cof reali estate unless the promise
or agreement upon which action shall be brought,
or some2 memorandum thereof, shall be in writing and
signed by the party to be charged therewith or by
some person by him thereunder duly authorized."

The listing contract, which was signed on April 6,
1979, provided that Winco Associates would have an exclusive
listing on the house until July 20, 1979, The contract
further prov:des for the payment of a commission if the
property is sold after the listing period under the fol-
lowing conditions:

"*# * * guch commissicn shall be payable to the
Agent if the Agent was the procuring cause of the
sale, or if the property was sold within 90 days
after the expiration of the exclusive listing to
a purchaser whose attention was called to thsa pro-
perty by the agent provided the Agant shall have
adviged the Qwner in writing of the identity of
such prospective purchaser cn or before the date
of expiration of this excliusive listing * * *,"

According to a deed in the record, Ms. Wales trans-
ferred her interest to her former husband on August 20, 1979,
which was after the expiration of the listing contract,
Although the contract was amended on June 1, 1979, to change
the price of the house from $90,000 to $94,500 an% the com-
mission, from flat amount of $1,450 to 7 percent of the sale
price, it does not appear that the contract was extended
beyond its original terminaticn date. Therefore, under the
terms* of -the ‘contract Winco Assoclates-would be-entitled to
the commission only if they were the procuring cause of the
sale »nr if they called the property to the attention of the
purchaser and identified him in writing to the owner. We do
not believe that it can be argued that Winco Associates was
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the procuring cause of this sale or that they callel the
property to the attention of Mr, Wales, It does not appear
that Ms. Wales was legally obligated to pay the commission
under the coptract and, therefore, she is npot eaptitled to
reimbursement for the commission paid., Steps should be
taken to collect that amount from her unless she can show
that she was obligated to make payment under Texas law,

In velation to reimbursemerit of expunses associated
with the sale or purchase of a residence, % U,S,C,
§ 5724a(a)(4) sets forth certain requirements relating to
the title to the property, These requirments are carvied
over into FTR para., 2-6,lc which states, in pertinent part,
that real estate expenses may be reimbursed provided that:

"The title to the resjdence or dwelling at the old
or niew official station, or the interest in a co-
opexatively owned dwelling or in an unexpired
leage, is in the pame of the employee alone, or
in_the Jolnt names of the employee and one or
nore members of his immediate family, or solely
in the name of one or more members of his im-
mediate family, * * *" (Emphasis added.)

Paragraph 2-1,4d of the TR defines "immediate family"
as any of the following members of the employee's household;
spouse, certain children, or dependent parents of the employ-
ee or of tho employee's spouse, Clearly a former husband is
not included in this definition, oOur decisions hold that in
these circumstances an employee may he reimbursed expenses
only to the extent of his interest in the residence. See
Thomas G. Yeiderman, B-195929, May 27, 1980, uand cases cited
therein., :

We assume that Ms. Wales had a 50 percent interest
in the re=ldence. Therefore, if the legal and advertising
costs she claimed are otherwise appropriate for reimburse-
ment she is entitled to half the amount claimed. The amount
finally allowed may be set off against the broker's fee she
is obligated tn refund. Should Ms. Wales show that she was
legally obligated to pay the broker's fee sha would be en-
titled to reimbursement. for only one half of the amount
claimed., If reimbursement of the broker's fee is finally al-
lowed, the prevailing commission rate in the area should be
determined to insure that that rate is not exceeded here. 1In
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addition, we have held that the provision authorizing reim-
bvrsement of advertising costs does not authorize s.ch reim-
hursement if an employee is reimbursed for a broker's fee
which includes advertising costs. 46 Comp. Gen. 812 (1967),
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