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Mr. William J. Maraist

Assistant Administrator for Regulations
Office of Federal Procurement Policy
Office of Management and Budget
Executive Office of the President

Dear Mr. Maraist:

By letter dated August 20, 1981, you requested our
comments on a draft segment of thel'Federal Acquisition
Regulation covering Part 16 - Types of Contracts.

We note that paragraph 16.301-4(b) provides that
cost-plus-incentive-fee and cost-plus-award-fee contracts
are subject to the fee limitations set forth in 10 U.S.C.
§ 2306(d) (1976) and 41 U.S.C. § 254(b) (1976). We also
note that the paragraph provides that the maximum fee
limitations for cost-plus—-incentive-fee and cost-plus-
award-fee contracts may be waived by agency heads or their
designees. A

Under 10 U.S.C. § 2306(d) and 41 U.S.C. § 254(Db)
fees under cost-plus-fixed-fee contracts are limited to
a maximum of up to 15 percent of estimated costs depending
on the work required. Currently, both the Defense Acqui-.
sition Regulation (DAR) and the Federal Procurement Regu-
lations (FPR) provide that cost-plus-incentive-fee and
cost-plus-award-fee contracts are subject to these maximum
fee limitations. The regulations do not, however, permit
the maximum fee limitations to be waived by agency heads
or their designees. No explanation is given why the FAR
permits agency heads or their designees to waive the maximum
fee limitations. Without an explanation regarding the need
for permitting the waiver, we cannot determine whether this
is an appropriate addition to the FAR.
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In any event, the draft segment does not establish
guidelines for ZJetermining when a waiver of the maximum
fee limitation is appropriate. We believe the regulation
should at least provide guidance as to when a waiver would
be appropriate. Furthermore, it is unclear to what extent
the waiver authority may be delegated. 1If this section is
to be retained, authority to waive the maximum fee limita-
tions should be situated at a high level within the procuring
agencies and should not be delegated to the contracting
officer level.

We have no further comments to offer.

Sincerely yours,
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Acting General Ccunsel





