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MATTER OF: Department of the Army - Scheduling tour
renewal travel |

DIGEST: The Department of the Army has proposed a
change of the JTR, Volume 2, which would
allow employees on 36-month overseas tours
to take renewal travel within a l-year time
frame; i.e., 6 months before through 6 months
after completion of a 36-month tour provided
that the renewal agreement is for duty in a
36-month or 24-month tour area. We find no
statutory or regulatory bar to the proposed
flexibility in length of overseas tours of
duty, for the purpose of renewal travel
expenses.

By letter dated June 4, 1980, the Honorable Joseph C.
Zengerle, Assistant Secretary of the Air Force, requested
an opinion of this Office in connection with the following
proposal advanced by the Department of the Army for employ-
ees who are subject to a 5~year overseas service limitation:

"The Department of the Army has proposed a change

of the JTR, Volume 2, which would allow employees
on 36 month tours to take renewal travel within

a one year time frame; i.e., 6 months before
through 6 months after completion of a 36 month
tour. The basis for the change is the fact that
under current policy, even with tour reduction,

as currently authorized, renewal travel may have

to occur when children are in school, thus posing

a problem when a family wishes to travel together."

We have no objection to the Army's proposal to amend
the JTR, Volume 2, so as to accomplish the above-stated re-
sult, subject to the limitations stated below.

The letter noted that, in accordance with paragraph
C4005-3a of Volume 2 of the Joint Travel Regulations (JTR),
the 36-month period of service prescribed under an initial

- agreement may be reduced up to 6 mon*ths for the purpose of

beginning authorized renewal agreement travel provided that
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the renewal agreement is for duty in a 36-month or 24-

month tour area. When the initial agreement of 36 months

is administratively reduced, the renewal agreement must pre-
scribe a period of service that, when added to the number

of months completed under the initial agreement, plus the
number of months authorized as leave incident to the renewal
agreement, will equal 60 months.

Thus, at the present time the initial agreement period
may be reduced up to 6 months, provided that the renewal
agreement period is correspondingly increased. However,
under the present regqulations, the initial period may not
be extended. The Army's proposal would eliminate the dif-
ference and allow employees to take renewal travel up to
6 months after completion of a 36-month tour as well as up
to 6 months before completion.

The Department of the Army's proposal also states that,
in regard to the written agreement for an additional tour,
Army believes that the length of the renewal tour to be
served upon return to the overseas area is a matter within
the discretion of each agency and that it would be within
the prerogative of the Department of Defense to establish
a "sliding scale" renewal tour requirement, the length of
which would depend upon the time frame during which the em-
ployee performs renewal agreement travel. Army, therefore,
would establish the length of the renewal tour as equal to
60 months (5 years), minus the sum of (a) the period of
service completed under an initial transportation agreement,
(b) the period of service completed under an administrative
extension of the initial agreement, and (c) the period of
time authorized as leave incident to the renewal travel.

The Department of the Army considers that allowing an
employee to extend the period during which he could ini-
tiate renewal travel under 5 U.S.C. § 5728(a), would do
nothing more than administratively extend the initial
tour for that purpose, and that such an extension would
not negate the employee's entitlement to separation travel
under 5 U.S.C. § 5722(a)(2), after completion of the initial
3-year tour.

5 U.8.C. § 5722(¢c)(2), states in part that an agency

may pay separation travel expenses only after the individual
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has served for a minimum périod of not less than 1 nor more
than 3 years prescribed in advance by the head of the
agency.

Based on the statutory language of 5 U.S.C. § 5728(a),
we have held that an employee is entitled to expenses of
home leave travel only when performed between the date of
completion of one agreement and prior to serving another
tour of duty pursuant to a new written agreement. 35 Comp.
Gen. 101 (1955). See also 49 Comp. Gen. 425 (1970). Con-
sistent with these rulings paragraphs C4151 and C4006-3b
of Volume 2, JTR, provide that the signing of a renewal
agreement is required when an eligible employee has com-
pleted the prescribed period of service for the overseas
locality of assignment and requests transportation to
place of actual residence for leave purposes prior to
serving a new tour of duty at the same or a different over-
seas point of duty; and that the tour of duty under a re-
newal agreement begins on the date the employee reports
for duty at the overseas duty station following his com-
pletion of renewal agreement travel.

We agree with the Department of the Army that the ex-
tension of the service overseas beyond the agreement period
before leave travel is authorized is proper provided it does
not negate the employee's entitlement to separation travel
at the completion of the prescribed tour of duty. The period
of time served beyond the prescribed tour and the leave
time properly may be included as a factor in arriving at
the period of service under the renewal agreement; however,
they should not be included as part of the renewal period
of service overseas. That period of service includes only
the period overseas and must be for a minimum of 1 year.

We believe it would be appropriate to include in the
initial agreement itself a provision which would reflect
the flexibility desired on the time for undertaking leave
traveltime. This would alleviate a problem that could
arise through misunderstandings in this area between the

employee and management.
Acting Comptrolle r(’/{/neg:zf&\/
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