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THE coMgROLLEn GENERAL
OF THE UNITED BTATES

WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION

FILE:  p-200548 DATE:  pugust 12, 1981

MATTER OF: Willis E. Staymates - Lump-Sum Leave -
Rate Payable

DIGEST: Employee, grade GS-13, step 9, retired
from his position, and then was rehired
as a part-time reemployed annuitant at
GS-12, step 10, before the expiration of
period covered by his lump-sum annual
leave payment. Employee is entitled
to be paid for lump-sum annual leave at
rate for GS-13, step 9, for period be-
tween retirement and reemployment.
After separation from the GS-12 posi-
tion he is entitled to receive a lump-
sum annual leave payment only at the
rate for GS-12, step 10.

Mr. Willis E. Staymates appeals the settlement of
our Claims Group disallowing his request to be paid for
his lump-sum annual leave at the rate of grade GS-13,
step 9, instead of the rate of grade GS-12, step 10.

For the reasons stated below, we affirm the disallowance
of this claim.

The pertinent facts are as follows. Mr. Staymates,
a former employee of the Department of the Army, Harry
Diamond Laboratories, retired from his Supervisory
Engineering Technician position, grade GS-13, step 9, on
September 7, 1979. He was then reemployed in a part-time
position, effective September 14, 1979, as a reemployed
annuitant, Engineering Technician, grade GS-12, step 10.
He was given a lump-sum payment for annual leave for
September 10-13, 1979, at the grade GS-13, step 92 rate.
On January 4, 1980, his part-time position terminated and
he was given a lump-sum annual leave payment for his then
remaining annual leave at the grade GS-12, step 10 rate.

Mr. Staymates argues that both of his lump-sum payments
should have been at the grade GS-13, step 9 rate. His argu-
ment is based on the allegation that lie was not counselled
by the Department of the Army, prior to his retirement on
September 7, 1979, and his reemployment on September 14, 1979,

PYETY . [[160G5 ]




B-200548

that he would receive his lump-sum payment only at the
grade GS-12, step 10 rate if he chose to re-enter the
Federal service at that level. He also contends that
the right to a lump-sum annual leave payment vests on
the date of separation and that he was separated from
service on September 7, 1979, when his grade was GS-13,
step 9, so that his lump-sum payment should be made at
that rate. :

The Civilian Personnel Office of the Department of
the Army states that the Industrial Engineering Labora-
tory, where Mr. Staymates worked, was informed before
Mr. Staymates retired that his lump-sum payment would be
at the GS-12 grade level if he was rehired at that grade.
They also state that the laboratory was informed that if
Mr. Staymates was reemployed as an intermittent employee
after retirement, he would receive a lump-sum annual leave
payment in September 1979 at the GS-13, step 9 level for
all his accumulated annual leave. However, the Civilian
Personnel Office contends that Mr. Staymates wanted to
receive his lump-sum payment in 1980 for tax purposes.

Whether the Industrial Engineering Laboratory conveyed
all this information to Mr. Staymates at the time alleged
is disputed. As stated above, Mr. Staymates does not deny
being counselled, but he contends that it occurred after
his reemployment began. Additionally, he does not deny that
he wanted to receive his lump-sum payment in 1980 instead
of 1979. However, even if Mr. Staymates was incorrectly or
untimely counselled, this does not give him the right to
receive his lump-sum annual leave payment at a higher rate
than the rate of the grade to which he was appointed at the
time of his final separation.

Federal Personnel Manual Supplement (FPM Supp.)

990-2, Book 630, S5-1.b, and 5 U.S.C. § 6306 state that
upon separation from the Federal service an employee shall
receive a lump-sum payment for all his unused annual leave
but that he must make a proportionate refund and receive

a recredit of leave if he is reemployed within the period
covered by the lump~sum payment. Therefore, Mr. Staymates
was entitled to receive the lump-sum payment on September 7,
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1979, but would have been required to return the proportion-
ate amount on September 14, 1979. His agency instead chose
to pay him the net lump-sum payment due, that is the amount
due for the 4 days between his retirement and reemployment.
Thus, although the right to a lump-sum payment vests at the
time of separation, reemployment within the period covered
by the leave limits the amount of the lump-sum payment that
the employee may retain, and terminates any vesting of

‘ rights to a lump-sum payment that may have occurred at sepa-

ration. It is also true, however, that if Mr. Staymates
had been reemployed as an intermittent employee the FPM
Supp. 990-2, Book 550, S2-2.a(2)(b) states that he would be
entitled to a full lump-sum payment on September 7, 1979.
However, he was reemployed as a part-time employee with a
regularly scheduled workweek, and, therefore, he did not
have the right to receive the full lump-sum payment on
September 7, 1979. When he was separated from the service
on January 4, 1980, his agency correctly paid him for his
then remaining annual leave at the grade level to which he
was then appointed, grade GS-12, step 10. See 5 U.S.C.

§ 5551 (1976).

Accordingly, our Claims Group settlement is sustained.

e Actlng Compt llef General
of the United States





