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MATTER OF: pennis E. Skinner - Real Estate Expenses -
Termite Inspection Fee - Water Certification
Charges :
DIGEST:
1. A transferred employee who has been
reimbursed one termite inspection
fee incident to the sale of his resi-
dence may not be reimbursed a dupli-
cate fee incurred in connection with
a loan commitment made by a mortgage
company that went bankrupt before
sale of residence at o0ld duty station
could be consummated. O©Only one set
of residence sale expenses incurred
incident to a completed sale is reim-
bursable under paragraph 2-6 of the
Federal Travel Regulations.

2. A transferred employee may not
be reimbursed water testing and
treatment charges paid to correct
deficiencies in well water prior
to sale of residence at old duty
station. Though county health
authority approval of water supply
was reqguired as a condition to sale
of residence, the particular costs
claimed were not for reguired cer-
tification, but were costs of mainte-
nance of the property. Maintenance
costs are specifically disallowed
by paragraph 2-6.2d of the FTR and
may not be paid as part of the mis-
cellaneous expenses allowance.

Mr. William Harten, an authorized certifying officer
of the Department of Energy, reguests an-advance decision
regarding Mr. Dennis E. Skinner's claim for an initial
termite inspection fee paid in connection with an unconsum-
mated mortgage loan and for costs associated with water
supply inspection and treatment. Both charges were incurred
in connection with the sale of his residence in Middletown,
Maryland, upon transfer of station.
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Payment of the termite inspection fee is denied since a
second inspection fee was reimbursed in connection with the
completed sale of Mr. Skinner's former residence. His claim
for water testing and treatment charges may not be paid as
the costs were related to maintenance of the property.

Mr. Skinner incurred two termite inspection fees in the
amount of $25 each in connection with the sale of his resi-
dence. The first termite certification was required by the
lending company that initially made a loan commitment to
the purchaser of his former residence. The second certifi-
cation was required as a result of that lending institution’'s
subseguent bankruptcy and a requirement by the new lender
for a current termite inspection. Though Mr. Skinner has
been reimbursed for the second inspection fee, the initial
$25 inspection fee was disallowed by the certifying officer
since it was not incident to the completed sale of the old
residence.

By the terms of the contract for sale and at the insis-
tence of the lender, Mr. Skinner was required to furnish a
certificate from the Frederick County Health Department
indicating that the well water was fit for human consumption.
We are advised by that department that such certification is
routinely required by lenders in the area and that a charge
of $5 is made for the necessary testing and certification
of wells in the county. However, Mr. Skinner's claim is not
for reimbursement of the county inspection fee. Instead
he claims reimbursement for $334.95 paid to Tri-State Water
Company, Inc., for installation of a chlorinator and $103.50
for water chlorination and testing before and after installa-
tion of the unit. The certifying officer disallowed reim-
bursement on the basis that the fees paid to Tri-State were
for structural improvements or maintenance.

Allowances for expenses incurred in connection with
residence transactions incident to a permanent change of
station are authorized by 5 U.S.C. 5724a (1976) and by the
Federal Travel Regulations (FPMR 101-7). Para. 2-6.2f of
the FTR sets out the incidental expenses which are allowable
on real estate transactions in the following language:

"* * * Tncidental charges made for
required services in selling and purchasing
residences may be reimbursable if they are
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customarily paid by the seller of a residence
at the old official station or if customarily
paid by the purchaser of a residence at the new
official station, to the extent they do not
exceed amounts customarily charged in the
locality of the residence." (Emphasis added.)

We have held that the cost of a termite inspection is
reimbursable if customarily paid by the seller as a condi-
tion to the sale of his residence. B-175918, June 15, 1972;
and Donald J. Sharp, B-189093, October 13, 1977. Since a
termite inspection was regquired by the terms of the contract
for sale and by the lender, the certifying officer correctly
reimbursed Mr. Skinner for the $25 for termite certification
charged to his account at the time of settlement.

Paragraph 2-6.1 of the FTR provides that the Govern-
ment shall reimburse an employee for certain expenses
incurred incident to the sale of his residence at his old
duty station. We have held that only expenses incurred
incident to completed sales are reimbursable. 1In Robert A.
Benson, B-184869, September 21, 1976, we disallowed reim-

bursement of the costs of preparing three contracts of sale

that were not consummated. As explained in John J. Mazzola,
B-190122, November 23, 1977, the Benson decision reflects
the intent of FTR para. 2-6.2 to reimburse the employee for
only one set of authorized expenses relating toc one sale

and one purchase. Therefore, we find that the initial
termite inspection required for the buyer of the residence
to obtain a loan which was subsequently cancelled was not
incurred incident to the completed sale of Mr. Skinner's
residence and is not reimbursable. Compare Jay D. Fitch,
B-186009, October 12, 1975, in which we similarly disallowed
the cost of a second appraisal necessitated by the fact that
the employee's house was not sold within 6 months of the
initial appraisal.

In general, the cost of customary inspections required
by the lender or by the contract for sale may be reimbursed
as incidental charges for required services in selling a
residence. See 53 Comp. Gen. 626 (1974) and Robert E. Grant,
B-194887, August 17, 1979. 1In view of the lender's reguire-
ment for health authority approval of the water supply and
the similar requirement imposed by the terms of the contract
for sale, the fee charged by the Frederick County Health
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Department for certification of the water supply would be
a reimbursable item of real estate expense under FTR para.
2-6.2f. However, the costs claimed by Mr. Skinner were not
for required inspections but for correcting deficiencies
in the water supply. ULike the costs of termite and flea
extermination disallowed in B-172151, May 18, 1971, and
John H. Martin, B-184594, February 12, 1976, the $438.45
paid to Tri-State Water Company, Inc., was a cost of home
maintenance. Reimbursement of costs associated with home
maintenance is precluded by FTR para. 2-6.2d. Since the
cost is specifically disallowed as an item of real estate
expense, it may not be reimbursed as part of the miscella-
neous expenses allowance. See FTR para. 2-3.1c.

For the reasons stated above, Mr. Skinner's claim is
disallowed.
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