- s ‘\é} A L
THE CCMPTROLLER GENERAL
DECIESION OF THE UNITED ETATES
WASHINGTON, D.C. 20548
|
FILE: B-199758 DATE: Jul_v 15. 1981
MATTER OF: BAQ for Members on Temporary Duty, a
Portion of Which Constitutes Sea Duty
DIGEST: A member forfeits basic allowance for
- gqguarters (BAQ) for any period of sea duty
for 3 months or more. 37 U.S.C. § 403(c).
A member assigned to such sea duty is not
entitled to receive BAQ when he begins
temporary duty ashore, which interrupts
his sea duty, unless the orders to perform
shore duty effectively terminate the member's
sea duty. When the shore duty is merely an
adjunct to the sea duty and does not alter
the nature of the temporary duty from sea
duty to shore duty, then the entire period
is considered sea duty.
The Principal Deputy Assistant Secretary of Defense
(Comptroller) has reguested our decision on a member's
| entitlement to basic allowance for quarters (BAQ) during
| a period of temporary additional duty, a portion of which
| constitutes sea duty. The request has been assigned
i Committee Action Number 551 by the Department of Defense
} Military Pay and Allowance Committee.
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L : The questions arise because of the provision in
| 37 U.S.C. § 403(c) which requires that BAQ be terminated
for members without dependents while they are on sea
duty for a period of 3 months or more. The Committee is
unsure of the application of our decision at 59 Comp.
Gen. 192 (1980) which held that a Coast Guard member who
was on sea duty for more than 3 months, with intermittent
~ periods of a few days on shore, was not entitled to BAQ.

The Committee states that it is not uncommon for
aviation squadrons and embarked troops assigned to tempo-
rary additional duty aboard a naval vessel to be ordered
ashore to permit use of the vessel for other operational
commitments. While these members are ashore they may be
assigned duties that are not considered to be sea duty
or field duty as defined by Executive order pursuant to
37 U.S.C. § 403(j). The Committee perceives an injustice
to these members to be denied BAC while performing tem-
porary additional duty under conditions that are not
considered to be sea or field duty.
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- Temporary additional duty is a form of temporary
duty performed away from the member's permanent station
when he is expected to return directly to the permanent
station. We have held that 37 U.S.C. § 403(c) requires
termination of BAQ whether the sea duty is temporary or
permanent. 59 Comp. Gen. 486, 488 (1980).

In view of the above, the Committee presents the
following set of facts for our consideration: A member,
otherwise entitled to BAQ without dependents at the
permanent station, was temporarily assigned to a vessel
for 6 months to pverform duties defined as sea duty.
During the deployment, he was periodically ordered
ashore to perform duties that are not considered to be
sea duty and upon completion of such temporary additional
duty he was directed to return to the vessel. During
the period of deployment on board the vessel and during
periods of duty ashore he was provided Government quar-
ters. Under those facts the Committee asks the following
guestions: .

"l. If the period of duty defined as
'sea duty' was four months and the period
of duty ashore not so defined was two months,
would the member lose entitlement to BAQ for
the entire period of TAD?

"2. If the period of duty defined as
'sea duty' was two months and the period
ashore was four months, would the member
lose entitlement to BAQ for the entire
period of TAD?

"3. If the deployment was extended
to nine months while the vessel was at sea
and the period of duty defined as 'sea duty'
was three months and one day and the period
ashore was five months and 29 days, would
the member lose entitlement to BAQ for the
entire period of TAD?

"4, If the period of duty defined as
'sea duty' was three months and one day and
the period ashore was two months, would the
member be entitled to BAQ for the two month
period ashore?
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"5. If the answer to four above is
no, may the DODPM [Department of Defense
Military Pay and Allowances Entitlements
Manual] be amended to provide that the
loss of entitlement is only for the period
of duty defined as 'sea duty'?"

Pursuant to 37 U.S.C. § 403(c) the member will lose
entitlement to BAQ as of the date he is to begin duty on
board the vessel. In view of the fact that his orders
are to perform duties defined as sea duty for 6 months,
this statute necessitates forfeiture of BAQ commencing
with his temporary duty assignment.

In 59 Comp. Gen. 192 (1980), the member was held to
have performed more than 3 months of sea duty, and we
denied entitlement to BAQ, although in the course of his
duties on board the vessel he received further temporary
duty orders to perform duties ashore. While these orders
interrupted the member's duty on board the vessel for
3 short periods from 2 to 4 days each, the member was
deployed on temporary duty to the vessel and that deploy-
ment did not change. There is no indication that the
member's sea duty was terminated.  when he was ordered to
perform temporary duty ashore. The member's time ashore
was merely supplemental to his sea duty and was not con-
sidered to have changed the nature of his temporary duty
assignment.

We recognize that once the deployment begins,
circumstances may arise which would require that the
member perform temporary duty ashore. In our view, if
the member receives orders to perform duties ashore and
such orders effectively terminate the member's sea duty,
so that the duties ashore cannot be considered a mere
adjunct to the sea duty, the member may begin receiving
BAQ as of the date the temporary shore duty commences.
Such shore duty must amount to a change in the character
of the member's temporary duty and not be supplemental
to the original temporary sea duty orders as in 59 Comp.
Gen. 192.

A member continues to receive BAQ while on temporary
duty if he is receiving BAQ at his permanent station as
long as the temporary duty is not sea or field duty.

See DODPM Table 3-2-3, Rule 14. Whether the member is.
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entitled to BAQ during the period he was performing sea
duty, prior to the time he was ordered ashore, depends
on the length of time he was performing sea duty. 1In
accordance with 37 U.S.C. § 403(c), if that period of
time was less than 3 months the member is entitled to
BAQ for that period. However, if that time was 3 months
or more, he is not entitled to BAQ. If the member's sea
duty is terminated by duty ashore, as explained above,
and he is later returned to sea duty, the 3-month period
prescribed in section 403(c) begins again.

The situations presented are hypothetical and the
facts given do not answer the question of whether the
sea duty was performed continuously or whether it was
broken by intermittent periods of temporary duty ashore.
Furthermore, it is not stated whether the orders to
perform duty ashore terminated the sea duty and thus
changed the member's temporary duty to shore duty, or
whether the periods ashore were similar to those in
59 Comp. Gen. 192 which did not break the member's sea
duty. As explained above, these fact are essential to a
determination of the member's entitlement to BAQ in each
situation presented.

With the explanation of the principles provided
here and a full knowledge of the facts of each actual
situation which may arise, the individual's entitlement
to BAQ should be ascertainable. However, doubtful
cases may, of course, be submitted to our Office for
determination.
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