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THE COMPTROLLER GENERAL
OECISION .* OF TH E UNITED STATES

g W7 A 8WASHINGTON. D. C. 20549

FILE: B-201812 EU DAT June 9, 1981

MATTER OF: Robert L. Bidus - Temporary Quarter; -
Authorization or Approval

DIGEST: In the absence of administrative authorization
or approval of the use of temporary quarters
an employee may not be reimbursed temporary
quarters subsistence expenses.

An advance decision has been requested by Isaac J. Duran,
an authorized certifying officer of the Water and Power Re-
sources Service, Department of the Interior, concerning the
reclaim voucher in the amount of $423.14 of Mr. Robert L.
Bidus for subsistence expenses his spouse incurred while
occupying temporary quarters incident to his transfer from
Boulder, Colorado, to Mills, Wyoming, in January, 1980.

The administrative report clearly shows that temporary
quarters were not authorized in connection with Mr. Bidus'
transfer in January, 1980, nor have such expenses been
"approved" by agency administrative action after the fact.

Under the provisions of section 5724a(a)(3), and 5724(a)
of title 5, United States Code, and implementing regulations
in Paragraph 2-5.1, et seq., of the Federal Travel Regulations
(FTR) (FPMR 101-7, May 1973), an employee and his immediate
family may be reimbursed for the expenses of occupying tem-
porary quarters in connection with an official transfer to
a new duty station. In accordance with this authority,
authorization for temporary quarters subsistence expenses
is discretionary with the agency.

Accordingly, Mr. Bidus' claim is denied under the long-
standing principle of law applied in numerous decisions of
this Office that in the absence of administrative authoriza-
tion or approval of the use of temporary quarters an employee
may not be reimbursed temporary quarters subsistence expenses.
B-167930, November 19, 1969; B-162741, March 21, 1968; and
B-161860, September 5, 1967.

We also note on the attached reclaim voucher that
Mr. Bidus has claimed reimbursement for the movement of
household goods to his new duty station based upon the con-
structive weight of the goods. See FTR para. 2-8.2b(4)
(May 1973).
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That paragraph authorizes reimbursement under the com-
muted rate method only if the employee is able to show the
amount of space occupied by the household goods and that
the goods were properly loaded in the space available. In
establishing the amount of space which would have been oc-
cupied by his household effects if properly loaded, Mr. Bidus
may submit a list of items transported together with the
volume occupied by each based on actual measurement or a
uniform table, preferably prepared by a commercial carrier.
See 48 Comp. Gen. 115 (1968).

Where evidence to support a claim for shipping house-
hold effects does not establish the cubic feet of properly
loaded van space, the employee is not entitled to reimburse-
ment at the commuted rate but may be reimbursed actual ex-
penses incurred if evidence submitted reasonably supports
the shipment of the claimed weight of household goods.
Patsy R. Newton, B-198398, October 17, 1980.

Acting Comp roller General
of the United States
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