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DIGEST: When it appears that an employee will be
expected to perform jury duty for a substan-
tial part of the day on the date stated in
the summons commencing jury service, the
employee is not required to report to work
that same day. Once summoned by a court for
jury duty an employee's primary responsi-
bility is to the court. When it is apparent
that an employee will be required to perform
jury duty for less than a substantial part
of the day, and when it is reasonable to
do so, the employee's agency may require
the employee to report for work prior to
reporting for or after being excused from
jury duty.

This action is in response to a request, dated
December 17, 1980, by Gordon E. Grainger, President,
Local 977, National Federation of Federal Employees,
concerning entitlement to court leave of Nora Ashe,
and other employees at George Air Force Base (AFB),
when called to report for jury duty. A decision is
being rendered pursuant to 4 C.F.R. Part 21 (1980).
As amended August 21, 1980, Part 21 contains the pro-
visions under which this Office settles issues on the
legality of appropriated fund expenditures that arise
in the Federal Labor-Management Relations program.
See 45 F.R. 55689. The issue presented was initially
the subject of a grievance. The grievance has been
withdrawn in favor of a joint request for decision
pursuant to 4 C.F.R. § 21.7(b).

The issue concerns the propriety of the Air Force's
action in charging Mrs. Ashe 3 hours of annual leave
because she did not report to work prior to reporting
for jury duty on the first day of her term of jury ser-
vice. This procedure has not been consistent throughout
George AFB; some supervisors have required employees to
report to work prior to jury duty and some have not.
We understand that all employees are presently required
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to report to work before they are given court leave to
report for jury duty. The union questions this require-
ment in view of the instructions in Federal Personnel
Manual (FPM), Supplement 990-2, Book 630, subchapter
S10-2e, and our decisions at 20 Comp. Gen. 131 and id.
181, which indicate that employees on jury duty are
assigned to the court and are to be given court leave
for all hours until they are released by the court.
The union feels it is unreasonable to expect employees
to report to work-for-a--very brief period and then report
to the court.

Under 5 U.S.C. § 6322 (1976), an employee is
entitled to leave of absence without loss of or reduc-
tion in the leave to which he is otherwise entitled,
during a period of absence when he is summoned by a
court to serve as a juror. That statute, derived from
the act of June 29, 1940, Chapter 446, 54 Stat. 689,
states the long-standing policy of the Congress that
Government employees should be permitted to perform
jury service without loss of compensation or leave.

In 20 Comp. Gen. 131 (1940) we held that an employee
properly summoned by a State or Federal Court to serve on
a jury is under the jurisdiction and control of the court
for the term of jury service. As defined in that decision
the term of jury service runs from the date stated in the
summons on which he is required to report to the court
until the employee is discharged by the court.

Although an employee is not strictly under the
jurisdiction and control of his employing agency during
the term of jury service, we have nonetheless recognized
the employing agency's authority to require an employee
to return to duty during periods that he is excused from
jury duty. In 20 Comp. Gen. 181 (1940) we held that an
employee excused or discharged by the court either for an
indefinite period subject to call or for a definite period
in excess of one day is not entitled to court leave for
such days but must report to duty or have his absence
charged to the otherwise appropriate leave account.
That holding was amplified in 26 Comp. Gen. 413 (1946) in
which we discussed the scope of an agency's discretion to
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require an employee who has been excused from jury duty
for one day or less to return to his regular duties. We
there stated:

"* * * in cases where no hardship would
result, it would be within administrative
discretion to inform a prospective juror
that, if excused from jury duty for one
day or even a substantial portion thereof,
he would be expected to return to duty or
suffer a charge against his annual leave to
the extent that he failed so to do. * * *11

The determination of whether to require an employee to
report to work during the term of jury service is a
matter of administrative discretion to be exercised in
a reasonable fashion in light of the particular circum-
stances. B-158954, April 25, 1966.

The decisions discussed involve employees excused or
discharged after beginning their terms of jury service.
However, the principle involved is applicable to the com-
mencement of jury duty. An employee who is not required
to report for jury duty until late in the day stated in
the summons may be required to report to his/her regular
duties if it would not pose a hardship.

However, an employee's primary responsibility once
summoned by a court for jury duty is to the court. Thus,
if it appears that an employee is or may be required to
perform jury duty for a substantial part of the day, on
the first day of duty or on any day thereafter, then the
employee should not be required to report to work that
same day. However, when it is apparent that the employee
will be required to perform jury duty for less than a
substantial part of the day and when it is reasonable to
do so, that employee may be required to report for work
prior to reporting for jury duty. The employee's duty
schedule, the commuting time involved, and the employee's
need for rest should be considered in making this determi-
nation. See E-70371, August 5, 1975, and 54 Comp. Gen.
147 (1974).

We have not been furnished the particular facts in
Mrs. Ashe's case. Therefore, we do not have sufficient
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information to determine whether the Air Force
exercised its discretion reasonably in charging her
3 hours of annual leave on her first day of jury duty.
If it was anticipated that Mrs. Ashe would perform
jury duty for a substantial part of the day on which
she was summoned, her absence from work for 3 hours
prior to reporting for jury duty should not have been
charged to annual leave. Thus, if she was required to
report in the morning, with the possibility of serving
on active jury service for a substantial part of a
working day, she should not have been charged leave.
This is so even if her normal work hours began early,
such as 6 or 7 a.m., whereas jury service was not
scheduled to begin until 9 or 10 a.m. To charge
her annual leave in such circumstances would be an
unreasonable burden and thus an unreasonable exercise
of discretion on the part of the agency.

Acting Comptroller General
of the United States
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