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M ATTER OF: Donna Berry n for traveltime]

DIGEST: Employee traveled by commercial air carrier on
a legal holiday, Thanksgiving Day, where
reservation for return travel on the previous
day was canceled as a result of extension
of administrative hearing at which employee
appeared as a witness. Since the return travel
did not result from an administratively
uncontrollable event within the meaning of
5 U.S.C. 5542(b)(2)(B), and since it does
not otherwise qualify as hours of employment
under 5 U.S.C. 5542(b)(2)(A), employee is
not entitled to pay under section 5542 or
5546 of title 5 for the traveltime involved.

This action concerns the request of Mr. Alfred M.
Zuck, Assistant Secretary for Administration and
Management, Department of Labor, as to ihether Ms. Donna
Berry,3an employee, of the Department's Occupational
Safety and Health Administration,.may be paid premium
pay for time spent in travel on ai-holiday.

The record shows that in November 1979,'4Ms. Berry
was on an official duty assignment in Spring :ield,
Massachusetts, incident to her appearance as a witness
in an administrative hearing. wShe had reservations
for air travel on Wednesday, November 21, for her
return to her official duty station in Columbus, Ohio.
An extention of the hearing required that she cancel
the return reservations. Because of the Thanksgiving
holiday travel demand the only return reservations
available were on Thursday November 22, Thanksgiving
Day or on the following Tuesday.`

(The employee elected to travel on Thanksgiving
Day, a legal holiday, and has submitted a claim for
7 1/2 hours of premium pay for travel on that day
between the hours of 1:05 p.m. and 6:29 p.m. The agency
advises that this claim is based on the employee's
contention that this return travel resulted from an
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event which could not be controlled administratively
because of the existing travel conditions at that time."-

Section 5546 of title 5, United States Code, provides
in pertinent part as follows:

"(b) An employee who performs work on a holiday
designated by Federal statute, Executive order* * *
is entitled to pay at the rate of his basic pay,
plus premium pay at a rate equal to the rate of
his basic pay, for that holiday work which is not--

"(1) in excess of 8 hours; or

"(2) overtime work as defined by section
5542(a) of this title."

This section authorizes the payment of holiday premium pay
for work performed on a holiday during the employee's regular
tour of duty.JHours of work performed on a holiday outside the
employee's regular duty hours would be compensable at overtime
rates-under the authority of 5 U.S.C. 5542. 50 Comp. Gen. 519,
524 (1971), 36 id. 560 (1959) and 37 id. 1 (1957).

Concerning whether traveltime is hours of employment
for purposes of 5 U.S.C. 5542 as well as 5 U.S.C. 5546,
subsection 5542(b)(2) provides in pertinent part
as follows:

"(2) time spent in a travel status away
from the official-duty station of any employee
is not hours of employment unless-

"(A) the time spent is within the
days and hours of the regularly scheduled
administrative workweek of the employee,
including regularly scheduled overtime
hours; or
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"(B) the travel (i) involves the
performance of work while traveling,
(ii) is incident to travel that involves
the performance of work while traveling,
(iii) is carried out under arduous
conditions, or (iv) results from an
event which could not be scheduled or
controlled administratively."

'The agency advises that the applicable labor-management
agreement contains the following provision.

"When travel results from an event which cannot be
scheduled or controlled administratively such travel
is hours of employment for pay purposes"

The above provision essentially incorporates the language
of 5 U.S.C. 5542 (b)(2)(B)(iv) concerning when traveltime
is hours of employment.

The agency notes thatfalthough the Government
has control over the scheduling of an administrative
law judge's hearing, the development of a case is
not necessarily within the Government's control. The-
agency asks that we consider the circumstances of
Ms. Berry's travel to have been "administratively
uncontrollable" in view of the unexpected delay,
beyond its control, which prevented her return
travel within her regular work hours.

,The fact that an employee's scheduled return trip
is canceled by an event outside the control of the agency
is not itself determinative of whether such travel is
hours of employment under 5 U.S.C. 5542 (b)(2)(B)(iv)
as the phrase "could not be scheduled or controlled
administratively" refers to the ability of an agency to
control the event which necessitates an employee's travel.
See 51 Comp. Gen. 727, 732 (1972). Thus, in order to meet
the statutory requirement, the event which required the
employee to return on a nonworkday must be one that cannot
be scheduled or controlled administratively., James C. Holman,
B-191045, July 13, 1978. We have held that an employee's
mere presence on the next workday at the official
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duty station is not normally considered such an adminis-
tratively uncontrollable event. Raymond Ratajczak,
B-172671, April 21, 1976, and Folman, supra. (Lhe
record does not indicate an uncontrollable event which
necessitated Ms. Berry's return travel.

The agency notes that due to the unavailability of
space on commercial air carriers, Ms. Berry would have
been unable to return to her official duty station on
her regularly scheduled workday, Friday, November 23,
the day after Thanksgiving. The inability of an agency
to schedule travel within an -employee's regular working
hours does not entitle the employee to compensation under
5 U.S.C. 5542(b)(2)(B) unless the circumstances of the
travel meet the criteria set forth therein.'r See
55 Comp. Gen. 590 at 591 (1975) and Shirley B. Hjellum
and Gary B. Humphrey, B-192184, May 7, 1979.

In view of the above,.the time Ms. Berry spent
traveling on Thanksgiving Day, did not result from an
administratively uncontrollable event. Thus, such
traveltime is not hours of employment-under 5 U.S.C.
5542b(2)(B)ifand accordingly there is-no entitlement
under, that provision to premium payjunder 5 U.S.C.
5546.

Although it appears that part of Ms. Berry's travel
may have been performed within the hours of her regularly
scheduled administrative workweek, such traveltime on a
holiday is not considered to be hours of employment under
5 U.S.C. 5542(b)(2)(A). This Office has held that such
provision was intended to apply only to days on which an
employee is "regularly scheduled" to work so that travel
performed on a holiday, although within the employees'
regularly scheduled administrative workweek, did not
constitute hours of employment unless the employees were
regularly scheduled to work on that particular holiday.
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46 Comp. Gen. 293 (1966). As the record does not show
that Ms. Berry was regularly scheduled to work on
Thanksgiving Day, traveltime on that day is not hours
of employment under 5 U.S.C. 5542(b)(2)(A) and does not
provide a basis for entitlement to premium pay under
5 U.S.C. 5546.

In accordance with the above, the employee's claim
for premium pay for travel on a holiday may not be allowed.

Act-1ini Comptroller Ge ra
of the United States
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