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MATTER OF:Adele K. Kauth - Real Estate E‘xpenees
Title- Dependency

DIGEST: Since employee's mother was ? |
sole owner of home at old duty f
station and was not dependent f
on employee, the employee is
not entitled to reimbursement
of real estate expenses for
sale of home incident to per-
manent change of duty station.

- Although employee resided with
mother, cared for her, and
provided transportation be-
cause of mother's medical
condition, employee did not
provide necessary financial
support for the mother to be
considered "dependent parent"
within meaning of Federal Travel
Regulations.

May V. Smith, Authorized Certifying Officer,
Department of Housing and Urban Development, asks
whether real estate expenses for the sale of a home
may be reimbursed to an employee, Ms. Adele K.
Kauth, where title to the home was solely in the
name of Ms. Kauth's mother. .

According to the record, Ms. Kauth resided
with her mother at the old duty station. Because
of a medical condition, severe arthritis, her
mother could not live alone and needed Ms. Kauth
with her to provide care. She could not drive a
vehicle and depended on Ms. Kauth for transporta-
tion. Consequently, the mother sold her home and
moved with Ms. Kauth to the new duty station where
they resided together. There is nothing in the
record to indicate that the mother was in any way
financially dependent on Ms. Kauth.

An employee who owns no interest in a home

may receive reimbursement of selling expenses upon
transfer only if title to that home is "solely in
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the name of one or more members of his immediate
family." Section 2-6.1lc of the Federal Travel
Regulations (FTR). Further, under the defini-

tion of "immediate family" in Section 2-1.4d of the
FTR, parents residing in the employee's household
are considered to be members of the "immediate
family" only if they are "dependent parents"” of
the employee or the employee's spouse.

In 55 Comp. Gen. 462 (1975) we said that
ordinarily a parent will be considered "dependent”
when the employee provides more than one-half of
the parent's support. However, dependency may
still exist even 1f the employee supplies less
than one-half of the parent's support, if for
reasons such as age and large medical expenses,
the parent would not be able to maintain a rea-
sonable standard of living without the support of
the employee and his household. 1In that case,
since the parent could not make regular contri-
butions toward housing and food costs because of
high medical expenses, the parent was dependent
upon the employee and his household for basic
necessities. Therefore, for the purpcse of re-
location expenses, we held that the parent was
"dependent," even though the employee provided
less than fifty percent of the support.

The present case nmust be distinguished
from 55 Comp. Gen. 462 (1975). The record does
not show that Ms. Kauth provided financial support
for her mother. A substantial financial contri-
bution is required in order for the parent to be
held to dependent upon the employee for the pur-
pose of reimbursement of relocation expenses.

Consequently, reimbursement of real estate
expenses here is not authorized.

Acting Comptroller General
of the United States





