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DIGEST: 1. A civilian employee of the Air Force
was authorized local drayage of house-
hold goods incident to his moving from
local economy to government quarters.
The maximum weight which may be drayed
at Government expense and charged as
an operating expense of the installa-
tion concerned should not exceed
11,000 pounds consistent with 5 U.S.C.
§ 5724(a)(2). Where the household
goods shipment of the employee exceeds
the maximum limitation as determined
by an appropriate official, then the
employee is liable for the excess
costs.

2. The question of whether and to what
extent authorized weights have been
exceeded in the shipment of house-
hold effects is a question of fact
considered to be a matter primarily
for administrative determination and
ordinarily will not be questioned in
the absence of evidence showing it to
be clearly in error. The Air Force
has correctly made that determination
based on regulations which provide for
constructive weight based on 7 pounds
per cubic foot of properly loaded van
space. Lower cubic foot measurement of
5.7 pounds within Germany pertains only
to military members and is not applica-
ble here.

This action is in response to a request for a
decision submitted by the Assistant Secretary of the
Air Force (Manpower, Reserve Affairs and Installations)
concerning the weight of household goods which may be
drayed at Government expense for a civilian employee of
the armed forces. The matter was forwarded here through

/,L1I?



B-198211X

the Per Diem, Travel and Transportation allowance Commit-
tee (PDTATAC Control No. 80-10).

The submission states that Mr. Donald W. Combs w&s
transferred to Germany in July 1977 from Fort Monmouth,
New Jersey. At the time of his permanent change of sta-
tion, Mr. Combs elected to occupy Government quarters
and-the amount of household goods which he was autho-
rized to ship to Germany was restricted to 6,796 pounds
pursuant to Volume 2, Joint Travel Regulations (JTR)
para. C8002-lb. His actual shipment weighed 6,510
pounds and 4,440 pounds of household goods were placed
in nontemporary storage at Government expense. Upon
arrival in Germany, Government quarters were not avail-
able and Mr. Combs moved into economy quarters with his
family. In May 1978, Mr. Combs was assigned and moved
into Government quarters. In connection with the move
to these quarters, Mr. Combs was authorized drayage of
his household goods in accordance-with 2 JTR para. C8006.
Although his household goods were not weighed at that
time, a constructive weight was established at 8,631
pounds and Mr. Combs was billed $46.37 for the excess
weight. The excess weight was computed based on a
total weight allowance of 11,000 pounds minus the weight
of goods in nontemporary storage.

The regulation which authorizes drayage of house-
hold goods for civilian employees of the armed forces
is contained in 2 JTR para. C8006. That section states
that drayage of an employee's household goods is
authorized when, for the convenience of the Government,
the local commander issues written orders directing
the employee to change his local place of residence.
The regulation also states that the authority for dray-
age will not be used in connection with an authorized
permanent change of station and that the cost of the
drayage will be charged as an operating expense of the
installation concerned. This is in conformity with
decisions of this Office. 52 Comp. Gen. 293 (1972);
B-163088, February 28, 1968. The provisions for local
drayage in 2 JTR para. C8006 do not limit the amount of
household goods which may be drayed at Government ex-
pense and the statute which limits expenses for moving
household goods to 11,000 pounds specifically refers to
permanent change of station moves. See 5 U.S.C.
§ 5724(a)(1)(2) (1976). However, in our decision
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B-172276, July 13, 1971, this Office cons dered the
local movement of household goods for a B reau of
Indian Affairs employee as an administratve cost
of operating an installation, citing to B-163488,
supra. The employee shipped 11,025 pounds of house-
hold goods, and we limited the allowance to 11,000
pounds consistent with 5 U.S.C. §5724(a)(2). Accord-
ingly, local drayage should be limited to a maximum
of 11,000 pounds.

The Assistant Secretary has asked our Office to
determine whether the drayage weight limit should be
lower than 11,000 pounds if the employee's permanent
change of station weight limitation is below 11,000
pounds. We believe that the determination of the
employee's authorized weight allowance is discretion-
ary and should be decided by an appropriate official
of the Department of the Air Force prior to movement.

Concerning Mr. Combs shipment of household goods,
an appropriate official determined the weight allowed
for drayage based on a total weight allowance of 11,000
pounds minus the weight of the household goods in non-
temporary storage. We have no objection to such a deter-
mination since it is consistent with regulations that
provide that the weight of the household goods placed
in storage, plus the weight of the household goods
shipped, will not exceed the employee's applicable
weight allowance. 2 JTR para. C8002-3c(l). We also
note here that Mr. Combs was authorized 11,000 pounds
for his local move by the Family Housing Office.

Finally, the Assistant Secretary has asked us to
determine what Mr. Combs'liability is in this case.
Since he was only authorized drayage for 11,000 pounds
minus the amount in nontemporary storage, and he exceeded
that amount, he is liable for the excess. This Office has
always followed the general rule that the question of
whether and to what extent authorized weights have been
exceeded in the shipment of household effects is a ques-
tion of fact considered to be a matter primarily for
administrative determination and ordinarily will not be
questioned in the absence of evidence showing it to be
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clearly in error. Robert W. Dolch, B-197008, February 20,
1980. The Air Force has correctly made that determina-
tion on the basis of 2 JTR para. C8000-2d, which pro-
vides for a constructive weight based on 7 pounds per
cubic foot of properly loaded van space. This provision
is based, in turn, on the Federal Travel Regulations,
para. 2-8.2b(4) (FPMR 101-7, May 1973). Thus, the pro-
vision in 1 JTR, para. M8002-4 which provides for a
lower cubic measurement of 5.7 pounds per cubic foot
within Germany, pertains only to military members and
is not applicable in Mr. Combs case.

The questions presented in the submission are
answered accordingly.

Acting Com p t 1 r General
of the United States
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