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THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
WAanN_GToN. D.Cc. 205 a8
FILE: B-198474 ‘ OATE: February 20, 1981

MATTER OF: Henry F. Alcantar - Standby duty at home

DIGEST: cClaimant who was employed as a radiology
technician for the Veterans Administration,
was required to be available by telephone to
perform after hours radiological services.
He is not entitled to premium pay under
5 U.5.C. 5545(c)(1l) as his residence had not
been designated as his duty station and his
activities were not substantially restricted.
Neither would employee's "on-call” status
be considered hours of work for payment of
overtime under 5 U.S.C. 5542.

This action concerxns the appeal by Mr. Henry Alcantar
of the Claims Division's action of December 10, 1979
which disallowed his fclaim for overtime compensati;ﬁjfor
the period May 1, 1974, to June 14, 1976. This craim is
incident to Mr. Alcantar's contention that he was required
to remain in a standby duty status while at his home in
connection with his duties as a radiology technician at
the Veterans Administration (VA) Medical Center, Sepulveda,
California. :

The information provided by the agency shows that
during the period in guestion Mr. Alcantar, together with
other radiology technician employees, was required to sign
up for "on-call" duty once every 4 nights. The employee
"on-call" was reqguired. to contact the center and leave a
telephone number where he could be reached during those
times that he was not at home. There is nothing in the
record that shows that the agency had designated
Mr. Alcatar's home as his duty station:

The two provisions in title 5, United States Code)
which provide authority to reimburse an employee for
standby duty are sections 5545(c) (1) and 5542.

Section 5545(c) (1) authorizes the head of an agency
to pay premium pay on an annual basis to an employee in
a position "requiring him regularly to remain at, or
within the confines of, his station during longer than
ordinary periods of duty, a substantial part of which
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consists of remaining in a standby status rather than

performing work." Regulations implementing this provi-
sion at 5 C.F.R. 550.143(b) provide the following guid-
ance as to when "on-call" time spent by the employee at
his residence qualifies as time spent "at or within the
confines of his station: ’

"(b) The words 'at, or within the
confines, of his station', in § 550.141
mean one of the following:

"(l) At an employee's regular duty
station.

"(2) In quarters provided by an agency,
which are not the employee's ordinary living
quarters, and which are specifically provided
for use of personnel required to stand by-
in readiness to perform actual work when the
need arises or when called.

"(3) . In an employee's living quarters,
when. designated by the agency as his duty
station and when his whereabouts is narrowly
limited and his activities are substantially
restricted. This condition exists only
during periods when an employee is required
to remain at his guarters and is required to
hold himself in a state of readiness to answer
calls for his services. This limitation on
an employee's whereabouts and activities is
distinguished from the limitation placed on
an employee who is subject to call outside
his tour of duty but may leave his cuarters
provided he arranges for someone else to
respond to calls or leaves a telephone
number by which he can be reached should
his services be required.

As stated above, the record indicates that the
agency informed the claimant that he was not restricted
to his residence but that he could leave provided he
called in a number where he would be reached in the
event he was needed at work.
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It is essentially for this reason and based on the
above-quoted regulation that our Claims Division denied
Mr. Alcantar's claim. The circumstances of his claim
are substantially identical to the facts discussed more
fully in Primo Mandac, B-197431, August 19, 1980, the
decision rendered in response to a claim submitted by
one of Mr. Alcantar's coworkers. Mr. Mandac's claim was
similarly denied.

Mr. Alcantar, in his letter of appeal, takes
exception to the Claims Division's determination that
he was merely "on-call" within the meaning of 5 C.F.R.
550.143(b)(3). He states that except in three instances,
he remained in his home while "on-call." For this
reason he claims that his activities were substantially
restricted while he was at home.

We do not question Mr. Alcantar's statement that he
in fact remained in his residence while "on-call."” His
letter of appeal indicates that he may have done so, in
part, to be able to respond guickly when called and, in
part, out of a sense of professionalism. However, he
does not dispute that he was informed by the VA that he
was not recguired to stay at home while "on-call." It is
the limitations imposed on the employee's activities by
his agency that are relevant to the determination of
premium pay entitlement. See Matter of John T. Teske;
B-190369, February 23, 1978. This is so notwithstanding
Mr. Alcantar's claim that he was required to be "on-call"”
more frequently than indicated by the VA during a period
when he and Mr. Mandac were the only technicians
performing "on-call" duty.

Neither do we think that the restriction placed on
the claimant while he was "on call" during the period in
question qgualifies him for overtime compensation under
5 U.S.C. § 5542 which provides in pertinent part as
follows:

"(a) For full-time, part-time and
intermittent tours of duty, hours of work
officially ordered or approved in excess
of 40 hours in an administrative workweek,
or * * * in excess of 8 hours in a day,
performed by an employee are overtime
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work and shall be paid for, except as
otherwise provided by this subchapter,
at the following rates * * * v

In order to qualify for overtime compensation
under this provision the claimant must establish that
the "on-call" time at home constituted "hours of work"
within the meaning of those words as used in the law.

In the case of Rapp and Hawkins v. United States,
167 Ct. Cl. 852 (1964), involving claims for overtime
compensation under circumstances no less restrictive
than in the instant case it was held that although the
claimants were required to be within hearing distance
at all times to answer the telephone, they were not to
be regarded as performing work within the meaning of
the overtime statute and thus were not entitled to
compensation for such services. The court in that
case noted that "theoretically the duty officer could
be disturbed at any hour during the night." Supra.
at 859. To the same effect is Moss v. United States,
173 Ct. Cl. 1169 (1965).

As the record shows that Mr. Alcanter was required
to do no more than to be available to answer the phone
in the event he was needed at work he would not qualify
for overtime compensation under the rule set forth in
the Rapp and Hawkins and Moss cases which we have con-
sistently followed. See Glen W. Sellers, B-182207,
January 16, 1975, and Teske, supra. :

Although the record indicates that Mr. Alcantar is
a nonexempt employee under the Fair Labor Standards Act
(FLSA) of 1938, as amended, 29 U.S.C. §§ 201 et seq.,
it does not appear that the "on-call" time at home for
which he claims premium pay and overtime would qualify
as overtime under the FLSA.

FPM Letter 551-14, May 15, 1978, provides in
pertinent part at paragraphs l.c as follows:
"c. Oncall or telephone contact standby.
An employee who 1s merely reguired to
leave word where he or she can be
reached * * * {s 'waiting to be engaged,'
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and is not working for purposes of
the FLSA. This is true even if the
-employee is restricted to a reason-
able mileage or time callback radius."

In his appeal Mr. Alcantar claims that he is
entitled to the payment of overtime on the basis that
one of his supervisors promised that he would receive
such payment. It is well settled that in the absence
of specific statutory authority, the United States is
not responsible for erroneous advice or acts of its
officers, agents, or employees, even though committed
in the performance of their official duties. See
John S. Treadwell, B-192659, February 14, 1979, and
Clayton Jennings, B-194270, May 9, 1979.

Accordingly, the disallowance of the Claims

Division is sustained. .

For the Comptroller General
of the United States





