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Zégébn quz 1,
MATTER OF: Richard A. Olson’ - Stan’tibyAPremium Pa{j

DIGEST: (1) Fire Chief who transferred from Navy to
Air Force and who was paid standby pre-
mium pay was not paid premium pay for
hours of absence by Air Force. Even
though Navy had paid employee premium
pay during hours of absence, Air Force
method of reimbursing Fire Chief is
one of two proper methods sanctioned
by regulations.

(2) Employee on standby duty is entitled
to have his standby premium pay con-
sidered as basic pay for purposes of
computation of retirement annuity.

Mr. Richard A. Olson has appealed our Claims
Division's denial of his claim for premium pay for
standby duty during periods of absence from duty as
Fire Chief at vandenberg Air Force Base, California.
He has also requested a ruling as to whether his
premium pay is base pay for the purpose of computing
his retirement annuity.

FACTS

The record shows that as a Fire Chief Mr. Olson
worked a tour of duty consisting of a 40-hour basic
workweek, Monday through Friday and a weekly 16 hour
standby tour of duty. Mr. Olson received premium
pay at the rate of 15 percent for the perfcrmance
of the standby duty except for periods of absence,
in which case a pro rata share of the premium pay
was withheld. It is this nonpayment of premium pay
for periods of absence to which Mr. Olson objects.
The periocds of absence involved both official busi-
ness while cn temporary duty and sick leave.
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The Claims Division denied Mr. Olson's claim on
the basis that his standby premium pay, derived from
5 U.S.C. 5545(c) (1) (1976), is based on an hourly
monetary value for service and therefore for periods
of absence from scheduled standby duty, he is not
entitled to receive premium pay. The Claims Division
also found, citing 46 Comp. Gen. 200 (1966), that

" standby premium pay is not regarded as basic compen-

sation for retirement purposes.

Mr. Olson states that prior to his employment
with the Air Force, he held Fire Chief positions with .
the Navy and in each of these positions his tour of
duty was considered to be a 56 hour workweek. He was
paid 15 percent premium pay and was able to take leave
of absence from his standby tour without a pro rata
reduction in premium pay.

He also states that had he known the Air Force
was not going to compensate him in the same manner the
Navy was he would never have transferred to the Air
Force. In an attempt to verify his pay prior to his

transfer to the Air Force he had the following message

transmitted to the Air Force:

"Mr. Olson accepts with EOD of 7 May 78;
however, request confirmation of informal
info received by selectee that workweek is
56 hours with firefighter premium pay as
provided by FPM." '

The reply from the Air Force stated "* * *
56 hour work week with premium pay is confirmed."

. Mr. Olson says he read this reply as meaning he

would be paid premium pay the same as when he was
employed by the Navy.

OPINION

Jt is clear from the record that Mr. Olson is

being paid standby premium pay under 5 U.S.C. 5545(c)(1l)

(1976) and the implementing regulation, 5 C.F.R.
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550.141 (1980). The question then is whether the Air
Force has the authority under the regulations to deny
premium payments for periods of absence.

Section 550.161 of title 5, Code of Federal Regu-
lations places responsibility on the head of an agency
or his designee to fix tours of duty ordering employees
to remain at their stations in a standby status and
to determine which employees shall receive premium pay
on an annual basis. The Air Force has made that
determination in Mr. Olson's case.

In addition, section 550.162(a) of the regulations
provides that except as otherwise provided in this sec-
tion, an employee's premium pay on an annual basis under
5 U.S.C. 5545(c) (1) begins on the date that he enters
on duty in the position concerned for the purposes of
basic pay, and ceases on the date that he ceases to be
paid basic pay in the position. Paragraphs (b) and (c)
are exceptions to paragraph (a). Paragraph (b) provides
for the payment of annual premium pay on a seasonal basis.
Paragraph (c¢) limits annual premium pay during temporary
assignments to other duties and training. Paragraph (e)
provides that an agency shall continue to pay an employee
premium pay on an annual basis while he is on leave with
pay during a pericd in which premium pay on an annual
basis is pavable under paragraphs (a), (b), and (c) of
this section.

Mr. Olson points out that paragraph (e) of the
above regulation is mandatory because it provides that
an agency shall continue to pay an employee premium pay
on an annual basis while he is on leave with pay during
a period in which premium pay on an annual basis is pay-
able under paragraphs (a), (b) and (c¢) of 5 C.F.R.
550.162. However, paragraph (e) only applies to an em-
ployee who is on leave with pay. Therefore, paragraph (e)
of the regulation would not be applicable in Mr. Olson's
situation when he is performing official business on
temporary duty away from his standby duty station and is
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not on leave. Moreover, paragraph (c) of section

550.162 is discretionary in nature since it provides

that an agency may continue to pay an employee premium
pay on an annual basis while the employee is on a tempo-
rary duty assignment. Thus, the Air Force has exercised
its discretion and chosen not to pay its employees stand-
by pay while on a temporary duty assignment.

Likewise, with regard to Mr. Olson's absence
from standby duty because of sick leave, we have
recently discussed the effect of paragraph (e) on
the entitlement of an employee on extended sick
leave pending disability retirement to premium pay on
an annual basis for standby pay in B~197476, August 26,
1980, and for administratively uncontrollable over-
time in 43 Comp. Gen. 376 (1963), and B-175788,

June 1, 1972. These decisions hold in substance
that in this situation section 550.162(e) of the
regulations pertaining to leave with pay status

is not conclusive as to entitlement, that this

. regulation does not contemplate a situation where

there is no reasonable expectation that the employee
will return to work, and that an employee on leave
with pay is no longer entitled to receive premium
compensation when it is administratively determined
that there is no basis for anticipating that his
irregular, unscheduled overtime work or standby

duty requirement will continue.

These decisions recognize the long term
situation where the employee is not expected to
return to work. Thus, one could draw the analogy

" that employees such as Mr. Olson who are on a short

authorized period of sick leave would be entitled

to standby duty pay under the authority of paragraph
(e). However, the following discussion will clarify
this matter since the agency is vested with the
authority to use different methods of computing
premium pay.
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Under the authority granted agencies
C.F.R. § 630.210:

"An agency having employees who
work 24-hour shifts or other uncommon
tours of duty may prescribe supplemental
regulations consistent with subchapter I
of Chapter 63 of title 5, United States
Code, and this part for administering
leave for these employees.”

This authority has been further explained at Federal

Personnel Manual (FPM) Supplement 990-2, Book 630-10,
S2-6b as follows:

"Agency authority. An agency may establish
a basic tour of actual duty separate and
distinct frcm additional tours of standby
duty. In a situation of this kind, the
employees may have an 'uncommon' tour of
duty, including additional standby duty,
within the meaning of section 630.210
above, but the employees may be credited
and charged leave on the 40-hour  workweek
instead of for the total workweek. On this
basis, premium pay would not be authorized

for periods of absence from scheduled stand-

by duty except when an employee is excused

from regularly scheduled standby duty for

personal reasons (sickness, etc.) and there

was no specific need for his standby ser-
vices during the period of absence (42 Comp.

Gen. 426). When, however, an agency needs
to establish uncommcn tours of duty, sec—~
ticn 630.210 authorizes the agency to adjust
leave earnings and charges in relation to
the established uncommon tours of duty.

For example, if an agency has to establish
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the following tours to meet its needs, the
crediting and charging of leave would be
administratively handled as follows:

"(1) Additional annual pay. The
firefighter's tour of 72 hours on and 72
hours off results in biweekly tours of
145-1/2 hours to 193-1/2 hours. Over a
three pay-period cycle, the employees
work an average tour of 169.83 (crew A)
or 169.72 (crew B) hours. Thus, the
firefighters work an average of 85 hours
per week. Leave is to accrue on the ratio
of a 40-hour workweek to the average work-
week of 85 hours. The accrual of leave on
this basis contemplates that the employee
concerned will be charged for all hours of
absence from his scheduled tour * * **
(Underscoring supplied.)

Under paragraph 2-6b above, the agency has the
option to compensate employees for standby duty using
two distinct methods. Mr. Olson is compensated under
the first method, i.e., he is not paid premium pay
for absences but he is only charged leave for absences
from his 40 hour basic tour of duty. Under the second
method, that which Mr. Olson was paid under while he
was employed by the Navy, Mr. Olson would continue
to receive premium pay for periods of absence, but he
would be charged leave for time off during his standby
tour. The decisions previously referred to, B-197476,
August 26, 1980, B-175788, June 1, 1972, and 43 Comp.
Gen. 376 (1963) which state that premium pay may not
be continued for employees on extended sick leave and
therefore which imply the reverse, that employees on
a short period of sick leave may receive premium. pay,
are inapplicable. Those cases did not contemplate
the method of computing premium pay under FPM Supp.
990-2, Book ©630-10, S2-6b.

It is unfortunate that Mr. Olson was not aware
of the Air Force's method of applying the premium pay
provisions cited above. Nevertheless the Air Force
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acted within the scope of its discretion as allowed
by the regulations and its withholding of premium
pay for absences is proper. Mr. Olson's claim for
premium pay during his absences from duty is denied.

We agree with Mr. Olson's contention, however,
that his standby premium pay should be considered

. as part of basic pay for computing his retirement

annuity. 5 U.S.C. 8331(3)(c), (1976); 47 Comp.
Gen. 694 (1968). Corrective action, including the
necessary retroactive deductions from Mr. Olson's
premium pay, should be made so that his premium
pay is properly considered for retirement annuity
purposes.

for the comptroller General
of the United States





