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THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
WASHKHINGTON, D.C. 205 a8

FILE: B-198440 DATE: December 31, 1980

MATTER OF: Do-it-yourself household goods move

incentive payment

DIGEST: 1. Properly directed moves without a change
in duty station by military members under
37 U.S.C. § 406(e) are not precluded from
the do-it-yourself household goods move-

ment program authorized by section 747,

. Department of Defense Authorization Act,
1976. Section 747 refers only to 37 U.S.C.
§ 406(b) (change of station moves); however,
transportation of household goods under
section 406(e) 1s that authorized under
section 406(b) and neither the legislative
history nor implementing regulations show
an intent to preclude section 406(e) moves
from the program.

2. The military services' requirement that in
order to gualify for an incentive payment
under the do-it-yourself household goods
moving program, a member must have certi-
fied scale weight certificates establishing
the weight of the goods, is in accordance
with the law and implementing regulations.
Therefore, although the move may have been
only a short distance, was accomplished
without a motor vehicle, and the use of
‘a commercial scale was impractical and a
Government scale was not available at the
time of the move, the incentive payment
may not be made without the weight cer-
tificates. 1In the absence of a change
in regulations, the weight certificate

- requirement will be applied since this 1is
a matter for administrative determination.

This case involves an Air Force member'slgntitle—
ment to am incentive payment under ke "do-it-yourself"
household goods movement program/where _the member moved
a short distance between quarters at the same base and
did not procure weight certificates showing the weight
of his goods. Two specific issues are involved:
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(1) whether the do-it-yourself household goods. program
may include moves made without a permanent or temporary
change of station in emergency or_aunusual circumstanceé:>
under 37 U.S.C. § 406(e); and (2%._whether a construc-
tive weight may be used in lieu of the certified weight
certificates where it is shown that due to unusual cir-
cumstances it is impractical or impossible to produce
certified weight certificath;) On the first issue the
answer 1s yes, and on the second the answer is no.

The case was submitted by the Accounting %MQE(DCﬂ?Q{Q

and Finance Cfficer, Headguarters 314 Technical

Airlift wing (MAC), Little Rock Air Force Base (AFB),
Arkansas, recuesting an advance decision on a claim by
Sergeant James A. Horton, USAF, for incentive payment
under the do-it~yourself program. The matter was for-
warded here through the Per Diem, Travel and Transpor-
tation Allowance Committee (PDTATAC Control No. 80-15).

Sergeant Horton, stationed at Little Rock AFB,
was reassigned from one set of Government quarters
into other Government quarters located at Little Rock
AFB. The change in gquarters was not incident to a
change in permanent duty station. Sergeant Horton
elected to move his household goods himself under the
do-it-yourself program. The quarters were located
only 100 yards distance from each other and only a few
items required movement by motor vehicle since most
items could easily be moved by hand or by using a hand
dolly. Using a small vehicle required approximately
nine trips and the base scales were not accessible
during the period of time he moved. To weigh the
goods would have required that a portion of the weight
tickets be obtained at a commercial scale located
16 miles distant, or 32 miles round trip. Also, had
the shipment been tendered to a commercial carrier a
much higher cost would have been incurred. The base
traffic manager, considering the circumstances involved,
instructed Sergeant Horton that cubic measurements in
lieu of certified weight tickets could be used to
determine the weight of his goods for the computation
of the incentive payment.
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The matter has been submitted to our Office for
decision since applicable regulations require that the
incentive payment be computed based on weight obtained
from scale weight certificates. 1In addition, the
Deputy Director, Plans and Systems, Headquarters Air
Force, has raised the question as to whether the do-it-
yourself program applies to moves such as this where
no change in duty station is involved.

Moves Without Change in Duty Station

g;ncerning whether the do-it-yourself program may
be used for moves where there is no duty station change,
37 U.S5.C. § 406(b) provides the general authority
for transportation, within certain limitations, of a
member's household goods in connegtion with "a change
of temporary or permanent station.!” The statute author-
izing the do-it-yourself program is section 747 of the
Department of Defense Appropriation Act, 1976, Public
Law 94-212, 90 Stat. 153, 176 (37 U.S.C. § 406, note),
which provides: '

"Appropriations available to the
Department of Defense for providing
transportation of household effects of
members of the armed forces pursuant to
section 406(b) of title 37, United States
Code, shall be available hereafter to pay
a monetary allowance in place of such
transportation, to a member who, under
regulations prescribed by the Secretary
of the military department concetrned,
participates in a program designed by the
Secretaries in which his baggage and house-

" hold effects are moved by privately owned
or rental vehicle. Such allowance shall
not be limited to reimbursement for actual
expenses and may be paid in advance of the
transportation of said baggage and house-
hold effects. However, the monetary
allowance shall be in an amount which will
provide savings to the government when the
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total cost of such movement is compared
with the cost which otherwise would have
been incurred under section 406(b)."

Movement of household goods between quarters
without a change in station is authorized under
37 U.S.C. § 406(e) 1in unusual or emergency circum-
stances when change-of-station orders have not been
issued. 45 Comp. Gen. 569, 571 (1966). Section 406(e)
specifically provides, however, that such transporta-
tion of household goods is that authorized under sec-.
tion 406(b). Therefore, it is our view that although
section 747 of the Defense Authorization Act only
refers to transportation under section 406(b), it does
not clearly preclude applying the do-it-yourself pro-
gram to moves authorized by the exception provided in
section 406(e) to the change of station required by
section 406(b). We have also reviewed the legislative
history of section 747 of the Authorization Act and
have found nothing there which indicates an intent to
preclude moves without a change of duty station from
the program. In addition we note that the governing
regulations in Volume 1, Joint Travel Regulations
(1 JTR), Part H, and Air Force Regulation 75-33, do
not preclude such moves from the program. Therefore,
it is our view that non-change-of-station moves are
not currently precluded from the do-it-yourself program.

We question, however, whether the move in question
could qualify as a move made in emergency or unusual
circumstances in the first instance. The submission
asserts that Sergeant Horton was given orders for a
local move which involved moving from one set of Gov-
ernment quarters to another set of Government guarters
100 yards distance. However, no orders were submitted
but rather a copy of a certificate dated June 27,
1979, which certifies that James A. Horton "will be
assigned (relocated)" Government quarters. There 1is
nothing to indicate that the certified relocation was
the result of emergency or unusual circumstances.
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Section 747 of Public Law 24-212 authorizes
expenditure of appropriated funds available for
expenditure pursuant to section 406(b) for reimburse-
ment to members who move household goods by privately
owned vehicle or rental vehicle and, as is indicated
above, pursuant to section 406(e). However, if
Sergeant Horton's move was not under an authority
which would authorize movement of household effects
under 37 U.S.C. § 406(b) or 406(e), then he could not,
in any event, qualify for the incentive payment of the
do-it-yourself program.

Certified Weight Certificate Reguirement

ecause of the method and time period which
Sergeant Horton used to move his household goods,
apparently it was impractical for him to obtain weight
certificates to show the weight of his goods. However,
under the detailed regulations (promulgated pursuant
to statute) implementing the do-it-yourself program,
to receive the incentive payment the weight of the
goods must be established by use of weight cextificates
from a public weighmaster or Government scal§i> 1l JTR,
paragraph M8401, and AFR 75-33, paragraph 3-2=

In decision B-191016, April 20, 1979, we specif-
ically overruled a prior decision in which we had
authorized payment on a do-it-yourself move based upon
constructive weights in consideration of the unusual
circumstances involved there. 1In seeking reconsidera-
tion of the prior decision, the Air Force made a strong
presentation in which it was asserted that the use of
weight certificates is essential to the success of the
program because there is no other means to accurately
compute the cost of a move upon which the incentive
payment is made.

In the April 20, 1975 decision we stated that it
is our view that the requlations of the Air Force and
the other services, issued pursuant to authority dele-
gated by paragraph M8400, 1 JTR, legally may require
that weight certificates from certified scales showing
both the empty and loaded weight of the vehicle must
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be furnished, as a condition to a member's qualifying
for an incentive payment. We found nothing in the law
limiting the authority of the services in this regard
and, accordingly, we stated we would apply that
requirement in the. future.

Therefore, until such time as the services
determine that the use of weight certificates will no
longer be considered as the only evidence acceptable
in establishing weights under the do-it-yourself
movement program, we will continue to apply the weight

<:§grtificate as an exclusive requirement of the program.

ccordingly, the voucher submitted may not be certified
for payment and will be retained here’,

Acting Comptroller General
of the United States





