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DIGEST:

Where IFB identifies previously approved
source-controlled components and requires
bidders to list those that it will furnish
so that procuring agency can insure that
acceptance of bid will obligate bidder to
meet agency's needs, bidder's failure to
identify components requires rejection of
bid as nonresponsive.

J.M.T. Machine Company (JMT) protests the rejection
of its low bid as nonresponsive under invitation for
bids (IFB) DAAA09-80-B-2466, issued by the Department
of the Army. We deny the protest.

The solicitation invited bids for 65 telescope mounts.
The IFB as amended listed six drawings of the telescope
mount's components which are "source-controlled." A
source-controlled drawing is a manufacturer's drawing of
an item which has been tested and approved, generally
independent of any procurement action, as meeting the
Government's needs (a source-controlled item). Clause
B.35 of the IFB stated that awards for any end items
which are source-controlled or which contain source-
controlled components would be made only when the
items or component parts had been tested and approved
by bid opening. The clause required a bidder to list
in the space provided the drawing numbers, manufactur-
ers, and manufacturers' part numbers of the source-
controlled components it would furnish, and notified
bidders that "any bid which does not identify the
approved product being offered * * * will be rejected.”
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Although JMT was the previous manufacturer of the tele-
scope mount, it did not include any information regarding
the approved-source items it would furnish. The Army there-

fore rejected its bid as nonresponsive in accordance with
B.35.

To be accepted, a bid as submitted must represent an
unequivocal offer to provide the product called for in total
conformance with the invitation's material terms and specifi-
cations. Edw. Kocharian & Company, Inc., 58 Comp. Gen. 214,
217 (1979), 79-1 CPD 20. Ordinarily, a signed bid containing

"a bid price will constitute such an offer. See Nordam Division

of R.H. Siegfried, Inc., B-187031, January 4, 1977, 77-1 CPD

3. Where, however, a solicitation requires a bidder to do

more than enter a bid price and sign the bid, a bidder generally
must comply with the additional requirement. Storage Technology
Corporation—--Reconsideration, B-190035, March 31, 1978, 78-1

CPD 257. Generally, therefore, where-information is needed to
determine if the product offered will comply with the specifi-
cations, the need relates to responsiveness, and a bidder's
failure to provide the information at bid opening requires
rejection of the bid as nonresponsive. Werner-Herbison-Padgett,
B-195956, January 23, 1980, 80-1 CPD 66; Abbott Power Corpora-
tion, B-192792, April 30, 1979, 79~-1 CPD 295. Thus, we have
held that where a solicitation provision requires a bidder to
list in its bid the "qualified product" it will furnish, a
bidder's total failure to identify the product it is offering
is a material omission rendering the bid nonresponsive. (A
qualified product is one that has been obtained, examined and
tested, independent of any specific procurement, for compliance
with specification requirements and then identified on a list
of qualified products.) See Defense Acquisition Regulation

§§ 1-1107.2(a)} and 7-2003.6 (1976 ed.); D. Moody & Company,
Inc.; Astronautics Corporation of America, 55 Comp. Gen. 1,

14 (1975), 75-2 CPD 1; 45 Comp. Gen. 397 (1966).

As in the case of a qualified product listing require-
ment, the procuring agency here required bidders to do more
than sign the bid and enter a price; it required bidders to
identify in their bids the socurce-controlled components to
be furnished. We believe this was a material requirement
as 1t appears the Government's needs can only be satisfied
by an end-product that contains certain tested and approved
components. Clause B.35 permitted bidders to offer (1)

components already listed as approved; (2) components
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allegedly approved but not yet listed, provided that evi-
dence of such approval was included with the bids; or (3)
components not yet tested and approved, although the clause
warned bidders that it was up to them to arrange for testing
and that the Government would not guarantee when the testing
would take place, i.e., the Government would not guarantee
that it would complete the testing and qualification proce-
dures prior to bid opening. Since bidders could offer com-
ponents other than what was already listed as approved, and
since there was more than one approval source for some of
the components, we think the listing by the bidder of the
controlled-source items that would be furnished was needed
to establish exactly what the bidder was offering.

Although JMT argues that a preaward survey would show
that it would furnish the drawing's source-controlled com-
ponents and that failure to identify these components in its
bid "does not relieve the contractor from compliance," we
think that by failing to identify in its bid what source-
controlled components the firm would furnish, JMT did not
obligate itself to furnish what the specifications required.
See B-158197, April 5, 1966. This is so because nothing in
the IFB itself obligated bidders to furnish the components
of any particular manufacturer.

For example, the only possible limiting factor in the
specification for the selection of component manufacturers was
the source-controlled drawings themselves. While a legend on
four of those drawings specified that only the item described
in the drawing procured from the identified vendors listed
thereon were approved by the agency for use in the specified
application, the legend also stated that "a substitute item
shall not be used without prior testing and approval" by the
agency. The other two drawings listed the approved vendor
but stated that "all sources must comply with the physical
and functional requirements of the manufacturer's item indi-
cated" and that item approval was required.

We believe that the substance of the legal obligation
created by the specifications served only to limit acceptance
of the end product and its component parts until such time
as the components were approved by the agency, e.g., anytine
before delivery. We do not believe the specifications served
to obligate a bidder at the time of bid opening to furnish
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only the product of a source which had already been approved

by the time bids were opened. Thus, without naming the source,
JMT essentially frustrated the purpose of the source~controlled
item clause.

We note here that JMT did indicate in its bid that JMT's
plant in Philadelphia would be the place of performance. In
this connection, we have held that the failure of a bidder
to list the test number or item name of a qualified product
does not render its bid nonresponsive if the bidder has
included other information in the bid which allows the con-
tracting officer to determine that a qualified product is
being offered. See 53 Comp. Gen. 249 (1973); 45 Comp. Gen.
397, supra. ' .

However, the fact that the firm previously had manu-
factured the telescope mount and identified the plant where
manufacture would take place is of no avail to the protester
here since the end item is not source-controlled and JMT is
not an approved source for any of the source-controlled
components. Therefore, we cannot say that JMT's bid was
based on furnishing previously tested and approved --
source—~controlled -- components. Compare 45 Comp. Gen. 397,
supra, where the bidder which indicated in its bid that it
would manufacture the end product also was listed on the
gualified products list as a qualified manufacturer of the
end product and the procuring agency, therefore, could
determine that the bidder would furnish a gualified product.

The protest is denied.
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For the Comptroller General
of the United States






