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: THE COGMPTROLLER GENERA;K
DECISION |. OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, .C. 205498

FILE: B-198971 DATE: November 5, 1980

MATTER OF: central Texas College

DIGEST:

1. Protest that Army IFB for teaching services
did not advise bidders that IFB was issued
pursuant to Army internal regulation con-
cerning general education of Army members
is denied where it cannot be shown that
alleged failure had any adverse effect on
competition.

2. Submissidn of statement of bidder's quali-
fications is matter of responsibility and
"thus may be accomplished after bid opening.

Central Texas College (CTC) protests the proposed
award of a contract by the Department of the Army to
Pikes Peak Community College under invitation for bids
(IFB) DAKF-2380~-B-0077 for a "Basic Skills Education
Program II" (BSEP II) at Fort Campbell, Kentucky. BSEP
II is intended to provide foundation instruction to raise
the general educational competency of Army personnel.

CTC protests that the solicitation improperly failed
to clearly advise prospective bidders of the applic-
ability of two Army Regulations, AR 621-5 and AR 621-45,
which implement BSEP II. The former establishes policies
and authorizes the use-of funds for the general academic
and vocational educational development of Army person-
nel; prescribes a system of coordinated continuing career
developmental education and counseling; and provides
guidance for establishing educational program management
systems. AR 621-45 sets responsibilities and outlines

procedures for implementing BSEP II.
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CTC further contends that in conducting the procure-
ment the Army did not comply with those regulations in two
respects: (1) it failed to restrict the contract award to
accredited educational institutions, which CTC argues was
required by paragraph 1-10(d) of AR 621-45; and (2) the
IFB requires the contractor to provide counseling services
as part of BSEP II, which CTC protests is precluded by
paragraph 3-2 of AR 621-5. Paragraph 1-10(d) of AR 621-45
provides that BSEP II "will be contracted with accredited
educational institutions * * *, Exceptions will be provided
only at MACOM [a major command] or higher level." Paragraph
3-2 of AR 621-5 states that counseling for Army members in
connection with participation in the Army's General Education
Development program, which includes BSEP II, "will be per-
formed by professionally qualified, full time DAC [Army
civilian] counseling personnel."

CTC also prot€sts that the IFB allowed bidders to sub-
mit statements regarding their qualifications after bid
opening. CTC argues that the submission of these statements
is a matter of responsiveness and that the statements there-
fore should have been required with the bid.

We find no legal merit to the protest.

With respect to CTC's position that the AR's in issue
were applicable here we note that the Army not only advises
that the "requirement" in paragraph 1-10(d) of AR 621-45
had been waived for this procurement, but that Pikes Peak
Community College, the proposed awardee, in fact is an
accredited institution. Also, the Army asserts that the
counseling services required under the IFB merely "are
incidental to the BSEP II instruction * * * and inherent
in providing appropriate instruction. The counseling is not
intended to duplicate counseling provided by * * * DAC
counselors." Thus we cannot say that counseling by the
contractor here necessarily was precluded by AR 621-5.

Moreover, since all bidders were bidding to the same
requirements, and because we do not see how knowledge of
the cited provisions in AR 621-45 and AR 621-5 could have
affected bid prices, we cannot perceive of how any bidder
could have been prejudiced in the conpetition by the Army's
failure to specifically advise of the existence or appli-
cability of the subject AR's. See generally 43 Comp. Gen.
209 (1963).
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Finally we view CTC's assertions that the IFB improperly
allowed the subnission of qualification statements after bid
opening because of the firm's view that the statements involve
bid responsiveness to be without legal merit. "Responsive-
ness" concerns whether a bidder has unequivocally offered
to provide the regquested items or services in conformance
with the terms and specifications of the invitation, while
"responsibility"” refers to a proposed contractor's ability
to meet a contract's requirements. J. Baranello & Sons, 58
Comp. Gen. 509, 513 (1979), 79-1 CPD 322. A statement of a
bidder's qualifications involves the firm's responsibility,
since 1its purpose is to aid the contracting officer in
evaluating the bidder's capability to perform, and thus
properly is a matter for submission after bid opening. See
Dubie~-Clark Company, Patterson Pump Division, B-189642,
February 28, 1978, 78-1 CPD 16l.

®
The protest is denied.

For the Comptrollerd néral

of the United States





