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MATTER OF: De Claims for Real Estate
Expenses oflEmployees Transferred from Panama

DIGEST: Employees who transferred to Panama for period of 2 to
5 years chose not to sell former residence in United
States in expectation of returning to former positions.
Where function was transferred from Panama to Texas,
employees may not be reimbursed for sales of former U.S.
residences made more than 2 years from date of transfer
to Panama. Transfer to Panama and transfer from Panama
to Texas are separate transfers with separate entitle-
ments to relocation expenses and may not be treated as
one transfer. Reimbursement is not provided under
Panama Canal Treaty or Panama Canal Act of 1979, Pub.
L. 96-70.

This decision is in response to a request from George D. Boale,
Director of Personnel, Defense Mapping Agency (DMA), concerning the
Lentitlement f to reimbursement of real estate
expense@sincident to their transfer from Panama to Texas. The issue
presented is whether these employees may be reimbursed for the sale
of their former residences in the United States made more than 2 years
after their transfer to Panama.
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The request from DMA states that as a result of the implementation
of the Panama Canal Treaty, DMA will relocate the Headquarters, Inter
American Geodetic Survey (IAGS) from Panama to Fort Sam Houston, San
Antonio, Texas. The agency requested guidance from the Per Diem, Travel

i and Transportation Allowance. Committee (PDTATAC) on the entitlement of
4 IAGS employees, who occupied Government quarters in the Canal Zone and

maintained permanent residences at their old United States duty stations,
to sell their former residences upon transfer to Texas. The response
from PDTATAC was that upon transfer to Panama, the employees had 2 years
in which to sell their residences at their former duty stations and that
beyond the 2-year period there is no entitlement to real estate expenses
in connection with the sale of a residence at the former duty station,
citing our decision in B-189898, November 3, 1977.

The Personnel Officer, IAGS, distinguishes this situation from
the facts presented in our decision B-189898, supra, which involved a
transfer between 2 duty stations within the continental United States.
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In the present case the IAGS employees who transferred to Panama were
limited to tours of duty between 2 and 5 years and were guaranteed
return rights to their former positions and return transportation to
their former duty stations. Under these circumstances, the IAGS em-
ployees seldom sold their residences at their former duty stations
because of the likelihood of their return to those duty stations.
However, we have been informally advised by officials from DMA that
incident to the transfer to Texas all TAGS employees have been
offered the option to exercise their return rights to their former
duty stations.

In view of the special circumstances of this situation, the
Personnel Officer, IAGS, urges that the transfer from Panama be
treated as part of the employees' original transfers and that these
employees be reimbursed for real estate expenses incurred in the
sales of their residences at their former United States duty stations.

Under the provisions of 5 U.S.C. § 5724a(a)(4) (1976), an
employee may be reimbursed for certain expenses incurred in connection
with the sale of a residence at the old station and purchase of a
residence at the new station provided both the old and new duty
stations are located within the United States, its territories or
possessions, the Commonwealth of Puerto Rico, or the Canal Zone (now
referred to as certain areas located within the Republic of Panama).
This entitlement is subject to implementing regulations contained in
the Federal Travel Regulations- (FTR) (FPMR 101-7). Those regulations
provide, in para. 2-6.le, that the settlement dates for the sale and/
or purchase transactions must occur within 2 years after the date on
which the employee reported for duty at the new duty station.
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This regulation was promulgated under the authority of 5 U.S.C.
§ 5724a and has the force and effect of law. We have long held that
this regulation may not be waived or modified by either the employing
agency or our Office in any individual case, regardless of the cir-
cumstances present. See 49 Comp. Gen. 145 (1969); and David Oberwager,
B-193340, December 26, 1978, and decisions cited therein. Therefore,
we agree with PDTATAC that these employees may not be reimbursed for
the sale of their former residences made more than 2 years after the
dates of their transfers to Panama, and we regret that our decision
is not more favorable to the IAGS employees.
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Although. the Personnel Officer, 1AGS, suggests that the tr sfer
from Panama to Texas be treated as part of the employee's origi -
transfer to Panama, we find no basis for such a holding. The t ns-
fer to Panama and the transfer of function from Panama to Texas re
separate and distinct transfers of official station with separat
reimbursement for travel and relocation expenses (if the employe s
are otherwise eligible). It appears that the IAGS employees wer
eligible for reimbursement for the sale of the old residence upo
transfer to Panama, but most chose not to sell for personal reas ns.
These"'employees, therefore, declined an entitlement which, due t
the 2-year time limitation, cannot now be revived.

Finally, we note that the transfer of function from Panama o
Texas was incident to implementation of the Panama Canal Treaty nd
the Panama Canal Act of 1979, Pub. L. 96-70, approved September 7,
1979, 93 Stat. 452. However, we find no authority under the Act for
treating this transfer as part of an earlier transfer or for aut o-
rizing reimbursement for real estate expenses for the sale of a ormer
residence in the United States. See, for example, section 1231( )(2)
of Pub. L. 96-70, 93 Stat. 468.

Accordingly, we hold there is no authority for the reimburs ment
of real estate expenses incurred more than 2 years from the date of
transfer to Panama.
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For the Comptroller General
of the United States
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