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MATTER OF: Ronald E. Adams - Transportation
of household goods r Excess weight]

DIGEST: Employee of Internal Revenue

Service is liable for excess
costs incurred in transporta-
tion of household goods under
actual expense method where
total weight exceeded statutory
maximum limit of 11,000 pounds.
Federal Travel Regulations pre-
scribe procedure for determining
the charges payable by the employ-
ee for excess weight when actual
expense method of shipment is
used. These regulations have
the force and effect of law and
may not be wtiived or modified
by the employing agency or the
General Accounting Office re-
gardless of the existence of
any extenuating circumstances.
Computation of employee's
liability should be based on
total transportation charges.

Virginia G. Leist, an authorized certifying
officer for the Internal Revenue Service, has re-
quested our opinion on the proper method of com-
puting excess weight charges in the case of
Mr. Ronald E. Adams.

Mr. Adams, -an employee of the Internal Revenue
Service, transferred from Mt. Clemens, Michigan, to
Marquette, Michigan, on August 1, 1978. Mr. Adams
was authorized transportation of his household
goods by actual expense basis limited to a maximum
allowable weight of 11,000 pounds. The Government
Bill of Ladino issued for the shipment of Mr. Adams'
household goods itemized an actual net weight of
14,230 pounds, which was 3,230 pounds in excess of
the maximum weight allowance. As a result, and in
accordance with paragraph 2-8.3.b(5) of the Federal
Travel Regulations, the Internal Revenue Service
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computed the ratio of the 3,230 pounds of excess
weight to the 14,230 pounds actual net weight,
applied the figure to transportation charges of
$2,542.21, and billed Mr. Adams in the amount of
$577.04 for costs applicable to the excess weight.

The amount of 3,230 pounds excess weight has
not been placed in issue in the present case. How-
eve'r, Mr. Adams does question the method of com-
putation used in determining the amount he owes for
the excess weight. Specifically, Mr. Adams has
petitioned the agency as follows:

-"* * * I disagree with your method of computa-
tion. It is my contention if equity is to
exist that I should receive the same benefit
as any individual who would have had exactly
11,000 pounds moved by GBL. I should only be
required to pay the total amount billed minus
whatever exactly 11,000 pounds would have cost
to move. It is not equitable under your present
method of computation for me to receive less of
a dollar amount benefit for moving the first
11,000 pounds than the person who has exactly
11,000 pounds moved. * * *"

Authority for transporting the household effects
of transferred employees at Government expense is
found at 5 U.S.C. § 5724(a)(1976), which establishes
11,000 pounds as the maximum weight of goods author-
ized to be transported. As the 11,000 pound weight
limitation is statutory, no Government agency or
employee has the authority to permit transportation
in excess of the weight limitation. Therefore, regard-

* less of the reasons for the shipment of the excessive
weight of household goods, the law does not permit
payment by the Government of charges incurred incident
to shipment of the excess weight. Donald F. Roach,
B-194441, September 18, 1979.

j I Implementing regulations for the transportation
and temporary storage of household goods are contained
at chapter 2, part 8, of the Federal Travel Regulations
(FPMR 101-7)(May 1973). In paragraph 2-8.2a of the reg-
ulations a maximum weight allowance of 11,000 pounds has

j been established for employees with immediate families.
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In paragraph 2-8.3b(5) a procedure is prescribed for
determining the charges payable by the employee for
excess weight when the actual expense method (Govern-
ment Bill of Lading) is used. That paragraph reads
as follows:

"(5) Excess weight procedures. When the
weight of an employee's household goods exceeds
the maximum weight limitation, the total quantity
may be shipped on a Government bill of lading,
but- the employee shall reimburse the Government,
for the cost of transportation and other charges
applicable to the excess weight, computed from
the total charges according to the ratio of
excess weight to the total weight of the ship-
ment."

The Federal Travel Regulations have the force
and effect of law and may not be waived or modified
by the employing agency or the General Accounting
Office regardless of the existence of any extenuating
circumstances. Robert J. Furey, B-193397, February 22,
1980.

Therefore, Mr. Adams is required to pay the Gov-
ernment the charges incurred incident to the shipment
of the excess weight as computed in accordance with
paragraph 2-8.3b(5) of the Federal Travel Regulations.

The certifying officer has also stated that the
appliance service charge and bridge/ferry cost was de-
ducted from the carrier!s total transportation charges.
The balance of $2,542.21 was then used as the basis for
determining Mr. Adams' liability. However, we are un-
able to determine the agency's authority for doing so
since paragraph 2-8.3b(5) of the Federal Travel Regula-
tions states that the computation should be based on
the "total charges." And the total charges in this
case are $2,568.70. Action should be taken by the
agency accordingly.

For the Comptroller General
of the United States
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