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DIGEST:

1. Protest against agency's award of contract
without conducting performance capability
demonstration (benchmark test) is denied,
since reasonable reading of solicitation
does not require test.

2. Where matter of Service Contract Act applica-
bility has been treated on merits in previous
GAO decisions, untimely protest on same issue
is not for consideration as 'significant

issue" under GAO Bid Protest Procedures.

Planning Research Corporation Data Dissemination
Systems (PRC) protests the award of a contract to Volt 9 6O5(o
Technical Corporation (Volt) under request for proposals
(iFPj Io. N00123-78-R-0694, issued by the N4aval. Regional6C9C°
Contracting Office. The procurement called for computer-
controlled artwork and text processing through photo com-
position.

PRC has raised two bases for.protest: (1) a bench-
mark (performance qualification) test was not conducted
prior to award as required by the solicitation and as
necessitated by circumstances surrounding the procurement;
and (2) the solicitation was defective in that it evidenced
a failure by the N7avy to comply with the Service Contract
Act of 1965, 41 U.S.C. 5 351 et seq. (1976).

We find the first basis of protest to be without
merit, and the second basis not for consideration on the
merits.
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Benchmark Testing

Three firms responded to the solicitation: PRC (the
incumbent contractor), Volt, and Comarco, Inc. Upon
evaluation Volt, which offered the lowest total price
($1,251,578), received the highest technical score (44.837
points out of 50). PRC's price was $2,422,887 and its
score was 42.698 points. Comarco, Inc. offered a price
of $2,427,325 and scored 41.469 points. The RFP provided
that technical score and price were considered "substan-
tially equal" in determining the successful offeror.

In a report on the protest, the Navy asserts that the
RFP did not require benchmark testing as a prerequisite for
award. Nevertheless, based on a desire by certain technical
personnel to perform benchmark tests on Volt and Comarco
uetore judging their proposals entirely acceptable, the
Naval Supply Center placed a purchase order with PRC to
secure uata for such testing. However, the report further
states:

"The Contracting Officer determined that
requiring the benchmark test would be inap-
propriate under the circumstances. * * *The
RFP contained both detailed instructions for
submission of technical proposals and detailed
evaluation criteria. Both Volt and Comarco
had submitted proposals which were evaluated
in accordance with the established criteria
and found to provide sound technical approaches,
demonstrate good understanding of the desired
objectives, and which were supported by avail-
ability of qualified personnel. In Volt's
case, the technical proposal was rated higher
than [PRC's] * * *. The remaining determina-
tion to be made was solely that of the respon-
sibility of the prospective contractor * *.
Sufficient information could be made avail-
able through a preaward survey without con-
ducting any benchmark test, to make such a
determination."

Accordingly, the three firms were simply requested to sub-
mit best and final offers. Neither PRC nor Volt revised
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its proposal, and Comarco withdrew from the competition. A
preaward survey of Volt resulted in an affirmative finding.
with respect to the firm's responsibility.

Basically, PRC disputes the Navy's position that the
RFP did not call for benchmarking. PRC points to the fol-
lowing solicitation language:

"SUBMISSION OF PROPOSALS

Offerors' technical proposals must include,
but not be limited to, a discussion of the
following areas:

(1) Demonstration of understanding of the
objectives." (Emphasis added.)

PRC asserts that it believed that the requirement for a
"demonstration of understanding" called for an actual per-
formance demonstration, i.e., a benchmark test. According
to the protester, this belief was bolstered by circum-
stances such as the above-noted desire of some N1avy tech-
nical personnel that a benchmark test be conducted with
respect to Volt and Cornarco, and the purchase from PRC
of data which could be used to develop a benchmark test
package. Furthermore, PRC submits that trade practice
and the Navy's previous poor experience when not utilizing
benchmark tests in procurements of this nature mandated
a benchmark test in this instance.

We have held that a bidder or offeror relies on extra-
solicitation information and circumstances at its own risk.
See, e.g., General Exhibits, Inc., B-195957, February 25,
1980, 80-1 CPD 156. Moreover, we have stated that trade
or business custom or practice may not alter the clear
terms of a written solicitation. Brodart, Inc., B-195208,
March 5, 1980, 80-1 CPD 173. Therefore, our review as
to whether passing a benchmark test was required in this
procurement will be limited to the reasonable interpreta-
tion of the language in the solicitation.

In our view, the "SUBMISSION OF PROPOSALS" clause
cited by PRC cannot reasonably be interpreted as anything



B-196799 4

more than a requirement that offerors provide written sub-
missions addressing various technical elements of the Navy
requirement. This is clearly indicated in the initial sen-
tence of the clause which requires only a "discussion" of
several listed areas; the "demonstration" of the offeror's
understanding of the objectives simply is to be an element
of that discussion. In this connection, the other listed
areas included "Technical approach and method," "Quality
assurance plan," and a description of the hardware that
would be used. We do not believe that this solicitation
language contemplated an actual demonstration or benchmark
test to establish acceptability for award.

PRC also maintains that the following language in the
"Description and Specifications" section of the REP pro-
vides for a benchmark test as a prerequisite for award:

"The offeror will be required to accept Gov-
ernment Furnished Material (GFM) both classi-
fied and unclassified. The offeror is required
to have a confidential security clearance for
personnel and facilities, including equip-
ment, prior to award. The offeror will be
required to perform the following functions
in connection with the GFM:

"a. Computer terminal entry of text;

b. Electronic scanning and digitization of art;

c. Storage and retrieval of text and art on
separate magnetic tapes or discs;

d. Electronic/EDP text editing;

e. Electronic/EDP merging of text and art in a
pre-described format;

f. EDP photo composition;

g. Preparation of Camera Ready Copy (CRC);

h. Preparation of 105mm original microfiche
and duplicate * *
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i. Electronic photo composition generation of
all forms * * *."

The protester stresses the fact that the section refers to
"offeror" rather than "contractor" performance of functions
in connection with Government furnished materials, and that
the performance of these functions by an "offeror" by
definition involves preaward activities. On that basis
PRC concludes that the section contemplates a benchmark
test before award.

We are not persuaded that this solicitation language
reasonably could be read as involving a benchmark test.
We believe it is clear that, with the obvious exception of
a preaward security clearance requirement, this section
concerns the work requirements to be performed under the
contract by the awardee. The fact that the term "offeror"
was used instead of "contractor" can only be viewed as
less than precise drafting on the part of the agency and,
when considered in the context of the entire "Description
and Specifications" section in our view cannot reasonably
be read to require the apparently successful offeror to
perform the nine listed functions before receiving the
contract award.

Accordingly, we do not agree that the RFP required
successful benchmark testing of Volt, the highest tech-
nically rated and lowest priced offeror, before the firm
could be awarded the contract. The protest on this issue
is denied.

Service Contract Act Applicability

PRC argues that the primary purpose of the Navy's
requirement for computerized text and artwork is the fur-
nishing of services, and therefore that the Service Contract
Act of 1965 (SCA) applies to this procurement. Since the
RFP did not contain a Department of Labor wage determination
for service workers, which is required in all solicitations
covered by the SCA, PRC maintains that the solicitation
was defective and that a resolicitation is now required.
The Navy and Volt dispute PRC's characterization of the
instant requirement as being primarily for services, and
submit that the SCA thus is not applicable to the pro-
curement.
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The issue, raised by PRC for the first time several
weeks after the closing date for receipt of initial pro-
posals, clearly is untimely under our Bid Protest Pro-
cedures, 4 C.F.R. 5 20.2(b)(1) (1980), which prescribe
that protests based upon alleged improprieties in any type
of solicitation which are apparent prior to the closing
date for receipt of proposals must be filed before that
date to be considered by our Office on the merits. Never-
theless, PRC contends that the SCA matter should be treated
on the merits under the "significant issue" exception to
our timeliness rules, 4 C.F.R. S 20.2(c). We do not agree.

In order to invoke our Procedures' "significant issue"
exception, we have held that the subject matter of the
protest not only must evidence a principle of widespread
interest or importance to the procurement community, see,
e.g., Willamette-Western Corporation; Pacific Towboat and
Salvage Co., 54 Comp. Gen. 375 (1974), 74-2 CPD 259, but
must involve a matter which has not been considered on the
merits in previous decisions. CSA Reporting Corporation,
59 Comp. Gen. 27 (1980), 80-1 CPD 225.

It is unnecessary to discuss the first "significant
issue" criterion stated above, because the matter of SCA
applicability to a particular requirement has been
addressed previously on the merits. See High Voltage
Maintenance Corp,, 56 Comp. Gen. 160 (1976), 76-2 CPD
473; A&C Building and Industrial Maintenance Corporation,
B-193047, April 13, 1979, 79-1 CPD 265; 53 Comp. Gen.
412 (1973). Thus, we will not view the issue as "signi-
ficant" under our Procedures.

This portion of the protest is dismissed.

X,, d /text/AJ

For the Comptrolle Geheral
of the UnitediStates




