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THE COMPTHROLLER GENERAL )
OF THE UN!TED STATEB

'WASHINGTDN.‘ 20548

DECISION

FILE: B-196211 DATE. August 15, 1980

.

MATTER OF: Applicon Incorporated

DIGEST:

Restrictive interpretation of term "off-
line" ascribed by protester to aDP speci-
e ‘ C fication requirement that ADP equipment
operate off-line or on-line is not reason-
able when specification is read as a whole
and in conjunction with written answer to
4 question posed at preproposal conference.
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Applicon Incorporated protests the award of a con-
tract for the lease {(with option to purchase) of an auto-
- mated graphics system by Air Force Communications Service
; (Air Force) to M & S Computiny, Inc. (M&S). The procurement
| 3 was conducted by means of two-step formal advertising with
4 ' award based on responses to Request for Technical Proposals
(RFTP) F11628-79-R-0012, and bids from technically accept-
able offerors under Invitation for Bids (IFB) Fl1628-79~
B-0084. Applicon was not the low bidder.. '

Essentially, Applicon complains that the Air Force
relaxed the specification by accepting the M&S proposal
because M&S failed to provide both on- and off-line edit
i station operation, and thus subnitted what Applicon views
4. as an unacceptable proposal. . We disagree.
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_ : As described in the RFTP statement of work, the auto-
4 . mated graphics system was to consist of 10 distinct ele-
3 " ments, including "editing" or "edit," "test generation"
L and other functionally identified stations. The system-
‘ : is to supplant manual drafting procedures and techniques

: by establishing an automated drafting process capable of
allowing up to six operators to:

"dynamically construct, store, retrieve,
manipulate, associate, edit and reproduce
graphic and alphanumeric information visually
and/or interactively in order to produce all
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types of engineering drawings within the -
disciplines of electrical, electronic, mechan-
ical, archltectural and. Topographlcal
[englneerlng]

In this connection, the edit stations were required
to: ' : ‘

~ "permit display * * * manipulation and modi-
fication of drawings and other graphics infor-
mation and [to] enable * * * the operator
to easily and rapidly perform the edltlng
- functions.

Specification paragraph 3.2.4.1 also states that:
"The edit station shall be able to:

"Operate in a stand alone (off-line)
or on-line mode.

"'Off-line was defined by the solicitation

as a mode of operation 'performed without
being dependent on the system controller';

and on-line is defined as a mode of opera-
tion 'under the constant control of the system
controller' : :

Applicon argues the solicitation required that edit
stations operate in both modes at the user's option because
of its belief that the definitions show the Air Force's
need for something more than a simple "refresh capability."
True "off-line" capability, the protester concludes,
requires edit station processing capability, i.e., capa-
bility separate from that provided to support the system
controller. Only Applicon proposed dual mode capability
making its proposal, it believes, the only one which con-

- formed to the requirements set out in the solicitation.

Consequently, Appllcon contends,'it should have received
award. ,

The Air Force, on the other hand, states that the
specification was intended to permit the use of both an
on-line or off-line mode as deemed appropriate for the
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system proposed. However, the Alr Force does not agree,
with Applicon with respect to what was meant by "off-line".
The Air Force states that it was the "obvious intent" of
the request for technical proposals to solicit a system
capable of being operated from several "substations" simul-
taneously without interference from the other stations.
This, the Air Force claims, can be accomplished by a system
such as Applicon's which allows the edit and text generation
stations to function completely independently of the system
controller ("true" off-line capability), or by systems in
which the edit station is capable of performing a number
of less complex functions (such as a local refresh capabil-
ity) without burdening the central processor. In effect,
the latter stations are not "under the constant control”
of the system controller since they have a limited capabil-
ity to function on their own. While these stations do not
possess the "true" off-line capability Applicon insists
was required, they are able to operate in a limited way
without being dependent on the system controller. The Air
Force says it never meant to require fully independent
off-line operating capability because it was attempting
to permit offerors to propose timeshared systems which
could be operated from several substations simultaneously
and did not intend to restrict offerors to proposals to
furnish dedicated systems such as Applicon proposed. Rather,
the Air Force contends, it sought to recognize that instal=-
lations having no more than a local refresh capability can
be connected to share use of one central processing unit
to give the appearance of simultaneous (i.e., interactive)
operation:

Applicon points out that the "off-line or on-line" pro-
vision was included as the first item in a list of mandatory
text editor requirements and that the solicitation listed
four widely scattered Air Force design activities situated
in Oklahoma, Illinois, New York and Hawaii. Noting that
emerging automated graphics technology is beginning to
include equipment capable of .communicating between remote
sites, Applicon states that it thought the Air Force included
an off-line requirement to assure that central storage and
control capacity would be unburdened by edit station operation.
The Air Force acknowledges that it does intend ultimately to
provide communications between those four sites.
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We believe the question for resolution here is not .
whether a dual operating mode was required, but rather the
meaning which can reasonably be attributed to the phrase
"off-line." In this connectjion, we agree that when paragraph
3.2.4.1 of the specification, 1is isolated from the balance
of the specification it can be given the meaning Applicon

finally chose to apply -- that a "true" off-line capability

must be included in the equipment. We do not agree, however,
that it can reasonably be interpreted that way when the

specification is read as a whole and in conjunction with
- the answers given to questions raised at the preproposal

conference. 'For example, in addition to the definitions
of on-line, off-line, specification parayraph 3.2.1 provides

‘that: :

"Each subsystem, work station and/or equip-
ment * * * [be so designed and connected

- so as] to perform simultaneous (appear simul-
.taneous to the operators) digitizing, editing
and plotting operations for all types of
engineering drawing data with no degrada-
tion in system performance." (Emphasis added).

In addition, several specific questions were asked with
respect to the Air Force's intent regarding the text editing
stations' on-line or off-line operating modes. Most of these
questions were answered merely by referring the questiocners
to the specification definition for these operating features.
While we believe Applicon's confusion could have been alle-
viated with more direct answers, one answer, dealing with
the system requirement that it be able. to produce permanent
ink drawings "off-line", should have resolved any confusion

- that existed. The questioner stated:

"{Off-line] is interpreted to mean 'logi-
cally detached' from the system controller.

In such an environment, each hard copy unit
would have to be under the control of a device
that has access to the data required to be
plotted. This implies that the hard copy
devices have access to a data storage device




B-196211 . o oo s

and a controller separate and distinct from
the system controller. * * * Does AFCS mean
that these devices must be logically discon-
nected from the system controller or would

it be sufficient to generate hard copies on
these devices in a background mode which does
not significantly interfere with other proces-
sing and editing? Typically these devices are
not provided with off-line and on-line control
capabilities * * *_,"

The Air Force replied:

"If a ‘background mode' provides the same results
"as off-line without noticeable interference then
the effect and intent of off-line operation has
been achieved [but] the simultaneous operation of
SOW paragraph 3.21 * * * must be strlctly adhered

to." (Emphasis added). -

Similar comments were made with respect to the text editing
stations and the text generation stations, i.e., that these
devices generally do not have "true" off-line capability.

We believe that the Air Force observation regarding
the sufficiency of a background mode operation was adequate
to alert offerors to the meanlng which the Air Force ascribed
to "off-line" -- that the "true" off-line operating capa-
bility was not a requirement of the specification if the
" desired result could be achieved in a different fashion.
We do not believe that it was reasonable for Applicon to
either ignore the Air Force reply or to assume that the
intent of "off-line" operations when applied to hard copy
devices would vary when applied to other items of equipment.
See California Computer Products, Inc., B-193329, July 23,
1979, 79-2 CpD 1.

We find no merit to Appllcon s restrictive inter-

pretatlon of the spec1f1catlon.

For The Comptrollet General
of the United States

The protest is denied.
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