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MATTER OF: Transportation Allowancesft'Service
Member's Change of Residencej Incident
to Extension of Assignment

DIGEST:
1. Under the statutory authority of 37 U.S.C.

406(e) (1976), Volume 1 of the Joint
Travel Regulations may be amended to allow
a service member any necessary drayage
and storage of household goods when he
experiences an involuntary extension of
assignment at a permanent duty station
upon completing a training program there,
and he is required for reasons beyond
his control, such as the refusal of
his landlord to renew a lease agreement,
to change his residence on the local
economy incident to that extension of
his assignment. .

2. Neither 37 U.S.C. 406(e) nor any other
provision of statutory law contains
authority which would permit the amend-
ment of Volume 1, Joint Travel Regula-
tions, to allow the drayage of a service
member's household goods to a new resi-
dence when his duty assignment at a
given location is extended, and he then A
elects solely as a matter of personal pre-
ference to move to new living quarters.

This action is in response to a request for a decision
submitted by the Assistant Secretary of the Army (Manpower
and Reserve Affairs) on the question of whether the pro-
visions of 37 U.S.C. 406(e) (1976) will permit the amend-
ment of Volume 1, Joint Travel Regulations, to allow
for the drayage of household goods from one residence to
another in situations where a service member is assigned
to a permanent duty station for the purpose of participat-
ing in a training program, and his assignment at that
duty station is involuntarily extended when he completes
the period of training. Within certain limitations the
regulations may be so amended.
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In the submission it is said that a member of a
uniformed service is occasionally given a limited duty
assignment to attend a training program for a period in
excess of 20 weeks, which is too long to qualify as a
temporary duty assignment but too short for long-term
relocation. In such circumstances, it is said, the service
member concerned may acquire short-term rental accommoda-
tions convenient for the assignment. In unusual instances,
the member is not reassigned to a different duty station
at another location upon the completion of the training
program; instead, he is given orders extending his assign-
ment for several additional years at the same duty station
where he participated in the training program. When this
occurs, it is said, the member may find it either necessary
or desirable to change his place of residence in the
vicinity of the duty station. However, the Joint Travel
Regulations do not currently authorize the move to be
accomplished at Government expense, since no permanent
change of duty stations is involved, and consequently
the member must personally bear the costs of moving his
household goods to his new residence.

A case in point is described in the submission to
illustrate the problem. It is indicated that in 1978 an
officer was assigned to a 1-year training assignment at
the Pentagon to participate in a program of the Air Force
Institute of Technology. He rented a small condominium
apartment under a 1-year lease in the Washington, D.C.
area in contemplation of his reassignment to another loca-
tion after he completed the training program. However,
upon completing the 1-year program in 1979 he was not
reassigned to a different duty station, but was instead
given orders for a 4-year controlled tour of duty at the
Pentagon. He was unable to extend the lease on the con-
dominium apartment he had rented except on a limited
short-term basis because of the owner's plans to reoccupy
or sell the unit, and it is indicated that for this
reason he was required to move to another residence in
the Washington, D.C. area. It is suggested that the
necessary movement of household effects to the new
residence results in an unreasonable financial hardship
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on the officer due to circumstances beyond his control.
It is also suggested that even if the officer had not been
compelled to move because of the loss of his lease or other
circumstances beyond his control he might reasonably in
any event have wanted to move to bigger or more desirable
living quarters as a matter of personal preference or
convenience.

In the submission it is noted that the statutory
provisions of 37 U.S.C. 406(e) authorize the drayage
of household goods from one residence to another in
"unusual" circumstances when orders directing a change
of station have not been issued. It is said that
extensions of duty by reassignment from training to
permanent duty without change of station, such as the one
in the case described, occur infrequently and generally
because of special abilities or outstanding performance
of duty by the member concerned. Thus, .a question has
arisen as to whether the circumstances may be considered
"unusual" in the sense of 37 U.S.C. 406(e), and whether
Volume 1 of the Joint Travel Regulations may therefore
be amended to allow payment of the member's expenses
of packing and drayage for the relocation of his house-
hold effects to another residence if he finds it to be
either necessary or desirable to move to new living
quarters when his assignment at a permanent duty station
is extended upon his completion of a training program
there.

Section 406 of title 37, United States Code, pro-
vides that a member of a uniformed service who is
ordered to make a change of permanent station is entitled
to transportation of household effects, including packing,
crating, drayage, temporary storage and unpacking. As an
exception to the orders requirement, subsection Ce) of
section 406 authorizes the movement of household effects
without regard to the issuance of orders directing a change
of station "under unusual or emergency circumstances,
including those in which * * * the member is serving on
permanent duty outside the United States * * *.' Adminis-
trative directives issued under the statutory authority
of 37 U.S.C. 406 are contained in Volume 1 of the Joint
Travel Regulations.
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Involuntary extension of a service member's tour of
duty at a duty station outside the United States was
viewed by our Office in 51 Comp. Gen. 17 (1971) as a cir-
cumstance of an "unusual" nature within the contemplation
of 37 U.S.C. 406(e) since it was the usual practice to
rotate such members back to the United States. The specific
situation considered in that decision involved an officer
whose tour of duty at Ottawa, Canada, had been involuntarily
extended, and who was then required to change his residence
at Ottawa because he was unable to obtain a concurrent
extension of the lease on the house he was renting at the
time.

On the basis of our decision in 51 Comp. Gen. 17,
supra, paragraph M8311 was added to Volume 1 of the
Joint Travel Regulations by change number 225 to those
regulations, dated October 1, 1971. Paragraph M8311
currently provides as follows:

"M8311 DRAYAGE AND STORAGE INCIDENT
TO INVOLUNTARY EXTENSION OF
TOUR OF DUTY

"A member is entitled to any necessary drayage
and storage of household goods without regard
to prescribed weight allowance, when the tour
of duty at a location outside the United States
is involuntarily extended and the member is
required for reasons beyond control, such as
refusal of landlord to renew lease agreement,
to change residences on the local economy. The
member is entitled to:

"1. drayage of household goods to other
local economy quarters;

"2. nontemporary storage of household
goods (including necessary packing,
crating, and drayage to the non-
temporary storage facility) until a
date not later than the effective
date of subsequent permanent change-
of-station orders;
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"3. drayage from nontemporary storage,
including necessary unpacking and
uncrating, when, during the extended
tour, the member relocates to other
local economy quarters."

That paragraph pertains only to a service member
stationed outside the United States. The statutory pro-
visions of 37 U.S.C. 406(e) authorize the movement of
a member's household effects without regard to issuance
of permanent change-of-station orders in unusual
circumstances "including" those in which the member is
stationed "outside the United States," but that statutory
language does not thereby necessarily limit or restrict
the application of the law to situations arising solely
outside the United States. Hence, we have held that
37 U.S.C. 406(e) also authorizes the drayage of a member's
household effects in "unusual" circumstances arising at
duty stations within the United States as well. See
52 Comp. Gen. 769, 772 (1973).

There does not appear to be any compelling reason
to make a distinction between service members stationed
outside or inside the United States in situations of this
nature involving the involuntary and unusual extension of
a duty assignment. Since it is indicated that it is,
in fact, "unusual" for members to be given involuntary
extensions of assignments at training sites in the United
States, it is our view that Volume 1 of the Joint Travel
Regulations may properly be amended to allow a service
member any necessary drayage and storage of household
goods when he experiences an involuntary extension of
assignment at a permanent duty station upon completing
a training program there, and he is required for reasons
beyond his control, such as the refusal of his landlord
to renew a lease agreement, to change his residence on
the local economy.

However, we reaffirm our longstanding view that the
term "unusual or emergency circumstances" as used in
37 U.S.C. 406(e) refers to conditions of a general nature
incident to military operations or military needs, and
not to conditions or needs of a personal nature. See
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38 Comp. Gen. 28 (1958); 45 id. 159 (1965); 45 id. 208
(1965); 49 id. 821 (1970); and 57 id. 266 (1978). Hence,
it remains our view that the Joint Travel Regulations may
not properly be amended to authorize drayage of a member's
household effects to a new residence when his assignment
at his permanent duty station is extended if that exten-
sion is voluntary, or if the change of residence is merely
a matter of personal convenience,-preference, or desire.
Compare 52 Comp. Gen. 293 (1972). Thus, if a service member
is permanently reassigned to a new duty station to partici-
pate in a training program, and his assignment at that duty
station is extended upon his completion of the training
program, drayage of his household effects to another
residence at the time of the extension could not properly
be authorized simply on the basis of his personal desire
to move to bigger or better living quarters. Rather,
drayage could properly be authorized by regulation only if
the member's assignment is involuntarily extended, and he
is compelled by necessity to move to another residence
incident to the extension of his assignment.

In conclusion, Volume 1 of the Joint Travel Regula-
tions may be amended to authorize a service member any
necessary drayage and storage of household goods when
his tour of duty at a location in the United States is
involuntarily extended upon his completion of a training
program at that location, and he is required for reasons
beyond his control, such as the refusal of his landlord
to renew a lease agreement, to change his residence on
the local economy. However, the regulations may not be
amended to authorize drayage of a service member's house-
hold goods to a new residence when his duty assignment
at a given location is extended, and he then elects
solely as a matter of personal preference to move to new
living quarters.

The question presented in the submission is answered
accordingly.

cTi <X
For The Comptroller eneral

of the United States
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