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FILE: B-197144 DATE: July 22, 1980

MATTER OF: Captain Earl A. Small, USAF

DIGEST: Where the dependents of an Air Force
-officer do not make a move in connection
with a permanent change of station (PCS)
until after the effective date of the PCS
at which time the member's spouse has been
granted a divorce and legal custody and
control of the dependent child had been
awarded to the spouse, the military officer
is not entitled to reimbursement for the
transportation of the former spouse or
dependent child and payment of a dislocation
allowance is limited to the without-dependent
rate.

eMay the Lclaim - am Air Force officer for dependent
travel and dislocation allowanc be allowed where the
wife and minor child did not travel until 6 months after
the effective date of the member's permanent change-of-
station (PCS) orders at which time the wife was no longer
a dependent because of a divorce and custody of the
child had been awarded to her'? As explained below, we
conclude that the member is not entitled to transporta-
tion expenses of his wife or child and the dislocation
allowance may only be paid at the without-dependent rate.

'This auestion was Presented as a request for an
advance decision from the Accounting and Finance Officer
at Castle Air Force Base (AFB), California, and has been
assigned PDTATAC Control No. 79-41, by the Per Diem,
Travel and Transportation Allowance Committee.

Captain Earl A. Small, USAF, was issued PCS orders
on March 1, 1978, from Fairchild AFB, Washington, to
Castle AFB, California, with an effective date of May 29,
1978. Captain Small had been separated from his wife
since December 1977, and the orders of March 1978 did
not authorize the transportation of his wife and dependent
child. The dependents remained in Spokane, Washington,
near Fairchild AFB and the member and his spouse were
divorced on October 12, 1978, in the State of Washington
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with custody of the child granted to the wife and child
support payments required of Captain Small. On December 2,
1978, the dependent child and former spouse moved to
Captain Small's residence near Castle AFB. The member
and his former spouse were subsequently remarried."
Captain Small thereafter submitted a claim for reimburse-
ment of the travel expense of his dependent child and wife
and a dislocation allowance.

A military member who makes a PCS move is entitled
to a dislocation allowance under 37 U.S.C. § 407 (1976)
in the following circumstances:

"(1) whose dependents make an
authorized move in connection with his
change of permanent station;

* * * * *

"(3) without dependents, who is
transferred to a permanent station where
he is not assigned to quarters of the_
United States."

If the member's dependents move he is entitled to
an allowance equal to his basic allowance for quarters
(BAQ) for 1 month at the with-dependent rate. If he is
without dependents or his dependents do not make a move he
is entitled to an allowance equal to his BAQ for 1 month
at the without-dependent rate. B-196121, April 8, 1980,
and B-176601, March 27, 1973. In the present case since
it appears that his dependents were not authorized to
move under the orders of March 1978 and did not move at
the time of the PCS, Captain Small would be entitled to
a dislocation allowance at the without-dependent rate if
he was not provided Government quarters at the new duty
station.

Travel and transportation allowances for a member's
dependents upon a PCS are authorized under 37 U.S.C.
§ 406 (1976). Implementing regulations are contained in
chapter 7, Volume 1, Joint Travel Regulations (1 JTR).
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The definition of dependents is contained in
Appendix J of 1 JTR and includes a spouse and a member's
unmarried legitimate children under 21 years of age.
Whatever may have been the status of the spouse on the
effective date of Captain Small's orders, it is quite
clear that at the time of her move to California she was
not his spouse. Therefore, there was no authority for
payment of her transportation expenses.

4Paragraph M7000 of 1 JTR authorizes transportation
of dependents at Government expense upon a PCS of the
member, except:

"20. for dependent children who are not
under the legal custody and control
of the member on the effective date
of his PCS orders."

The legal custody of Captain Small's minor child
was awarded to Mrs. Small in the divorce decree of
October 12, 1978. Although the child remained a depen-
dent of Captain Small since the divorce decree did not
relieve him of his legal obligation of support,a child
must also be in the custody and control of the member in
order to permit the payment of change-of-station travel.
It is noted, however, that although the divorce decree
was not entered until October 12, 1978, Captain Small
had received and approved on April 21, 1978, the contents
of the proposed divorce decree, including the custody
and support provisions pertaining to the minor child.
Thus, while not specifically stated, it appears that
the child was in fact under the custody and control of
Mrs. Small at the time of the PCS. Further, at the
time the travel was performed the divorce had been
awarded and legal custody and control had been granted
solely to Mrs. Small. Therefore, it is our view that
in the circumstances presented payment of the trans-
portation expenses of the child is not authorized.
51 Comp. Gen. 716 (1972); B-186308, July 22, 1976;
B-178229, September 14, 1973; B-176601, IMarch 27, 1973;
and B-178191, June 21, 1973.

Accordingly, ,the voucher submitted may not be
certified for payment and will be retained here. If
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Captain Small was not assigned to Government quarters
on his PCS and if he has not been paid a dislocation
allowance, a dislocation allowance at the without-
dependent rate may be paid in accordance with this
decision.

For the Comptrolle e eral
of the United tates
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