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DIGEST: General Services Administration (GSA) may certify
for payment claims and debts of an expired Federal
agency so long as agency and GSA have specific
written agreement for this service prior to the
agency's expiration, and obligation for-payment
also arose prior to agency's expiration. Under
31 U.S.C. § 82b GSA would become "'agency con-
cerned" for purpose of certifying vouchers per-
taining to obligations of expired agency. 44
Comp. Gen. 100 modified.

The General Services Administration (GSA) has asked
for guidelines concerning its authority to certify for
payment claims that are debts of Federal agencies which
have expired. In this regard, it suggests it be allowed
to continue to certify claims or legal debts as part of
its service of closing out the routine affairs of defunct.
agencies. GSA states that its authority to perform this
function is section 601 of the Economy Act of 1932, as
amended, 31 U.S.C. § 686. For the reasons indicated below,
we agree that GSA can certify for payment claims that are
debts of an expired Federal agency so long as the agency,
prior to its expiration, has authorized GSA, in writing,
to carry out this function and the debt was incurred before
expiration.

Pursuant to agreements entered into under the Economy
Act, 31 U.S.C. § 686, GSA frequently provides administra-
tive support services to Government agencies (for purposes
of this case, the term "agency" includes Federal departments,
independent establishments, commissions, etc.). These ser-
vices include the audit and certification for payment of-
agency obligations. See 55 Comp. Gen. 388, 389 (1975).
GSA also carries out certain "close-out" functions on
behalf of expired agencies. These functions include the
certification for payment of valid claims against an agency
based on obligations incurred prior to the agency's expira-
tion but not presented for payment until after its expiration.
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GSA has been providing this service for a number of years.
Prior to the time that-GSA undertook this service, at
least some of the post-expiration claims were settled by
the General Accounting Office. See 33 Comp. Gen. 384, 386
(1954); 14 Comp. Gen. 490, 491 (1934); 3 Comp. Gen. 123, 124
(1923).

At first glance, it would appear that 31 U.S.C. § 82b
is an obstacle to GSA undertaking the above-described close-
out function. That section provides, in part:

"* * * disbursing officers under the executive
branch of the Government shall (1) disburse moneys
only upon, and in strict accordance with, vouchers
duly certified by the head of the department, estab-
lishment, or agency concerned, or by an officer or
employee thereof duly authorized in writing by such
head to certify such vouchers."

We have held that this section requires that a certifying
officer be an officer or employee of the agency whose funds
are to be disbursed. 44 Comp. Gen. 100, 101 (1964). We
have found this requirement is met where the agency whose
funds are being disbursed designates an employee of another
agency to act as its certifying officer. Id., at 101. How-
ever, these principles were formulated in instances, in
which one agency performed administrative functions for a
still existing agency. We never directly considered whether
an agency can contract to have another agency undertake its
certification responsibilities after its expiration.

On the other hand, it has been our longstanding rule
that after an agency expires, the services of all its members
and employees terminate and neither its members nor employees
can undertake activities on its behalf for the purpose of
concluding the agency's affairs or otherwise. B-182081,
January 26, 1977; 14 Comp. Gen. 738, 739 (1935). According-
ly, it would appear that a GSA employee designated to serve
as a certifying officer of a functioning agency could not
continue to act in that capacity after that agency's expira-
tion. Thus, if GSA certifying officers may lawfully certify
for payment debts of expired agencies, they must do so as
GSA employees.
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The act of which 31 U.S.C. § 82b is a part, in great
measure, was intended to meet the urgent need of the
Government to fix definitely the responsibilities of
disbursing and certifying officers. See S. Rept. No.
916, 77th Cong. 1st Sess. 4 (1941). We acknowledge that
the phrase in section 82b, "vouchers duly certified by
the head of the department, establishment or agency con-
cerned," was understood as referring tp.existing departments,
establishments or agencies, the proper certification of whose
vouchers enabled a disbursing officer to disburse monies.
However, there is no evidence that the Congress intended to
limit the section's coverage to functioning agencies. It
is quite possible that in enacting section 82b, the Congress
neither considered nor contemplated situations in which one
agency would certify for payment claims against an expired
agency.

Accordingly, we find nothing in section 82b or its,
legislative history to prevent our viewing the "department,
establishment or agency concerned" as the agency actually
performing the certification in instances in which the
agency whose funds are being disbursed no longer exists.
We think this view is consistent with section 82b and our
decisions because an agency which has expired can no longer
be considered the "department, establishment or agency con-
cerned". Moreover, to interpret the phrase "department,
establishment, or agency concerned" as referring solely to
the agency whose funds are being disbursed even when that
agency no longer exists would, under our decisions, pre-
dude the payment of the agency's accounts, a result we
are sure the Congress did not intend.

Therefore, for the purposes of section 82b, GSA becomes
the "agency concerned" after the expiration of the agency for
which it performs administrative services. Thus, GSA certi-
fying officers can continue to certify the agency's vouchers
after the agency has expired.

GSA has no independent authority to certify the vouchers
of other agencies. Therefore, our conclusion is limited to
instances in which an agency, as part of a written Economy
Act agreement, has authorized GSA to continue the function
of certifying its vouchers for payment after it expires.
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Further, the vouchers must represent obligations
properly incurred prior to the agency's expiration.
As a practical matter, we understand that GSA certi-
fying officers would merely be performing the-essen-
tially ministerial function of insuring that a claimant
had fulfilled its obligation to the Government and was
thus entitled to be paid.
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For the Comptroll deneral
of the Unite6 States
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