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DIGEST: 1. In deciding whether intervenor in proceedings
should receive financial assistance, agency
should examine income and expenses and net
assets of applicant to determine whether appli-
cant can afford to participate without assistance.
If intervenor has insufficient resources to
participate in proceeding agency may provide
full or partial assistance from appropriated
funds. However, fact that intervenor would
be forced to choose among various public activi-
ties and could not afford to participate in all of
them, does not, without more, make participant
unable to finance own participation. Agency
may hot use appropriated funds to assist such
participant.

2. Since agency is authorized to provide assist-
ance to needy intervenors, as explained in
GAO decisions, under Federal Grant and
Cooperative Agreement Ac t of 1977, agency
may properly characterize this assistance
as grant. If so characterized, prohibition
against advance funding contained in 31 U.S. C.
§ 529 does not apply provided adequate fiscal
controls to protect Government's interests
are utilized. 56 Comp. Gen. 111 (1976) and
B-139703, September 22, 1976, distinguished.

The General Counsel of the United States Environmental Protection
Agency (EPA) has requested our opinion on the agency's proposed
pilot public participation programs Specifically, she asks whether the
draft of the notice establishing the program conforms with decisions
of this Office concerning the use of appropriated funds to assist partici-
pants in agency proceedings.

We have examined the EPA draft notice and find, that with two ex-
ceptions, it is in conformity with our previous decisions. We also
conclude that the enactment of the Federal Grant and Cooperative
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Agreement Act of 1977, Pub. L. No. 95-224, 92 Stat. 3, subsequent
to our earlier decisions, requires us to modify the statements we
set forth in those decisions that advance pay-ments to intervenors are
not permissible.

The question of the'legal authority of Federal agencies to provide
financial assistance to intervenors in their proceedings has been
before this Office several times in the past. See, e. g., Costs of
Intervention--Food and Drug Administration, 56 Comp. Gen. 11t (1976);
Costs oflIntervention---Nuclear Reg:ulatory Commission, B-92288,

iruary 19, 1976. In thiese d72Isions vwe addressed tie extent
to which payments to intervenors ma*l be considered "necessary
expenses" within the discretion of Federal agencies in carrying out
their statutory functions. We determined that an agency may use
appropriated funds to finance the cost of intervenors in its proceedings
whenl it determines (1) that the participation of a particular party is
necessary for the agency to determine the issue beFore it, or "can
reasonably be expected to contribute substantially to a full and fair
determination" of that issue; and (2) the party-is indigent or otherwise
unable to finance its own participation.

NEED FOR, ASSISTANCE

On pagye 16 of EPA's draft notice, the following statement appears;

"In its January 7, 1977, Advance Notice of Proposed
Rulernaking, EPA stated its belief that the 'financial in-
ability' test would be met if an organization had already
committed all its available funds 1to other uses. In Opinion
No. B-180224 (April 15, 1977), the Comptroller General
disagreed, saying that the correct test was 'more stringent
than the EPA interpretation'. However, the exact nature
of the correct test was not and never has been specified
by the Comptroller General, except that in an earlier
opinion, he had held that an applicant does not have to be
actually indigent to meet it. Decision B-139703, December 3,
1976, p. 6."

From the earliest of our decisions on the question of using appro-
priated funds to provide assistance to intervenors, it has been our
position that the agency itself, rather than this Office, must determine
whether to provide this assistance. Accordingly, we have never set
forth a stringent test to be followed, but rather guidelines to assist the
agency in making this decision.

For example, in the opinion referred to in the EPA notice, we did
not speak of a "correct test". Rather, we Found that EPA's own formu-
lated test, which would have allowed assistance to a party which had
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sufficient funds to participate on its own but chose to spend them for
another purpose, was not satisfactory. Specifically, we stated:

"Accordingly, EPA's interpretation of our position
on the question of eligibility for reimbursement in terms
of lack of financial'resources is not correct. Our ap-
proach is more restrictive than the EPA interpretation."

As noted by EPA, we have repeatedly indicated that an agency could
use appropriated funds to assist intervenors if it determines that the
party is indigent or otherwise unable to finance its participation. It is
this latter phrase which EPA 'states needs urther clarification.

We believe that assistance should be extended only to those individuals
and organizations which cannot afford to participate without this assist-
ance. An agency should consider the income and expense statements,
as well as the net assets, of applicants for assistance. If the agency
concludes that the applicant has insufficient resources to participate
in the proceeding, it may use appropriated funds to offset the applicants'
costs in whole or in part.

On the other hand, the mere fact that the participant would have to
choose among alternative activities and could not, for example, participate
both in a rulemaking proceeding of EPA and an adjudication by another
agency, or lobbying activities in the Congress, does not mean that that
party needs financial assistance in order to participate. In such instances,
we would expect the participant to choose which public activities are
most significant and to use its own resources to participate in those
activities.

ADVANCE PAYMENTS

In one of our earlier decisions, B-139703, September 22, 1976,
we stated:

J * * 31 U.S.C. § 529 (1970) prohibits the making
of advances of public money in any case unless author-
ized by the appropriation concerned or other law.
Since we are not aware of any such authorization on
the part of the Commission which would apply here,
we must conclude that payments for the participation
here involved must be made on a reimbursement basis.
Thus [he Commission could make disbursements only
as participation is actually accomplished. Of course,
such participation might be accomplished prior to the
close of a Commission proceeding. While the inability
to make advance payments might in some cases impede
or prevent the Commission from obtaining desired
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participation, 31' U.S.C. § 529 clearly requires
statutory authority for advance payments in this
context.

Also, see Costs of Intervention--Food and Drug Administration, 56
Comp. Gen. 111, 115 (1976). Although nol stated explicitly, our
position was based on what we perceived as the contractual nature of
the relationship between the agency and the intervenor.

The EPA draft notice recognizes our position in the following
statement on page 15:

" ** the Comptroller General's opinions preclude
paynent of compensation before the work in question
is completed. Accordingly, in normal cases the money
will be committed when the application is approved,
but will not be paid out until the comments are received."

But the notice goes on to say:

"However, in appropriate cases applicants may request,
and EPA may grant, progress payments in proportion to
expenses already incurred as of that time. Without such
a provision the ability of participants to prepare their
comments might be unreasonably constrained by cash-
flow problems."

This proposed payment to a participant prior to actual participation,
or submission of an intervenor report, regardless of its desirability,
would not be permissible under our prior decisions.- The mere fact
that an expense has been incurred, without transfer of a concrete bene-
fit to the Government, does not make the payment any less a violation
of the advance payment prohibition, if the relationship between the
agency and the intervenor is contractual.

On the other hand, subsequent to our decisions the Congress enacted
the Federal Grant and Cooperative Agreement Act of 1977, Pub. L. No.
95-224, 92 Stat. 3 (to be codified at 41 U.S.C. §§ 501 et. seq.). One
result of this Act was the establishment of standards *to distinguish
Federal assistance relationships from Federal procurement relation-
ships (and cooperative agreements), regardless of traditional labels for
the type of transaction involved.

The Act directs agencies to use procurement contracts whenever
the principal purpose of the relationship between the Government and
the recipient is the acquisition, by purchase, lease, or barter, of
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property or services for the direct benefit of the Federal Government.
Agencies are to use a grant instrument whenever the principal purpose
of the relationship is assistance; i. e., the transfer of money, property,
services, or anything of value to theirecipient in order to accomplish
a public purpose of support or stimulation, and there is to be no sub-
stantial involvement of the Government in the contemplated activity.
(Under the same circumstances, if substantial involvement by the
Government is contemplated, the proper instrument is a cooperative
agreement.) See Bloomsbury West, Inc., B-194229, September 20,
1979; Burgos ATssociates, 58 Comp. Gen. 785 (1979).

The Act gives considerable weight to an agency's own characteri-
zation of the type of relationship it proposes to enter as a grant,
cooperative agreement or contract (assuming, of course, that it has
the underlying authority to engage in the activity involved in the first
place. In this instance, we have already ruled (B-180224, May 10,
1976) that EPA has implied authority to assist intervenors who qualify
under the conditions set forth in the Comptroller General's many
decisions on this topic. ) While the agency must set forth its rationale
for its particular characterization of the relationship, we will not question
its determination unless it is clearly contrary to the statutory guidance
in the Act.

The EPA draft notice describes the relationship between EPA and
the participant receiving funds as a grant. We believe that this is a
reasonable determination. It appears that the principal purpose of
EPA's transfer of funds is to assist participants not otherwise able
to contribute to the agency's rulemaking proceedings. The input of
all intervenors may be said to be for the direct benefit of the Govern-
ment but the financial assistance is for the principal benefit of would-
be intervenors who lack sufficient resources to participate without it.

As we stated above, our earlier determination that advance funding
of intervenors in agency proceedings was precluded by 31 U.S.C. § 529,
was based on the contractual nature of the funding relationship. However,
31 U.S.C. § 529 does not preclude advance funding in grant relationships.
In fact, one of the characteristics of a grant is that the grantee may re-
ceive funds prior to completing the purposes of the grant.

We note that EPA does not propose to give each applicant a blank
check by making all the funds available at the start of the grant period.
The draft notice states quite explicitly (see portions quoted above) that
in "normal cases", no payments will be made until the agency receives
the intervenor's comments. In other cases (where there are cash flow
problems), payments will be made only "in proportion to expenses al-
ready incurred as of that time. " We are satisfied that the proposed
method of funding these grants will provide adequate fiscal controls to
protect the Government's interests.
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Therefore, if an agency which is funding public participants charac-
terizes the relationship as a grant, which it is authorized to do under
the Grants and Cooperative Agreement Act of 1977, 31 U.S.C. § 529
does not preclude participants from receiving funds in advance of
the comrpetion of participation subject to the provision of adequate
fiscal controls, as discussed above. Our earlier decisions, which
held to the contrary, are distinguished.

Acting Comptrol I neral
of the United S'tates
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