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DIGEST:
Employees of Corps of Engineers, Department of
Army, who transferred from overseas post in
Livorno, Italy, to Berryville, Virginia are
not entitled to reimbursement of real estate
expenses since both stations are not in United
States as required by 5 U.S. C. § 5724a(a)(4).
Claimants, as Federal employees, are not
entitled to reimbursement of such expenses
regardless of fact that agency has funds from
foreign government to make such payments.
Erroneous advice by Government officials
provides no basis for payment.

The principal issue here is whether an employee who is
transferred by an agency from an overseas duty station to a
duty station in the United States, other than the one from
which he was transferred abroad may be reimbursed for
expenses incurred in selling his old residence or buying
a new residence, or both.

A request for, an advance decision by the Middle East
Division Disbursing Office, Corps of Engineers, Department
of the Army, forwarded to this Office by the Chief Counsel,
Office of the Chief of Engineers, concerns the claims of
approximately 50 employees of the United States Army
Corps of Engineers for reimbursement of real estate expenses
incurred by the employees incident to a mass transfer from
Livorno, Italy, to Berryville, Virginia, in 1976.

BACKGROUND

The facts and circumstances involved in the claims, as
reported by the agency, may be summarized as follows: The
United States and Saudi Arabia entered into an international
agreement in 1965 providing that the Corps of Engineers would
provide engineering assistance to the Saudi Arabian Ministry
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of Defense and Aviation. The Division Engineer of the
Mediterranean Division at Leghorn, Italy, was to provide
needed services and full funding was to be provided by the
Saudi Arabian Government. In late 1975, due to the exten-
sive growth of the assistance program, it was determined
that, in order to efficiently provide the quality and quantity
of services required, the construction elements would be
relocated in Saudi Arabia and the engineering elements would
be relocated in Berryville, Virginia.

Personnel in the engineering elements were seriously
concerned with transferring directly to Berryville, and
particularly with the reimbursement of the expenses they
would incur in selling their residences at their old duty
stations and purchasing new residences at Berryville.
Approximately 50 employees agreed to continue with the
program in Berryville but indicated that they did not desire
to transfer directly to Berryville unless they were reimbursed
for the real estate expenses they would incur. In order to
maintain the continuity of the program, high-level officials
of the CorPs of Engineers assured the employees that their
problems 'would be taken care of. " Acting in good faith and
relying upon these assurances, the employees agreed to
transfer directly to Berryville in order to avoid disruption
of the program. As a result, contrary to prior assurances of
favorable treatment, many employees suffered considerable
financial losses, principally because reimbursement of real
estate expenses was not allowed.

The administrative report further states that about 20
employees listed selling expenses amounting cumulatively
to approximately $65, 000, and about 27 employees listed
purchase expenses aggregating approximately $30, 000.
Several of the transferred employees stated that they were
unable or unwilling to sell their houses at their old duty
stations or buy houses at Berryville unless their real estate
expenses were reimbursed. The specific issue, as stated
in the administrative report, is whether the employees
transferred from Italy to Berryville, who had previously
transferred to Italy from another permanent duty station in
the continental United States, are entitled to reimbursement
of their real estate expenses.
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STATUTE AND REGULATIONS

Section 23 of Public Law 89-516, 80 Stat. 323, July 21, 1966
now codified in 5 U.S.C. § 5724a (1976), authorizes reimburse-
ment of certain expenses associated with the sale or purchase of
a residence incident to an employee's transfer of official station.
In pertinent part 5 U.S. C. § 5724a reads as follows:

"(a) * * * appropriations or other funds available
to an agency for administrative expenses are available
for the reimbursement of all or part of the following
expenses of an employee for whom the Government
pays expenses of travel and transportation under section

* 5724(a) of this title:

"(4) Expenses of the sale of the residence
* * * of the employee at the old station and
purchase of a home at the new official station
required to be paid by him when the old and new
official stations are located within the United
States, its territories or possessions, the
Commonwealth of Puerto Rico, or the Canal
Zone. * (Underscoring supplied.)l

Paragraph 2-6.1 of the Federal Travel Regulations (FTR)
(FEWPR l-973), provides as follows:

"Conditions and requirements under which
allowances are payable. To the extent allowab e
under this provision, the Government shall reim-
burse an employee for expenses required to be
paid by him in connection with the sale of one
residence at his old official station, for purchase
(including construction) of one dwelling at his
new official station Provided, that:

"a. 8 * * A permanent change of station
is authorized or approved and the old and new
official stations are located within the 50 States,
the District of Columbia, the territories and
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possessions of the United States, the Common
wealth of Puerto Rico, or the Canal Zone f*
(Underscoring supplied.)

Consistent with the limiting language of this section, paragraph
C14000-1 of the Joint Travel Regulations, Volume 2, prohibits
such payments to employees transferred from a duty post outside
the United States.

DISCUSSION

The Department of the Army has recommended that the claims
for reimbursement of real estate expenses be allowed. The agency
points out that where Congress intended that reimbursement be
contingent on both the old and new duty stations being in the United
States, the worTd-hboth" was included in the statute. It believes
that if Congress had intended that reimbursement of real estate
expenses incurred for either the sale or purchase of a residence
be contingent on both old and new official stations being in the
United States, the word "both" would have been included in section
5724a of Title 5, United States Code. The Army contends that,
by reading the word "both" into subsection 4, where it does not
appear, the prior interpretations of section 5724a by this Office
have added a restriction not intended by the Congress.

The Department of the Army also points out that, under 10
U.S.C. § 1586, a program has been established within the
Department of Defense (DOD) for the benefit of personnel trans-
ferring overseas whereby such employees have a right to return
to their old position after satisfactory completion of their overseas
tour of duty. Under usual conditions, an employee who transfers
overseas with reemployment rights at his old station is not affected
by the lack of real estate benefits. However, problems arise in
the occasional cases where a transfer of function occurs while an
employee is overseas. In those cases, the employee usually transfers
with his position to the new duty station in the continental United
States rather than returning to his old official station, and he is
not reimbursed for real estate expenses incurred at either station.
The agency contends that such a rule discourages employees from
transferring overseas and thus is contrary to Congressional and
DOD policy. The Chief Counsel proposes that the old official sta-
tion in the continental United States, at which the employee has
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reemployment rights, be treated as a constructive permanent
duty station for purposes of reimbursement of real estate expenses
only. Thus, for purposes of real estate expense reimbursement,
the employee would be deemed to have never left his old duty
station in the United States.

This Office has consistently held that 5 U. S. C. 5724a
requires that both the old and the new duty stations be located
within the areas listed. 54 Comp. Gen. 1006 (1975); 47 id.
93 (1967). The rationale in support of our holdings has been
restated in a recent decision of this Office, Terence R. St. Louis,
B-188414, July 11, 1977, as follows:

"In our view the congressional mandate is clear.
When the Congress desired to make the expense reim-
burseable if only the new station is required to be located
in the United States ( and other named places) the law
so stated as in connection with the allowance for sub-
sistence expenses for temporary quarters contained in
subsection 5724a(a)(3). However, when both the old and
new stations were required to be located in the con-
tinental United States or the United States (and other
specifically named places) the law spelled out this
requirement as in the subsections dealing with locating
a residence and expenses in connection with the sale
or purchase of a home, subsection 5724a(a)(2) and
5724a(a)(4), respectively. B-169696, June 2, 1970. "

Also see B-161815, July 6, 1972, which discusses and elaborates
on the rationale of 47 Comp. Gen. 93, supra.

The requirement that the old and the new duty stations
be located in the United States and the other areas listed is
controlling even when the travel order shows the employee
is to be assigned to a second station within the United States
upon completion of the overseas tour of duty. Hu h C. Miller,
B-182002, May 29, 1975. The fact that an employee has been
unable to take his immediate family with him on the overseas
tour of duty does not change the requirement. B-169696,
June 2, 1970. Nor can the requirement be circumvented by a
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short tour of duty at the old duty station in the United States
between the overseas tour and the final duty station. B-172594,
March 27, 1974.

The sole basis for the payment of expenses incurred
incident to the sale and purchase of a residence is that pro-
vided by statute. Congress, in enacting the law, has limited
its application to those cases where the old and the new official
stations are located within the United States or other named
locations, and this Office may not, by interpretation, extend its
application to include situations involving transfers from or to
official stations located in foreign countries. St. Louis, supra.

We have been advised by officials of the Corps of
Engineers, Department of the Army, that the agency is in
possession of funds received from the Saudi Arabian Government
under the international agreement from which the claimed real
estate expenses may be paid. The question therefore arises
whether such claims may be paid by the Department, not from
appropriated funds, but from funds received from a foreign
nation under an international agreement. The answer is in the
negative. Section 5724a of Title 5, United States Code, pro-
vides that "appropriations or other funds available to an agency
for administrative expenses" are available for the reimbursement
of real estate expenses when the old and new official stations
are located within the United States and other named locations.
The statutory language "other funds available to an agency for
administrative expenses" might be construed to include the funds
received from the Saudi Arabian Government. However, this
would not enlarge the entitlement of the claimants in the instant
case.

A similar contention was made by a Federal employee in
Robert V. Linderman, B-191121, March 20, 1979. Mr. Linderman
argued that since his agency was reimbursed by the Trust Terri-
tories of the Pacific Islands for all expenses of his transfer to
Saipan, there was no need to collect back the real estate expenses
paid to him. We disagreed since Mr. Linderman's entitlement as
a Federal employee to relocation expenses was based upon the
statutes and regulations governing real estate expenses. In an
earlier case, we held that the right of Federal officials on American
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Samoa to travel expenses was no different than the entitlements
of other Federal employees, regardless of the funds from which
these expenses are paid. 54 Comp. Gen. 260, 262 (1974).

Further, we have held in cases involving factual situations
similar to the case at bar that such claims are not for reporting
to the Congress by the General Accounting Office under the
provisions of the Meritorious Claims Act, 31 U.S. C § 236
(1976). Linderman, supra., William E. Weir, B-189900,
January 3, 1978. Also, even though the claimants here may
have relied upon the alleged assurances of agency officials that
their problems (relating to reimbursement of real estate expenses)
"would be taken care of, " the United States Government cannot
be bound by the unauthorized or incorrect statements of its agents.
Linderman, B-191121, November 24, 1978.

Conclusion

In light of the foregoing, reimbursement of the real estate
expenses incurred by the claimants incident to the mass transfer
of personnel of the Corps of Engineers from Livorno to Berryville
may not be authorized.

However, in view of the unduly harsh and severe adverse
financial impact of the statutory provision on the approximately
50 employees in the case presently before us and other Federal
employees similarly situated, we are recommending to the
Congress of the United States that section 5724a(a)(4) of title 5,
United States Code, be amended to allow reimbursement of real
estate expenses to Federal employees who, upon completion of
an overseas tour of duty, are reassigned to duty stations in the
United States other than the ones from which they were trans-
ferred to the overseas posts of X ,
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