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MATTER OF: Richard E. Hoffman -éTemporary quarters
subsistence expenses

DIGEST: Employee is entitled to temporary quarters
subsistence expenses where he occupied empty
room in garage of house he contracted to
purchase as his permanent residence prior to
date he had right to occupy residence itself.
Regardless of whether attached to or detached
from house, garage is not generally intended
as living quarters, and its occupancy does not
constitute occupancy of permanent residence
quarters under FTR para. 2-5.2. Compare
B-174971, February 28, 1972.

We have been asked to determine whether an employee may
be reimbursed temporary quarters subsistence expenses for the
period that he and his wife occupied the detached garage of
the house which he purchased as his permanent residence. Since

" the employee did not have the right to occupy any part of the

house itself, he may be paid temporary quarters subsistence
expenses for the period he and his wife stayed in the garage.

The claim for temporary quarters subsistence expenses for
the period from October 25 through November 4, 1979, was sub-
mitted by Richard E. Hoffman, an employee of the National Park
Service, U.S. Department. of the Interior, incident to his
transfer from Skagway, Alaska, to Seattle, Washington, on
September 25, 1979. 1In connection with his transfer from
Alaska, Mr. Hoffman was authorized temporary quarters subsis-
tence expenses beyond the initial 30-day period as provided for
at Federal Travel Regulations (FTR) (FPMR 101-7) para. 2-5.2b.

Beginning September 25, 1979, and pending his purchase of
a house in Seattle, Mr. Hoffman and his wife stayed in a motel.
They have been reimbursed temporary quarters subsistence expenses
through October 24, 1979, the period they resided in commercially
rented quarters. Mr. Hoffman explains that although the motel
was modestly priced, the allowance he received had not, since
October 15, 1979, covered the costs of lodgings and meals they
incurred. To reduce their living costs, the Hoffmans, on
October 25, 1979, rented and occupied an empty room in the
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detached garage of the residence they had contracted to purchase.
The costs they incurred included rent of $35 paid to the seller
of the residence, $35.80 for beds paid to a furniture rental
company, and meal expenses. Although the closing for the pur-
chase of the residence took place on October 30, 1979, the
Hoffmans continued to reside in the garage until November 5,
1979, when they became entitled to take possession of the house.

In disallowing Mr. Hoffman's claim for temporary quarters
subsistence after October 24, 1979, the National Park Service
found that the period of his eligibility had terminated upon his
occupancy of permanent residence quarters under FTR para. 2-5.2f.
In reclaiming the expenses disallowed, Mr., Hoffman states that he
did not move into a permanent residence, but an empty room in the
detached garage. Because the structure was a separate building
on the property, the certifying officer, Katherine L. Swift,
asks whether Mr. Hoffman is to be regarded as having occupied
his permanent residence quarters as of the date he and his wife
moved into the room in the detached garage. More specifically,
she asks whether the Hoffmans' situation is to be distinguished
from that of the individual whose claim for temporary quarters
subsistence expenses while occupying the unfinished basement of
the house he had contracted to purchase was disallowed in
B-174971, February 28, 1972.

Paragraph 2-5.2c of the FTR, issued by the General Services
Administration to implement 5 U.S.C. § 5724a(a)(3), defines
temporary quarters as follows:

""What constitutes temporary quarters. The
term 'temporary quarters' refers to any lodging
.obtained from private or commercial sources to be
occupied temporarily by the employee or members
of his immediate family who have vacated the
residence quarters in which they were residing
at the time the transfer was authorized."

Paragraph 2-5.2f provides in part that:

"% * * The employee may occupy temporary
quarters at one location while members of the
immediate family occupy quarters at another
location. The period of eligibility shall
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terminate when the employee or any member of

his immediate family occupies permanent residence
quarters or when the allowable time limit expires,
whichever occurs first."

Under the above regulation, this Office has consistently held
that an employee may not be reimbursed subsistence expenses dur-
ing the period he occupies the residence in which he intends to
remain, and that the fact that such occupancy results in savings
to the Government may not serve as a basis for holding otherwise.
Matter of Jack Carson, B-191626, November 20, 1978. This is
true regardless of the fact that the employee's furniture has
not been delivered, 46 Comp. Gen. 709 (1967) and Matter of
Kenneth C. Crawford, B-194065, June 8, 1979; notwithstanding that
utilities and appliances may not have been connected, B-170056,
July 29, 1970, and B-161348, May 31, 1968; and despite the fact
that the residence still may be under construction and unsuitable
for occupancy. B-174831, April 13, 1972,

In B-174971, cited by the certifying officer, we held that
upon the employee's rental and occupancy of the unfinished and
unfurnished basement of the house he had contracted to purchase,
he was deemed to have moved into his permanent residence. Under
that decision as well as B-174831, supra, it is irrelevant whether
the portion of the residence occupied is suitable for occupancy.
In contrast, a garage, whether attached to or detached from the
residence, is not normally intended to be used as living quarters.
For this reason, an employee who has not obtained the right to
occupy the residence portion of his new home may be paid temporary
quarters subsistence expenses for his rental occupancy of the
garage which is conveyed as a part of his purchase of that
permanent residence.

Accordingly, we hold that -Mr. Hoffman is entitled to a
temporary quarters allowance for the period that he occupied the
detached garage of the house he purchased and ultimately occupied
as his permanent residence.

- For theCom.ptroller efal
of.the Unite Sﬁates
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