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DIGEST: Since 5 U.S.C. 5551(a) authorizing lump-sum
leave payment contemplates an actual separation
from Government service and does not apply
to a transfer such as resignation from an
agency and reemployment in another agency
the following day, lump-sum payment to
employee separated by USIA and appointed by
Air Force the next day was erroneous, and
refund requirement of 5 U.S.C. 6306(a) is
not applicable. In accordance with 5 C.F.R.
630.501(a) leave should have been recredited
at time of reemployment and leave forfeited
as result of failure to recredit leave account

§i until lump-sum had been repaid may be restored
under 5 U.S.C. 6304(d)(1)(A).

By letter dated October 22, 1979, Lieutenant L, X
Colonel B.L. Proul, Accounting and Finance Officer,l)
] Boiling Ai r Force Base, Department of the Air Force,
fias appealed the determination by our Claims Division
on August 7, 1979, that hours of annual leave subject
to forfeiture should be restored to Mr. Willie W. Louie,
a civilian employee of the Air Force. The Claims Division
found that the annual leave was forfeited as a result
of administrative error and was for restoration pursuant
to 5 U.S.C. 6304(d)(1)(A). Upon review, the action
of the Claims Division is sustained.

The record shows that Mr. Louie resigned from his
position with the United States Information Agency
(USIA) effective June 30, 1974, and that he was
appointed to a position the following day, July 1,
1974, with the Department of the Air Force at Andrews .
Air Force Base. Incident to his resignation, the USIA
paid him a lump-sum in the gross amount of $5,136.72
for 392 hours of accrued annual leave and for 16
additional hours for two holidays which occurred
during the projected leave period.
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In 1975 the Air Force and the USIA advised Mr. Louie
that the lump-sum leave payment he had received from the
USIA was erroneous as he was reemployed by the Air Force
without a break in service and that he would be required
to refund the full amount of the payment.

On July 8, 1975, Mr. Louie filed a request with the
USIA for waiver of his indebtedness for the erroneous
payment of lump-sum leave accrual. Upon the denial of
his request for waiver by the Claims Division on April 20,
1977, the USIA advised him that he should refund the amount
of the lump-sum leave payment to the Department of the
-Air Force. On May 3, 1977, he agreed to refund the
erroneous payment through setoff in the amount of $100
from his biweekly salary payments starting with the pay
period beginning May 8, 1977.

The Air Force determined that it would not recredit
the leave covered by the refund until full repayment
had been made. When Mr. Louie's leave account was
reconstructed as of the time final payment would be made,
the Air Force found that recrediting his leave as of
the date of reemployment would result in the forfeiture
of 242 hours of annual leave in excess of his maximum
permissible carryover under 5 U.S.C. 6304(c). It is this
242 hours of annual leave that our Claims Division determined
should be restored based on its finding that the Air Force's
failure to recredit Mr. Louie's leave pending repayment of
his indebtedness was an administrative error within the
meaning of 5 U.S.C. 6304(d)(1)(A).

In requesting reconsideration of the Claims Division
determination, the finance officer explains that the
Air Force determination to recredit the leave in question
was made in accordance with para. 2-4 of Book 550,
Federal Personnel Manual Supplement 990-2, which provides
in pertinent part as follows:

"a. General.* * * when a lump-sum payment
has been made, and the employee reenters
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the Federal service in a position subject
to a formal leave system, he is required
to refund for the entire unexpired portion
of the period covered by the lump-sum payment,
since all such unexpired leave is subject to
recredit * * *. It is within the discretion
of the administrative office to refuse to
grant leave represented by the required
refund until the refund has been made in
full (see 34 Comp. Ge-n. 17)."

In our decision 34 Comp. Gen. 17 (1954) we considered
the manner of recrediting of annualdleave where an
-employee who received a lump-sum leave payment upon
his separation from Government service was reemployed
by the Government prior to the expiration of the period
covered by the lump-sum leave payment. We-held that the
act of December 21, 1944, 58 Stat 845, now codified
at sections 5551(a) and 6306(a) of title 5, United States

Ak Code, contemplates an immediate refund of that part
of the lump-sum leave payment which is to be refunded
and that such requirement should be a condition precedent
to reemployment. Accordingly, we held therein that
in instances where installment payments are permitted
an agency's refusal to recredit leave until the final
refund payment is proper even though reconstruction of
the employee's leave account at the time of final payment
and as of the date of reemployment results in a forfeiture
of the leave covered by the refund. See also 38 Comp. Gen.
91 (1958).

The above rule pertaining to the refund requirement
of 5 U.S.C. 6306(a) is not for application in this
case where the employee was reemployed by a Government
agency the day following his separation.

Subsection 6306(a) of title 5 of the United States Code
provides in pertinent part as follows:
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"(a) When an individual who received a
lump-sum payment for leave under section 5551
of this title is reemployed before the end of
the period covered by the lump-sum payment in
or under the Government of the United States
*** he shall refund to the employing agency
an amount equal to the pay covering the period
between the date of reemployment and the
expiration of the lump-sum period."

The law authorizing a lump-sum payment for leave
upon separation from Government service, 5 U.S.C.
5551, contemplates an actual separation from Government

- service of one or more workdays and does not apply
to a transfer from one agency to another under the
same leave system such as a resignation or discharge
from one agency and reemployment in another agency
the following day. See 24 Comp. Gen. 532 (1945) and
26 Comp. Gen. 578 (1947). As Mr. Louie was employed
by the Air Force on the day following his separation
from the USIA, he did not receive a valid lump-sum
leave payment under 5 U.S.C. 5551, and accordingly,
5 U.S.C. 6306(a) which controls the refund of payments
made pursuant to section 5551 is not applicable.
Thus, there was no basis to withhold the recrediting
of Mr. Louie's annual leave until he completed his
refund of the erroneous lump-sum leave payment.
Notwithstanding Mr. Louie's debt for the erroneous
payment, his accrued annual leave should have been
credited to his leave account at the Department of
the Air Force at the time of his transfer in accordance
with 5 C.F.R. 630.501(a).

Annual leave forfeited at the end of the leave year
can be restored under the circumstances set forth
in 5 U.S.C. 6304(d)(1) which provides in pertinent
part as follows:

"(d)(l) Annual leave which is lost by operation
of this section because of--
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"(A) administrative error when the error
causes a loss of annual leave otherwise accruable
after June 30, 1960;

* * * * *

shall be restored to the employee."

Mr. Louie's forfeiture of annual leave was the
result of the erroneous lump-sum leave payment made
by the USIA and the Air Force's subsequent failure
to recredit his leave at the time of his appointment.
The annual leave subject to forfeiture based on the Air
Force's reconstruction of Mr. Louie's leave account from
July 1, 1974, is to be regarded as forfeited as the result
of administrative error and may be restored to his
leave account pursuant to 5 U.S.C. 6304(d)(1)(A).

In accordance with the above, the action of the
Claims Division is sustained.

For the Comptrol Jr General
of the United States
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