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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20548

DECISIORN

FILE: B-~=196445 DATE: March 25, 1980

MATTER OF: Mine Safety and Health Administration

DIGEST: Federal mine inspectors drive their
privately owned vehicles to their
duty station and then use a Govern-
ment vehicle to travel to various
inspection sites which take them
away from the duty station and
their residences for one or more

i nights. Authorization for payment
of mileage in such circumstances
from home to work and work to home
is contingent upon payment of taxi
fares in similar circumstances and
within the agency's discretion to
authorize or deny.

The issue presented in this case is whether Federal
mine inspectors employed by the Mine Safety and Health
Administration (MSHA) who drive their privately owned
vehicles (POV) to their duty station and then use a
Government vehicle to travel to various inspection sites
may be paid mileage for use of the POV from home when
inspections reguire the employee to remain away from his
duty station for one or more nights. Authorization for
payment of mileage in such situations is contingent upon
whether the agency would have authorized payment of taxi
fares in the circumstances and is within the agency's
discretion.

o This matter is presented here by a letter from

Mr. Robert B. Lagather, Assistant Secretary for Mine Safety
and Health Administration, Department of Labor, as to the
propriety of paying mileage claims of certain Federal mine
inspectors.

The MSHA is responsible for the inspection of mining
operations in accordance with the Federal Mine Safety and

Health Act of 1877, 30 U.S.C. 801 et seq. (Supp. I, 1977).
In the conduct of those inspections Federal mine inspectors

may drive their POV to the offlce, plck up a Government
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vehicle and proceed to a mine site. At the end of the
day, the inspector returns to the office via the Govern-
ment owned vehicle. Commuting costs to the inspector's
residence are at the inspector's own expense. Apparently
inspectors normally use their privately owned vehicles

for commuting. At other times, after picking up a Govern-

ment vehicle, the inspector's itinerary involves inspection

of numerous mining sites requiring one or more nights of
lodging before the inspector returns to.the office.

We have consistently held that an employee must bear
the cost of transportation between his residence and his
place of duty at his official station, absent statutory
or regulatory authority to the contrary. 55 Comp. Gen.
1323, 1327 (1976); 36 id. 450 (1956); B~-189061, March 15,
18978; B-131810, January 3, 1978; and B-171969.42, Janu-
ary 9, 1976. However, on those days when travel is per-
formed by the employee, mileage expenses may be allowed
in certain instances for travel between the employee's
residence and his official duty station.

In this regard, paragraph 1-2.3d of the Federal
Travel Regulation (FTR) (FPMR 101-7, May 13%73), provides:

"Between residence and office on day
travel is performed. Reimbursement may be
authorized or approved for the usual taxicab
fares, plus tip, from the employee's home to
his office on the day he departs frcem his
office on an official trip requiring at
least 1 night's lodging and from his office
to his home on the day he returns to his
office from the trip, in addition to taxi
fares for travel between office and carrier
terminal."

Paragraph l—4.2c(2), FTR, states as follows:

"Round trip when in lieu of taxicab
between residence and office on day of travel.
In lieu of the use of taxicab under 1-2.34d,
payment on a mileage basis at the rate of
18.5 cents per mile [the current rate} and
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other allowable costs as set forth in 1-4.1c
shall be allowed for round-trip mileage of

a privately owned automobile used by an
employee going from his residence to his
place of business or returning from place

of business to residence on a day travel is
performed. However, the amount of reimburse-
ment for the round trip shall not exceed the
taxicab fare, including tip, allowable under
1-2.3d for a one-way trip between the points
involved."

The exception to the general rule that an employee
must bear the cost of transportation between his residence
and his place of duty as provided in paragraphs 1-2.3d and
1-4.2¢c(2) of the FTR is in recognition of the fact that an
employee may incur additional expenses above the ordinary
commuting cost for which he should be reimbursed on days
he departs from his office on an official trip regquiring
at least one night's lodging. Such expenses as trans-
porting luggage and traveling to a carrier terminal or use
of a POV are comparable to the additional expenses 1incurred
when an employee travels directly to a carrier terminal or
travels by POV directly from his residence on an official
trip. See 36 Comp. Gen. 476 (1956); 44 Comp. Gen. 505
(1965); and 48 Comp. Gen. 447 (1968).

In B-195421, February 21, 1980, in a case 1involving
a civilian employee of the Corps of Engineers, Department
of the Army, under similar circumstances, we determined
that where the temporary duty performed required at least
one night's lodging, and the amount claimed for use of
a POV between home and duty station and return did not
exceed the one-way taxi fare reimbursement was authorized
under the regulations set forth above and the implementing
regulations of the Department of Defense, paragraph C4657
of Volume 2, Joint Travel Regulations (2 JTR). However,
in that case uses of POV in these circumstances is autho-
rized by 2 JTR unless specifically restricted. Further,
in that case reimbursement had been specifically authorized
by the appropriate official. Since the authority for pay-
ment under para. 1-4.2c(2), FTR, is based upon an amount
not to exceed the taxicab fare allowable under para. 1-2.3d
and since the reimbursement for taxicab fare under that
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paragraph is a discretionary allowance, then the allow-
ance for reimbursement for use of a PCV must also be

discretionary with the agency involved. 1In the circum-
stances of this case, since the inspector incurs little

or no additional costs than would have been incurred had he
remained at the office or performed local inspections not
involving overnight lodging, it would not appear to be

an abuse of discretion for MSHA to determine that taxi
fares and mileage in lieu thereof should not be paid to
mine inspectors who travel away from the duty station on
overnight trips.

However, the final determination as to whether
mileage should be allowed in the circumstances 1s within
the discretion of the agency, to be exercised in light
of all pertinent facts. The submission 1s answered

accordingly.
For The Comptrolle&ﬁ;{ﬁj

of the Unlted States






