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MATTER OF: William S. Reustle - Overtime Compensation -

Travel Time to Temporary Duty Station

DIGEST: FAA Electronic Technician claims overtime for
daily travel for 14 days between regular duty
station and nearby temporary duty station on
erroneous theory that he could not be ordered to
report directly to temporary duty station. Claim
may not be allowed. Travel was commuting to
place of work, was not inherent part of or in-
separable from work, was not performed during
tour of duty, and was not otherwise within the
purview of 5 U.S.C. § 5542(b)(2).

-Mr. William S. Reustle has appealed the disallowance of his
Lclaim for overtime compensation for travel time between his
regular ad,-temporary duty stations.

Mr. Reustle was employed as an Electronic Technician
GS-12 by the Federal Aviation Administration (FAA) at Petaluma,
California. His position was exempt from the provisions of the
Fair Labor Standards Act. In the latter part of 1977 he was
ordered to report to and perform his regular 8 hour tour of

3 duty at a temporary duty station, the Santa Rosa Airport, for
approximately 14 days. The airport was about one-half hour

A travel time distant from his regular duty station. He drove his
privately owned vehicle between his residence and the temporary

* duty station each day, stopping both going and returning at his
regular duty station which was in his direct line of travel. He
received a mileage allowance for the distance he traveled each
day between his regular and temporary duty stations.

It appears to be Mr. Reustle's contention that this temporary
duty assignment, requiring him to report for work at a station
different from his regular duty station, could not properly be
ordered because an FAA regulation required that an employee be
given 60 days advance notice of a reassignment which involves
relocation. He says that the "order" was abandoned when man-
agement finally became convinced of the error. Therefore, he
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argues, he was in effect ordered to report to his regular duty
station a half-hour before the beginning of his regular tour of
duty, travel to his temporary duty station, work 8 hours there
with time out for lunch, and then travel back to his regular duty
station, arriving there a half-hour after his regular tour of duty
ended--a 9 hour workday. This, he maintains places his travel
within the purview of another FAA regulation which provides that
when electronic technicians report to the sector office to check
in, receive assignments, pick up vehicles, tools, and supplies,
and then travel to one or more facilities for maintenance work
and return to the section office, such travel is an inherent part
of and inseparable from the work, andtime spent in such travel

-. nois compensable at regular or overtime rates. See paragraph 47,
section 3, FAA Order 3550. 10, Pay Administration (General)
HanidFok;43 Comp. Gen. 273 (1963); and B-146389, February 1,
1966.

We are unable to accept Mr. Reustle's argument. The order
directinghim to report to the airport, some half-hour distance
from his regular duty station, was not a reassignment involving
relocation which required a 60 day advance notice under the FAA
regulation. A reassignment is a formal change from one position
to another in the same agency, without promotion or demotion,
and is effected through a properly executed personnel action
(Standard Form 50). 5 C.F.R. 210.102(b)(12). A reassignment
involving relocation, as contemplated by the FAA regulation,
is one in which there is a permanent change of station and the
employee is required to relocate his residence or place from
which he regularly commutes to work.

Mr. Reustle's situation does not fall within this definition.
He was merely ordered to report to and perform his regular
tour of duty for a brief period at a temporary duty station
which was located a relatively short distance from his regular
duty station and to which he could and did commute daily from
his residence. No position change was required and there was
no permanent change of station or relocation involved.
Mr. Reustle's statement to the effect that FAA recognized that
it could not properly order him to report to the temporary duty
station and abandoned the order apparently refers to the fact
that his supervisor mistakenly believed that it was necessary
to initiate a personnel action (Standard Form 50) to effect this
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temporary duty assignment and that this action was subsequently
cancelled. The order directing him to report to the temporary
station was not cancelled and there is no evidence that he was
required to report to his regular duty station to check in, receive
assignments, pick up vehicles, tools or supplies or for any other
purpose. Neither was he required to return to his regular duty
station after the completion of his tour of duty.

Travel time is compensable only if the travel is an inherent
part of and inseparable from work or if~the travel meets one of
the criteria specified in 5 U.S.C. § 5542(b)(2), the statutory
authorization for compensation for travel time. In this case,
it must be concluded that Mr. Reustle's reporting to his regular
duty station was voluntary on his part and travel between there
and his temporary duty station had no purpose other than to
transport him to and from the place he performed his regular tour
of duty. Such travel is not compensable as an inherent part of
or inseparable from work and, even if performed in a Government
vehicle, is no different than travel that any Government employee
is expected to perform to place himself in a position to perform
his daily duties.

Moreover, Mr. Reustle's travel time is not compensable
under 5 U.S. C. § 5542(b)(2). No overtime was officially ordered
or approved for him as required by 5 U.S. C. § 5542(a) and, there-
fore, his travel was not performed within his regular tour of duty
or regularly scheduled overtime. Further, his travel did not
involve the performance of work while traveling, was not incident
to travel that involved the performance of work while traveling,
was not carried out under arduous conditions, and did not result
from an event that could not be scheduled or controlled admini-
stratively. Joseph C. Schrage, B-181843, November 19, 1974;
Earl Matchett, B-i93623, July 23, 1979; and B-178241, May 25,
1973.

Accordingly, the disallowance of Mr. Reustle's claim is
sustained.

For the Comptrolle eral
of the United States
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