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DIGEST: 1. Employee who sold condominium incident to
permanent change of station may not be
reimbursed 8 percent brokerage fee where HUD
advised 7 percent was prevailing real estate
commission in area. Information provided by
HUD creates rebuttable presumption as to
prevailing commission rate. Letter from
broker does not rebut this presumption.

2. Federal Travel Regulations require that
applicable commission rate is rate generally
charged by real estate brokers in the area,
not the rate charged by the particular broker
used by the employee to sell his residence.
If employee, to expedite sale, pays commission
rate greater than that usually charged, he

- cannot be reimbursed for extra commission.

This decision is in response to a reques for an advance
decision submitted by Edw J- an authorized certifying -P

officer of the Drug Enforcement Agency (DEA), Department of d C
Justice. The issue presented is the propriety of reimbursing $
an additional 1 percent real estate broker's commission to a
transferred employee.

Mr. Calvin T. Westmoreland was transferred from Washington,
D.C., to Brownsville, Texas. Incident to the transfer,
Mr. Westmoreland sold his condominium residence in Annandale,
Virginia. He paid his broker an 8 percent commission of $1,944,
but was reimbursed 7 percent or $1,701 by DEA. He has claimed
reimbursement for $243, representing the additional 1 percent
commission.

The DEA's refusal to reimburse in excess of 7 percent was
based on its informal inquiry to the Department of Housing and
Urban Development (HUD) regarding the customary and normal real
estate commission charged by brokers in the Washington, D.C.,
area. HUD stated that 7 percent was the normal and customary
commission.
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The statutory authority for reimbursing real estate
expenses is found in 5 U.S.C. § 5724a(a)(4) (1976), which
provides for reimbursement of expenses of the sale of the
residence of the employee at the old station, but limits
reimbursement for brokerage fees to the amount customarily
charged in the locality. This provision has been implemented
by the Federal Travel Regulations (FTR) (FPMR 101-7) para. 2-6.2a
(May 1973), which provides in part that:

"* * * A broker's fee or real estate
commission paid by the employee for services in
selling his residence is reimbursable but not in
excess of rates generally charged for such ser-
vices by the broker or by brokers in the locality
of the old official station. No such fee or
commission is reimbursable in connection with
the purchase of a home at the new official
station." (Emphasis added.)

In considering similar claims, our Office has concluded
that, in accordance with FTR para. 2-6.3c, where HUD is con-
sulted to determine what charges are customary in the locality,
the information provided by HUD creates a rebuttable presumption
as to the prevailing commission rate. Donald J. Jolovich,
B-190902, February 14, 1978.

Mr. Westmoreland has presented as evidence a letter from
his broker which states that condominium property is difficult
to sell and obtain financing for in the Washington area. In
addition, the letter states:

"* * * It costs a great deal more money to
advertise them heavily and gives an incentive
to other Agents to show and sell. Therefore it
is not at all unusual to charge 8% commission
to sell a condo."

Mr. Westmoreland also says that his conversations with HUD
reveal that no set percentages are given for any locality; only
average rates are given. He also says that the decision as to
what percentage was reimbursable under the FTR was arbitrary
on DEA's part.
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We disagree. We have consistently held that the regulations
require that the applicable commission rate is the rate generally
charged by all of the real estate brokers in the area, not the
rate charged by the particular broker used by the employee to
sell his residence. George C. Symons, B-188527, January 26,
1978; Robert W., Freundt, B-181129, August 19, 1974. While, as
Mr. Westmoreland says, it is true that only average rates are
given, we would point out that the average rate is the custo-
mary commission rate generally charged by brokers in the area.
Thus, DEA's use of that rate is not arbitrary but is in
accordance with the FTR.

We note also that the letter from Mr. Westmoreland's broker
indicates that the extra percentage gives an incentive to other
agents to show and sell. We have held that where a commission
rate greater than that usually charged is paid to expedite the
sale of the property, there can be no reimbursement for the
extra commission. George C. Symons, supra; David R. Hoffman,
B-182431, July 14, 1975.

This case involves real estate broker's commission for the
sale of a condominium and, therefore, a question could be raised
as to its uniqueness. Cf. Alvin A. West, B-194668, September 17,
1979. However, we were informally advised by HUD that a survey
was made on condominium brokers' fees 2 months ago and the
average at that time was 6 percent. We will not, however,
require that that percentage be used-since DEA was advised by
HUD that 7 percent was the prevailing rate at approximately the
time of the sale.

Accordingly, the additional 1 percent claimed may not be
reimbursed and the reclaim voucher may not be certified for
payment.

Deputy Comptroller General
of the United States
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