
THE COMPTROLLER GENERAL
DECISION 1 . 5 OF THE UNITED STATES

WASH ING TON. 0. C. 2O548

FILE: B-192470 DATE: January 24, 1980

MATTER OF: Chief Master Sergeant Allen J.
Gallagher, USAF Retired (Deceased)

DIGEST: A retired service member who elected sur-
vivor benefit pl.an (.SBP) coverage and who.
later retires as a Civil Serxvice employee
may waive receipt of military retired pay
in order to combine military with civilian
service for purposes of computing his
Civil Service annuity. It was held in
B-192470, January 3, 1979, that an indi-
vidual who waives military retired pay
in those circumstances and accepts sur-
vivor coverage under Civil Service Retire-
ment is not covered by SBP and upon his
death no payment under SBP either to his
widow or his surviving children may be
allowed. This is true even where the
individual had "child only" coverage
under the SBP. On reconsideration that
decision is sustained.

This action is in response to a request from the As Ev!; 
Director of Accounting and Finance, Headquarters United D
States Air Force, for reconsideration of our decision
B-192470, January 3, 1979. The case involved the V
-question of entitlement of Peggy A. Gallagher, a minor,
to receive a Survivor Benefit Plan (SBP) annuity as the
surviving dependent child of the late Chief Master
Sergeant Allen J. Gallagher, USAF.

The request for reconsideration has been assigned.
Submis~sion No. DO-AF--1300 by the Department of Defen-se-
Military Pay and. Allowance Committee.

The reported facts are that the member retired
from the United States Air Force effective August 1,
1965, and elected dependent children coverage under
the Retired Serviceman's Family Protection Plan
(RSFPP). Thereafter, he was employed by the Federal
Government in a civilian capacity. On May 21, 1973,
he elected supplemental coverage under the SBP for
his children only. On January 21, 1978, the member,
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preparatory to retirement from the Civil Service,
waived receipt of military retired pay for the purpose
of using his years of military service to increase his
Civil Service annuity. Additionally, he elected a sur-
vivor annuity under the Civil Service retirement
system. Sergeant Gallagher died April 23, 1978. Far
survivor annuity purposes, he was survived by his
spouse, Mary, and one dependent child, Peggy, born
April 23, 1961.

Mrs. Gallagher indicates that a Civil Service
survivor annuity account was established in her favor
effective April 24, 1978, but payments were reduced
because she was entitled to receive Social Security
benefits on behalf of Peggy, who at that time was
under age 18. Effective the same date, Peggy became
entitled to and apparently did receive an annuity under
the RSFPP, which annuity continued through April 1979,
the month of her 18th birthday. No SBP annuity pa~y-
ments were made to Peggy.

The question which was the subject of decision
B-192470, January 3, 1979, was whether the language
of 10 U.S.C. 1450(d) and 1452(e), was intended to bar
payment of an SBP annuity only to a spouse or whether
it applies equally to dependent children.

We concluded in that decision that 10 U.S.C.
1450(d) and 1452(e) bar payment of an SBP annuity to
both spouse and dependent children in cases such as
Sergeant Gallagher's. That is a retired military
member who has elected SBP coverage, but retires from
the Civil Service and waives military retired pay for
the purpose of counting military time for Civil Service
retirement purposes, has survivor benefits under Civil
Service Retirement (unless that protection has been
declined) and upon his death there is no spouse or
child protection under SBP.

The arguments presented by Mrs. Gallagher are that
Sergeant Gallagher elected child only coverage under
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the SBP; that the language of 10 U.S.C. 1450(d) and
1452(e) refers only to declination of spouse coverage
under the Civil Service survivor system; and that
amendments made to the SBP by Public Law 94-496, pro-
vides for child coverage even if there is no spouse
coverage. Further, she indicates we did not consider
the importance of the amendment made by Public
Law 94-496 in our decision. For these reasons she argues
that Peggy is not barred from receiving an SBP annuity
although Sergeant Gallagher provided coverage under the
Civil Service survivor system based on both his civilian
and military service.

Section 1 of Public Law 94-496, amended 10 U.S.C.
1448(a), 1450(a), and 1452(b) to permit a member to
bypass his spouse for SBP annuity purposes and elect
children only coverage. On page 6 of H.R. Rept. 94-
458, Part 1, 94th Cong., 2d Sess., which accompanied
H.R. 14773, and which became Public Law 94-496, the
following statement regarding that amendment was made:

"Under the RSFPP which the Survivor
Benefit Plan replaced a military member
could elect to provide an annuity for
'children only' even though there was an
eligible spouse. The Department of Defense
directive which implemented the SBP pro-
vided procedures for such elections under
the plan. The Comptroller General ruled
that the language of Public Law 92-425 did
not clearly authorize such elections but
advised the Department of Defense that no
objection would be interposed to continue
such election pending submission of appro-
priate clarifying legislation to the
Congress. H.R. 14773 contains appropriate
language clearly authorzing such elections."

Thus, it is to be observed that the law was amended
to clarify an ambiguity in the basic provisions authoriz-
ing elections of an SBP annuity. Notwithstanding that
fact, we do not view the amendment as altering the scope
and thrust of either 10 U.S.C. 1450(d) or 1452(e).
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Subsection 1450(d) of title 10, United States Code,
provides:

"(d) If, upon the death of a person
to whom section 1448 of this title applies,
that person had in effect a waiver of his
retired or retainer pay for the purposes of
subchapter III of chapter 83 of title 5, an
annuity under this section shall not be
payable unless, in accordance with sec-
tion 8339(j) of title 5, he notified the
Civil Service Commission that he did not
desire any spouse surviving him to receive
an annuity under secttion 8341(b) of that
title.

And subsection 1452(e) provides:

"(e) When a person who has elected to
participate in the Plan waives his retired
or retainer pay for the purpose~s of sub-
chapter III of chapter 83 of title 5, he
shall not be required to make the deposit
otherwise required by subsection (d) as long
as that waiver is in effect unless * * * he
has notified the Civil Service Commission
that he does not desire any spouse surviv-
ing him to receive an annuity under sec-
tion 8341(b) of title 5."

The language at issue in those subsections is noti-
fication to the Civil Service Commission that the member
does not desire "any spouse surviving him to receive an
annuity under section 8341(b) of title 5."

Under the Civil Service survivor annuity.plan,
children coverage is not optional. Unlike the SBP,
Civil Service survivor annuity coverage is an all or
nothing proposition. The employee may not elect
coverage for dependent children and exclude his
spouse nor may he have spouse coverage and exclude
dependent children. If the employee accepts Civil
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Service survivor coverage, both his spouse, if he has
one, and dependent children, if any, are automatically
included in the coverage. The amount deducted from his
Civil Service annuity as a cost charge for survivor
coverage is for the combined coverage. Therefore, since
the retiring employee cannot elect spouse coverage and
reject children coverage, to permit continued children
coverage under the SBP after the employee waives receipt
of military retired pay for Civil Service purposes would
be tantamount to providing children with a double benefit.

The argument has been also raised that within the
SBP an annuity payment to childr . Inot diminished
by payments of Dependency and ndemnity GQmpensation
(DIC). Therefore, such othe entitlemen as they may
have should not diminish th t entitleme either. The
point of the matter is that ons of law
governing SBP annuities recognize and take into account
that DIC payments which might be payable to a survivor
of a military member are. part of the package of benefits
payable under the SBP program. The SBP and the Civil
Service retirement and survivor annuity plan, however,
are separate and distinct. Subsection 145u(d) of
title 10, United States Code, requires the transfer from
the SBP to the Civil Service survivor annuity plan where
an individual waives receipt of military retired pay
for Civil Service retirement computation and accepts
survivor coverage under the latter plan. So long as that
waiver is in effect and the individual is providing sur-
vivor coverage under the Civil Service plan, that
transfer is complete. We are not aware of any provision
of law whereby a surviving spouse or dependent children
of a Civil Service annuitant in these circumstances may
receive or be put in the position to receive survivor
benefits under both plans at the same time.

Regarding the reduction in Civil Service retirement
benefits required by 5 U.S.C. 8332(j) when the benefici-
ary is receiving Social Security benefits, payments of
Civil Service Retirement annuities and survivor benefits
thereunder are for determination by the Office of
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Personnel Management and not by this Office. Accordingly
it would be inappropriate for us to comment on the
appropriateness of reductions in survivor benefits made
under that provision.

Accordingly, on reconsideration, our decision
B-192470, January 3, 1979, is sustained.

For the Comptroller G eral
of the United'States

-6-




