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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, O.C. 20548

DECISION

FILE: B-195204 DATE:  January 22, 1980

MATTER OF: [Dislocation allowance g#o m{n/(m oK
. Two-crew nuclear submarines

% DIGEST: A dislocation allowance may be paid to members
: without dependents of both the on-ship and off-
ship crews of nuclear submarines incident to a
change of home port of the submarine, when they
initially occupy permanent non-Government
quarters at the new home port although the
submarine is the permanent station for both
crews. This is based on the view that Congress
did not intend to preclude payment of the allow-
ance when a member is not able to occupy quar-—
ters assigned to him and does incur the expense
of moving into non-Government quarters.

May a dislocation allowance be paid members without depend- \,////
ents of both the on-crew and off-crew of a two-crew nuclear
submarine when the home port of the vessel is changed? As will
be explained, the answer is yes. ‘

9 This question was presented by the Officer in Charge, Navy
(@b Finance Office, New London, and has been assigned PDTATAC Control
03 No. 79-18, by the Per Diem, Travel and Transportation Allowance
<Pbk’ Committee.

Two-crew nuclear powered submarines are assigned two autono-
mous crews. While one crew is on the submarine, the other crew
is ashore performing training and rehabilitation duty. Thus,
while the submarine, itself, is the permanent station for both
crews, only one crew can occupy the quarters aboard the submarine
and the other crew must occupy quarters ashore. 1In our decision
57 Comp. Gen. 178 (1977), we concluded that a member without
dependents who is ordered to make a permanent change of station and
is assigned to a two-crew submarine is entitled to a dislocation
allowance on reporting to the home port of the vessel when he
occupies permanent non-Government quarters. Doubt has arisen
in this case, since the members involved have already been
assigned to the vessel prior to the change of home port. As
a result the finance officer requests a decision as to whether
the allowance may be paid to members without dependents assigned

potsr \FH

Membenrs (T Hhowl Depewdg'u4g ond ®,§zit)w




B-195204

to the submarine, when they occupy permanent non-Government
quarters at the new home port of the submarine.

Under the provisions of 37 U.S.C. 407(a)(3) a member with-
out dependents who is transferred to a permanent station where
he is not assigned to quarters of the United States is entitled
to a dislocation allowance. Thus, a member without dependents
assigned to a vessel is ordinarily not entitled to a basic allow-
ance for quarters or a dislocation allowance since he is assigned
quarters on the ship. Due to the unusual circumstances involved
in duty on two-crew submarines, however, exceptions have been
made.

Subparagraph M9003-7 of 1 Joint Travel "Regulations (1 JTR)
provides that a mewmber without dependents assigned to a two-
crew nuclear submarine will be entitled to a dislocation allow-
.ance upon arrival at the vessel's home port providing the member
is not assigned to Government quarters and he occupies non-
Government quarters for a period of more than 15 days prior to
reporting aboard the vessel.

Appendix J of 1 JTR defines permanent change of station as
including a change in the home port of a vessel or a mobile unit.

In the past we have held that since the submarine was the
permanent station of both crews assigned to it, entitlement to
a dislocation allowance was for determination on that basis.
See 48 Comp. Gen. 480 (1969). However, this decision was
modified to the extent that it was inconsistent with our deci-
sion 57 Comp. Gen. 178 (1977). In the latter decision, we
concluded that, while 37 U.S.C. 407(a)(3) authorizes payment of
a dislocation allowance to a member when he is not assigned to
quarters of the United States at his permanent station, the
payment of the allowance is authorized when a member is not
able to occupy the assigned quarters aboard the submarine and
is in fact incurring the expense of moving into non-Government
quarters.

Since the change of home port of a vessel is considered
a permanent change of station for the crew members, a disloca-
tion allowance may be paid to the members without dependents
of both crews when they initially occupy permanent
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non~-Government quarters at the home port for more than 15 days.
This, of course, is subject to any restrictions contained in
37 U.S.C. 407.

e » The question is answered in the affirmative.
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For the Comptroller General
of the United States
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