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DIGEST: An Army civilian employee stationed

overseas was given erroneous informa-
tion that he was not entitled to have
his deceased wife's remains trans-
ported to the United States at Govern-
ment expense and, therefore, he buried
her overseas. Seven years later the
employee learns of the mistake and
requests the transportation. The
request for transportation is not a
money claim and is not barred by
31 U.S.C. § 71a as untimely filed.
The Army has the authority under
5 U.S.C. § 5742(c) to furnish trans-
portation of the remains or to pay
the cost thereof; however, the cost
of exhumation must be borne by the
employee.

We have been asked to render an advance decision as
to whether thejstatute of limitations for filing claimsj
against the Government bars Mr. Donald E. Guenther from
having his wife's remains transported from overseas to
the United States at Government expense; and, if not so
barred, whether he or the Government would be responsible
for the cost of exhuming the body. For the reasons to
follow, the Government may pay the expense for transporting
the remains but may not pay the expense for exhuming the
body.

This request for an advance decision was made by
the Assistant Secretary of the Army (Manpower and Reserve)D/-603
Affairs) and was assigned Control No. 79-24 by the Per
Diem, Travel and Transportation Allowance Committee.

Mr. Guenther, a civilian employee of the Army, was
working as a school teacher in Germany during 1972 when
his wife passed away. Upon her death, the Army informed
Mr. Guenther that he would have to make arrangements for
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her burial at his own expense. Additionally, although
Mr. Guenther wanted to have his wife's remains returned
to the United States for burial, the Army advised him
that transportation of the remains to the United States
would have to be at his expense. This fact is verified
by an Army form prepared by the Registrar at the Army
hospital in Germany prior to release of Mr. Guenther's
wife's remains in July 1972. As a result, Mr. Guenther
had his wife buried in Germany.

Sometime in 1979, Mr. Guenther was apprised that he
was given erroneous information in 1972. As he still
desired his wife to be buried in the United States and
not Germany, he contacted the Army. The Army recognized
that the information had been erroneous and that the
deceased could have been transported at no expense to
the claimant under the provisions of 5 U.S.C. § 5742(c)
(1970) as implemented by 2 Joint Travel Regulations
(JTR), para. C5001 (change 53, February 1, 1970). The
Army further points out, however, that under the pro-
visions of 31 U.S.C. S 71a (1976), any claim shall be
barred unless received in the General Accounting Office
within 6 years from the time it accrues. Since
Mr. Guenther's wife died more than 6 years ago, the
Army questions whether it is barred from furnishing the
transportation.

The statutory authority for payment, 5 U.S.C.
§ 5742(c) (1972), provides:

"(c) When a dependent of an employee
dies while residing with the employee per-
forming official duties outside the conti-
nental United States or in Alaska or in
transit thereto or therefrom, the head of
the agency concerned may pay the necessary
expenses of transporting the remains to the
home of the dependent, or such other place
appropriate for interment as is determined
by the head of the agency concerned. If
practicable, the agency concerned in respect
of the deceased may furnish mortuary service~s
and supplies on a reimbursable basis when--
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"(1) local commercial mortuary
facilities and supplies are not avail-
able; or

"(2) the cost of available
mortuary facilities and supplies are
prohibitive in the opinion of the head
of the agency.

Reimbursement for the cost of mortuary
services and supplies furnished under
this subsection shall be collected and
credited tocurrent appropriations avail-
able for the payment of these costs.J

Neither the regulation in force at the time of
Mrs. Guenther's death nor the regulations currently in
force contain a time limitation applicable to the ship-
ment of remains. Until those remains are shipped either
by the United States or by Mr. Guenther, as authorized by
paragraph C6064, 2 JTR, no claim is involved. In fact,
until the remains are shipped there is no way of deter-
mining what the cost will be. If the Army will not trans-
port the remains at this time and Mr. Guenther does so at
his expense, he will for the first time have a money
claim against the United States. Until those events
happen there is no claim and the barring act does not
commence running.

Therefore, we find no statutory nor regulatory pro-
vision which would preclude Mr. Guenther from claiming
his entitlement to have his wife's remains transported at
Government expense to the appropriate place for interment.
In this regard, we note that Mr. Guenther is still a
civilian employee of the Army in Germany and therefore,
satisfies the statutory requirements.

While Mr. Guenther may have his wife's remains trans-
ported at Government expense, he may not have the remains
exhumed or other mortuary services performed at Government
expense since 5 U.S.C. § 5742 only provides for trans-
portation at Government expense, and mortuary services
only under certain conditions and on a reimbursable basis.
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Accordingly, we would not object to the Army now
providing for the transportation of Mr. Guenther's wife's
remains as authorized by 2 JTR, para. C6057.

For The Comptroller General
of the United States
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