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MATTER OF: Peace Corps - Personal Servfce Contracts
Performed Abroag

DIGEST: Although 22 U.S.C. § 2509(a)(4) expressly limits
personal services contracts for the Peace Corps to
those performed abroad unless aliens are employed,
contract personnel may be paid for their essential
instruction and debriefing in the United States
incident to their performance abroad.

Mr. Thomas Friedkin, Deputy Assistant Direc % r, Office of
Administration and Finance, Action, asks whether 4nder contracts
for personal services abroad the Peace Corps may compensate
contract personnel for several days instruction at Washington,
D.C., before their assignment overseas, and for days they are
debriefed at Washington upon their return to the United States
from abroad.

The question is presented because 22 U.S.C. § 2509(a)(4)
permits the President to carry out the objectives of the Peace
Corps by entering into contracts with:

"* * * individuals for personal services
abroad, and with aliens (abroad, or within the
United States) for personal services within the
United States * * *."

The issue is wh ther the express limitation to "personal
services abroad" by individuals other than aliens prohibits
compensating contract personnel for periods of instruction and
debriefing within the United States.

As enacted by Section 10(a)(4) of the Peace Corps Act,
Pub. L. 87-293, September 22, l961, 75 Stat. 617, 22 U.S.C.
§ 2509(a)(4) was intended to enable the Peace Corps "to secure
custodial and other personal services without having to put
on the Government's rolls all persons who perform such services."
House Report No. 1115, September 5, 1961. 'It authorizes the
performance of personal services by contract rather than by
Federal employees.
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We are advised that the Peace Corps considers it necessary
for individuals serving in selected countries abroad under
personal services contracts to undergo instruction and
debriefing within the United States. In effect, the Peace
Corps has determined that the time spent by contract personnel
in the United States for these limited objectives is a necessary
incident to their performance of personal services abroad.
Mr. Friedkin points out that in certain regards a personal
services contract is analogous to the employment of agency
personnel. He states:

"Just as agency personnel are paid for time
spent in receiving work assignments, instruction
and supervision, so [personal services contractors]
could receive such instruction and briefing. Since
the personnel who can logically give this information
to them are in Washington, it makes sense to use
two or three days of paid time there so that services
can be performed in-country."

We agree with the Peace Corps' suggestion that to the extent
instructions and debriefing in Washington are essential to per-
formance dup 4r a specific erk Xct performed
overseas,< qe language of .e .tr2 09(a)(4) does not
preclude payment under the contract for those necessary incidents
to performance abroad.'*Accordingly, under the authority of c/
22 U.S.C. § 2509(a)(4) Xontract personnel may be paid for their 7 '
necessary instruction and debriefing in the United States
incident to their performance of a particular personal service
contract abroad.
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