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MATTER OF: Nurses at Federal Correctional Institution

overtime Entitlemenj le

DIGEST: Several nurses, GS-7 and 9, employed by Bureau of

- Prisons were scheduled by supervisor as requested
by the nurses to work 6 days in one administrative
workweek and 4 days in other workweek during pay
periods involved. If any nurses are covered by
Fair Labor Standards Act they would be entitled
to overtime compensation for work in excess of
40 hours a week. For those nurses not covered by
FLSA and where warden only official authorized to
order or approve overtime did not do so, there is
no entitlement under 5 U.S.C. 5542 to compensate
nurses for overtime hours worked. For those
nurses not covered by FLSA, Bureau may treat
additional workday in the 6-day workweek as an
offset day in the related 4-day workweek eliminating
any other adjustment.

Mr. Norman A. Carlson, Director of the Bureau of Prisons,
/\- Department of Justice, requests a decision as to entitlement to

overtime compensation for several nurses who worked 6 days
during one week and 4 days during the otherweek of a pay
period including related adjustments, if any, that should be
made.

The record shows that during the period April 10, 1977,
through June 17, 1978, several nurses, grades GS-7 and 9, who
were employed at the Federal Correction Institution (Institution),
Butner, North Carolina, were scheduled by their immediate
supervisor to work 6 days in one administrative workweek and
4 days in the other administrative workweek of each pay period.
The agency report states that the work schedules of these nurses
were established by their immediate supervisor in response to
the nurses' request.

The warden of the Institution is the only official at the
Institution authorized to order or approve overtime. We have been
advised that the basic workweek of these nurses is the 40-hour
period consisting of 8 hours in each of 5 consecutive days within
the administrative workweek which is the 7-day period of Sunday
through Saturday. We were also advised that the warden did not
have any knowledge of the work schedule as established.
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Whether the nurses would be entitled to overtime compensation for
the period of time worked in excess of 40 hours during each workweek
is controlled by the overtime provision at 5 U.S.C. 5542 (1976) and
the applicability of the overtime provision of the Fair Labor Standards
Act (FLSA),29 U.S.C. 201 et seq.

Section 5542 of title 5, United States Code (1976) provides in
pertinent part as follows:

"Hours of work officially ordered or approved in excess
of 40 hours in an administrative workweek or * * * in
excess of 8 hours in a day, performed by an employee
are overtime work* * *."

Only that overtime which has been officially ordered or approved in
writing or induced by an official having authority to order or approve
overtime work is compensable overtime. Joan J. Shapira, B-188023,
July 1, 1977. Thus, since the appropriate authorizing official, the
warden,has not ordered, approved, or induced the performance of work in
excess of 40 hours in a workweek there is no entitlement to compensation
for those overtime hours worked pursuant to 5 U.S.C. 5542 (1976).

On May 1, 1974, the Fair Labor Standards Act Amendments of 1974,
Public Law 93-259, approved April 8, 1974, extended the Fair Labor
Standards Act (FLSA), 29 U.S.C. 201 et seq.- to Federal employees. The
FLSA requires payment to nonexempt employees of overtime compensation
for hours worked in excess of 40 hours per week. 29 U.S.C. 207 (1976).

Under the provisions of 29 U.S.C. 204(f) (1976) the Civil Service
CommiCommis siommission), now the Office of Personnel Management, is 9 4
authorized to administer the provisions of the FLSA. Under the FLSA
a nonexempt employee becomes entitled to overtime compensation for
hours of work in excess of 40 hours a week for all work which management
"suffers or permits" to be performed. See para. 3c of the Federal
Personnel Manual (FPM) Letter No. 551-1, May 15, 1974.

The Commission has issued criteria for determining whether an
employee is exempt under the FLSA. See 5 C.F.R. Part 551, Subpart B
and FPM Letter No. 551-7, July 1, 1975.

Concerning the exemption of professional employees, paragraph
C3c of Attachment to FPM Letter No. 551-7, provides in pertinent part
as follows
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"c. Exemption of Employees in Occupations Identified
in the Series Definition as Professional

* * * . **

"(1) The GS-7 level frequently is .a developmental level
at which employees receive close supervision in process as
well as on completion of the work, which precludes exemption.
However, some professional disciplines include, as part of
the academic training, substantial experience in the practical
application of theory and techniques (e.g., nursing or physical
therapy) or laboratory courses that closely parallel work
situations. Thus, in some professions, employees require
relatively brief on-the-job training and are able to apply
professional knowledges and independent judgment which
qualifies for exemption at the GS-7 grade level."

While the above-cited paragraph indicates that all of the nurses in
question would be exempt under the FLSA, paragraph 1C of FPM Letter 551-7
also provides in pertinent part that determination as to the exempt or
nonexempt status of a position ultimately rests on the actual duties of
the position.

Any questions which may arise concerning the proper FLSA status of
each of these nurses should be directed to the Office of Personnel
Management which has the authority to make final determinations as to
whether Federal employees are covered by the various provisions of the
Act. See B-51325, October 7, 1976.

Those nurses who are determined to be nonexempt under the FLSA would
be entitled to overtime compensation for those hours of work in excess of
40 hours in a week. Thus, they would be entitled to additional payment
in the amount of the difference between the overtime rate and the straight
time rate already received for those hours of work in excess of 40 hours
in a week.

Regarding the nurses who are found to be exempt under the FLSA, although
the additional day worked in the 6-day workweek was not officially ordered
or approved overtime work under 5 U.S.C. 5542, in view of the particular
circumstances present, especially the fact that the performahce of work
was in accordance with the schedule established by their supervisor at
the nurses'request, the Bureau may treat the additional day worked
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in the 6-day workweek as an offset for the day not worked in the 4-day
workweek thus eliminating any other adjustment.

For The Comptroller neral
of the United States
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