BRSNSV e e

[PRTEERCII N

.

11707 %

THE COMPTROLLER GENENAL
OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION
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MATTER OF: ypjited states Crane Certification Bureau, Inc.
. W0
40
DIGEST: . ‘ of

apational Safety and
Health Administratid standards, may be mis-
leading since it appes dedbtful that OSHA standards
apply to those cranes. However, agency could impose
accreditation requirement as definitive responsi-
bility criterion if reasonable relationship exists
between OSHA accreditation and work required by
contract, and in any event award to low bidder

need not be disturbed since protester has not been
prejudiced and it is doubtful that misleading pro-
visions prevented any potentlal contractor from

bidding.
A/G/O}%qgf.

United States Crane Certification Bureau, Inc. bQ
(U.S. Crane), protests an alleged solicitation defect in 0{3

invitation for bids (IFB) N62472-79-B-4551, issued by the ¢
Nazgl\ggcilities Engineering Comma nartme of the V\\\\
Navy, for the preventive maintenance, inspection, load AA

testing and certification of cranes at the Philadelphia DOQ
Naval Shipyard (Shipyard), Philadelphia, Pennsylﬁizig/f\NAg{/

After unsuccessfully attempting to extend the prior
contract, the Navy determined that the crane maintenance
services were urgently required and made award to the 7}L
lowest bidder, Reaéiﬂg_gﬁiﬂi_iﬂé_zﬁgéE;;Ei;g‘%ggpannxDL&03‘
(Reading). U.S. Crane was the Seco W e idder at
$210,775, which exceeds the award price by approximately
$48,000.

The alleged defect is the inclusion of the following

‘requirement in section 00005-1 of the IFB:

Aﬂ)ﬂ)‘}/ﬁ_@j __Z_/Ud()[«/wu@ HLLL(}CQ/

Solicdaton DefecT ] 0397
. 106,22




f
i
4
i
!
b
}
4

AT AL

B-194066 o L 2

"l.1l Certification. Prior to award of
contract, the successful bidder shall
submit written certification of the fol-
lowing qualifications to the OICC for
his review, approval and retention with-
in the contract files maintained at the
Philadelphia Naval Shipyard, Code 424.

"1l.1.1 Contractor Accreditation. The
successful bidder shall possess a current
accreditation from the U.S. Department

of Labor authorizing him to perform all
prescribed inspections, tests and certi-
fications for all equipment as required
in this contract for the entire contract
term. During the term of the€ contract
all required forms, such as inspection
forms, certification forms and Shop Repair
Orders, shall be signed by the accredited
Department of Labor Inspector.

"NOTE: Loss of U.S. Department of Labor
accreditation during the term of the contract
will result in termination of the contract."

The Navy explains that the "Contractor Accreditation”
clause requires an accreditation by the Occupational
Safety and Health Administration (OSHA), Department of
Labor, in accordance with 29 C.F.R. Part 1919 (1978).

The purpose of the requirement is to ensure that fully
trained, qualified and competent personnel are used to
perform maintenance, inspection and certification of
weight handling eqguipment. U.S. Crane contends that C.F.R.
Part 1919 does not apply to the cranes involved in this
procurement.

29 C.F.R. Part 1919 provides procedures and standards:
governing the accreditation by OSHA of persons to certify
vessels' cargo gear and shore-based material handling
"devices. However, the OSHA regulations do not require
certification of all cranes by a person accredited
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pursuant to Part 1919, and do not provide for accredita-
tion of persons who inspect types of cranes not covered
by the regulations. See 29 C.F.R. Parts 1915-9. There
are safety standards for other cranes, but no reguirement
for certification. See 29 C.F.R. § 1910.179.

The cranes covered by the solicitation all appear to
be shore-based, located within Shipyard buildings, and used
to transport heavy item material within those buildings.
None of the OSHA regulations referred to by the Navy seems
to encompass such cranes. Consequently, we believe the
solicitation may have been misleading in referring to
accreditation authorizing the bidder "to perform * * *
inspections, tests and certifications for all equipment
as required in this contract * * *, "since we think /it
unlikely that such accreditation is available from OSHA.
We are suggesting to the Secretary of the Navy that this
matter be clarified with OSHA prior to the issuance of
other IFBs containing such language.

We recognize, however, that possession of the
accreditation provided for in 29 C.F.R. Part 1919 might
well be necessary for the Navy to reasonably assure
itself of a bidder's competency to perform the work
covered by the contract even though the accreditation
is not an OSHA requirement for the cranes involved.
Consequently, while the OSHA accreditation technically
may not be a prerequisite for a firm to be "authorized"
to work on these cranes as implied by the solicitation,
the Navy nonetheless could impose the accreditation
requirement as a definitive criterion of bidder respon-
sibility, assuming, of course, that there is a reasonable
relationship between the accreditation provided by OSHA
and the work required by this contract.

In any event, while the certification provisions
of the IFB may have been misleading, we find no basis
for disturbing the contract. Award was made to the low
bidder, and we fail to see how the protester's competi-
tive position was adversely affected by the complained
of IFB provision. Moreover, in view of the nature of
the possible defect in that provision, we doubt that
it kept other potential contractors from bidding anymore
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than it kept the protester from submitting a bid. As
indicated, we are, however, bringing this matter to
the attention of the Secretary of the Navy.

For the Comptroller General

of the United States






