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o DIGEST: Employee at Fort Monmouth New Jersey, was ‘
. ' assigned to University of Michigan for 1 year - ,“7

" to obtain masters degree. Employee may be
reimbursed for expenses of second car even Q

" though he was originally authorized to use “7
only one car because agency later authorized Q)
use of second car as permitted by FTR
paragraph 2-1.3. Employee may not receive \L
additional reimbursement for shipment of house- ‘J
hold goods since he was properly paid at

J commuted rate. Reimbursement of per diem for Fq

3 spouse, real estate expenses, and miscellaneous

expenses are not allowable since they are not
- authorized by 5 U.S.C. 4109.

This decision is in response to an appeal by Mr. Arthur V.
¢ Lindberg from our Claims Division's settlement certificate (Z-2801587)
b ) of May 23, 1979, which disallowed his claim for certain relocation
expenses and stated that travel advances covering those expenses
should be collected.

In April 1972 Mr. Lindberg, an employee of the Avionics
Laboratory at Fort Monmouth, New Jersey, was assigned to the
University of Michigen so that he could obtain his master's degree.

He returned to Fort Monmouth the next year following the completion of
; ' his studies. For his first move, he was advanced $1,100, of which

I3 $983.18 was approved on his settlement voucher. For his return trip

k he was advanced $1,700 of which $1,137.52 was allowed. Mr. Lindberg's
: claim arose because the Finance and Accounting Gfficer at Fort
Monmouth ‘disallowed the payment of his claim for his wife's per diem,
expenses of purchasing a residence, the cost of settling an unexpired
lease, miscellaneous expenses, mileage and tolls for a second car,

and additional reimbursement for the shipment of his household goods.
Our Claims Division upheld the determinaticn of the Finance and
Accounting Officer and denied Mr. Lindberg's claim for his wife's

per diem, miscellaneous expenses, real estate expenses, and unexpired
lease expenses on the basis of 5§ U.S.C. 4109 and its implementing reg-
ulations, paragraphs C4102 and C3052 of Volume 2 of the Joint Travel
Regulations (JTR). Mr. Lindberg's claim for reimbursement for the use
of a second car was denied because his orders were retroactively modified to
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allow for the use of that car and we have held that orders may: not
be retroactively medified after travel has occurred to increase or
decrease an employee's entitlements.  Mr. Lindberg's claim for:
additional reimbursement for the cost of shipping his household
goods was denied because our Claims Division found that he had
been correctly reimbursed under the commuted rate system described
in paragraph 2-8.3a of the Federal Travel Regulations {FTR).

Payment of travel and transportation expenses relating to
extended, periods of training is governed by 5 U.S.C. 8 4109 (1970)
which provides, in pertinent part, that:

"(a) The head of an agency ¥ *'% May~-

¥ * ¥ * ¥

"(2) pay, or reimburse the employee for,
all or a part of the necessary expenses of the
training * % ¥ including among the expenses the
necessary costs of--

_ "(A) travel and per diem instead

of subsistence under subchapter I of

- chapter 57 of this title * #* #;

"(B) transportation of immediate
family, household goods and personal
effects, packing, crating, temporarily ,
storing, draying and unpacking under ;
section 5724 of this title ¥ # ¥ yhen ‘
the estimated costs of transportation and
related services are less than the estimated

aggregate per diem payments. for the period of
training ¥ ¥ ¥ v :

The statﬁtory provisions were implemented by paragraphs C4102 and
C3052 of -Volume 2 JTR. Those sections provide, in pertinent part,
that:

"C4102 MOVEMENT INCIDENT TO TRAINING OR INSTRUCTION

1. GENERAL. A permanent change of station may be
authorized for employees who are assigned for training
in Government or non-Government facilities (see par.
C3052). This authority may be used only when the
estimated costs of round trip transportation for depend-
ents and household goods are less than the estimated
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aggregate per diem amount payable during the period
of assignment at the training locatlon. ¥ ¥ ¥ (Change
75, December 1, 1971)

“C3052'ATTENDANCE AT TRAINING COURSES

# % ® * K

"2. OTHER THAN TEMPORARY DUTY ASSIGNMENT

"a. General. To the extent of the authority
provided in 5 U.S. Code 4109, which allows trans-

- portation of an employee's family and household

goods in lieu of per .diem payments, the conditions
in subpars. b and ¢ will apply.

"The prov131ons of this paragraph do not authorlze
the following:

"l. payment of per diem to employee's
dependents for travel incident to
training assignments under par. C4102;

- ne. round trip travel to seek permanent

residence gquarters incident to perma-
nent duty travel;

"3. payment of temporary quarters subsistence
expenses incident to occupancy of temporary
quarters in connection with permanent
duty travel;

"4, reimbursement of miscellanecus expenses
associated with discontinuing residence at
~ one location and establishing residence
incident to permanent duty travel;

"5, reimbursement for expenses incurred in
connection with real estate transactions
and unexpired lease.

", Transportation of an Employee's Family and‘
Household Goods. If the estimated cost of round trip

" transportation of an employee's immediate family and

household goods between the employee's official duty
station and the training location is less than the
aggregate per diem payments that the employee would
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receive while at the training location, such round
trip transportation at Goverrnment expense may be
authorized in lieu of per diem payments. Such
transportation will be in accordance with the pro-
visions in this volume relating to permanent change-
of-station movement (see par. C4l02). -

"c. Employee's Election of Type of Movement.
Consideratiocon may be given an election of the
employee concerned to be authorized a temporary
duty assignment or a permanent change-of-station
movement if allowable upon comparison of costs
indicated in subpar. a. An initial determination
to authorize a permanent. change-of-station move-
ment may be changed to a temporary duty assignment
any time prior to the beginning of transportation.

. After transportation begins, the entitlement of the
employee and cobligations of the Government become
fixed and cannot be changed thereafter (39 Comp.
Gen. 140)." (Change 78, April 1, 1972)

When our Claims Division denied reimbursement of per diem for
Mr. Lindberg's wife, the miscellaneocus expense allowance, the real
estate expenses, and the cost of settlement of an unexpired lease,
it stated that the General Accounting Office had no authority to
waive or modify the governing statute and regulations. Mr. Lindberg
has asked that we forward his claim to the agency which has authorlty
to change the regulations.

The Per. Diem, Travel and Transportation Committee of the
Department of Defense promulgates the Joint Travel Regulations but
we feel that no purpose would be served by forwarding Mr. Lindberg's
claims to that body. It is 5 U.S.C. 4109, not the regulations which
implement it, which limits the entitlements of an employee cin an
extended training assignment. ‘

While the use of the term "permanent change of station™ in
subparagraph C3052-2c may have created some confusion, travel for
training is not crdinary permanent change of station travel entitling
an employee to reimbursement for all the relocation expenses al-
lowed for that type of move. Assignments for training are similar to
temporary duty assignments in that at the time of the orders they
contemplate that, upon completion of training, employees will return
to the stations where they are located at the time orders are issued.
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or, in some instances, transfers to other permanent duty stations.
However, because of the length of the training assignment it .was
determined that the employee should be reimbursed for the trans-
portation of his family and household goods, benefits not authorized
for temporary duty travel. These basic entitlements are outlined
in 5 U.S.C. 4109 and the Joint Travel Regulations merely detail
" those entitlements. In this connection we note that, pursuant to
a request by our Office, the Joint Travel Regulations were amended
to clearly state employees assigned to training were entitled to
allowance only as provided for in 5 U.S.C. 4109.

Mr. Lindberg suggests that his claim was denied because of .the
rigid application of the Joint Travel Regulations. These regulations,
however, are binding on each Department of Defense. component. He
also points out that officials at Fort Monmouth gave him erroneous
information regarding his entitlements. We have long held that
even where a employee has been given erroneous information, the
Government may not pay expenses to which the employee is not
entitled under the law and regulations. In the absence of specific
authority, the United States is not liable for the erroneous actions
of its officers, agents or employees, even though committed in the
performance of their official duties. 44 Comp. Gen. 337(1964);

54 id. 747 (1975) and court cases cited therein. '

Mr, Lindberg states that the denial of his claim for mileage
and tolls for a second car, which his wife drove, indicates that the
Government's policy is discriminatory, favoring participation by
single employees in Government training programs. Mr. Lindberg
seems to assume that his claim for expenses of a second car was denied
on the basis of scme provision of the JTR prohibiting reimbursement
for the use of a second car in extended training situations. There is
no such provision. Mr. Lindberg's travel orders originally specified
reimbursement for one privately owned vehicle. After completion of
his training, Mr. Lindberg's return travel order was amended to allow
reimbursement of two cars from Ann Arbor, Michigan to Fort Monmouth.
Our Claims Division denied reimbursement for the second car on the
basis of a long standing rule that orders may not be retroactively
modified after performance of travel to increase or decrease the
entitlements of an employee.

The cited rule is for general application. However, we have
interpreted FTR paragraph 2-1.3 as allowing subsequent approval of
* travel by more than one privately owned vehicle (POV). See B~181355,

July 29, 1974. Although that paragraph does not specifically refer to
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: training situations, we see no reason why it should not apply,

especially since POV expenses are cne of the allowances provided by

5 U.S5.C., 4109 and we know of no prohibitiéon on the use of a second

POV for travel to a training assignment. Fort Monmouth's modification
of the travel order to authorize two cars was based upon 2-2.3e(i)(a)
which provides that use of more than one privately owned vehicle may

be authorized "/i/f there are more members of the family than reasonably
can be transported with luggage in one vehicle." In light of

Mr. Lindberg's statement that both cars were fully packed with items

~ that could not be transported by a commercial carrier, Fort Monmouth's

determination appears to be reasonable., See B-172012, July 2, 1971.
Therefore, Mr. Lindberg may be reimbursed at 6 cents a mile for two
privately owned vehicles plus tolls and his indebtedness should be
reduced accordingly.

~ Mr. Lindberg's final claim involves reimbursement for shipment
of his household goods. He states that officials at Fort Monmouth
recommended a moving company which they stated would charge com-
mensurate with the allowable reimbursement. For both moves, however,
his reimbursement, which was based on the commuted rate system

described in FTR para. 2-8.3(a), was less than the actual cost of

the moves. The commuted rate system is a system of approximation
which, depending upon the variables in each system, will sometimes

be favorable to an employee but in other circumstances may operate to’
his disadvantage. Where it does operate to the disadvantage of an
employee there is no basis upon which the dlfference may be reimbursed.
B-16808&8, November 5, 1969.

Thus, but for Mr. Lindberg's reimbursement for the expenses of
travel in a second privately owned vehicle, we uphold the determination
of our Claims Division. Reimbursement of the expenses for operating
the second POV will be made in due course if otherwise proper.
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For The Comptroller ‘General
of "the United States






