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DIGEST:
Decision B-190935, January 25, 1979, in which we
held that doctor participating in Armed Forces
Health Professions Scholarship Program who did
not fulfill his active duty commitment had to
reimburse Navy for full cost of financial D
assistance he received, including monthly A C°
stipend payments, is affirmed. Since participant
in Navy Program are not required to perform any
military duties while attending school other than
while on active duty, for which they are paid
separately, stipend cannot justifiably be treated
as salary for present services. Instead, stipend
is part of total benefits paid to participants
to induce them to enter Armed Forces and as such
should be viewed as "other educational costs"
that must be repaid if service commitment is
not met.

This decision is in response to a request from counsel for
Ralph E. Gaskins, Jr., M.D., for our Office to reconsider our
decision, Dr. Ralph E. Gaskins, Jr. - Armed Forces Health Professions
Scholarship Program (B-190935, January 25, 1979). In that decision,
we concluded that Dr. Gaskins was indebted to the United States for
the total amount of $17,137.08 that he received in scholarship benefits
while participating in the Armed Forces Health Professions Scholarship
Program (AFHPSP), 10 U.S.C. §§ 2120-2127 (1976).

As stated in our decision of January 25, 1979, Public Law No.
92-426, approved September 21, 1972, established the AFHPSP and au-
thorized the Department of the Navy (as well as the other military
departments) to provide "scholarship" assistance to participants,
including the cost of tuition, books, and miscellaneous fees, as
well as a $400 monthly stipend. In return for receiving such assistance,
program participants must promise to fulfill an active duty obligation,
upon their graduation from professional school, of at least one year
for every year of participation in the Program.
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After Dr. Gaskins was graduated from medical school, having
received four years of scholarship assistance totalling $17,137.08,
including $3,797.08 for tuition and books and $13,340 in monthly
stipend payments, he applied for and was granted a discharge as a
conscientious objector. In the same letter (dated September 15,
1977) in which the Secretary of the Navy approved Dr. Gaskins'
request for a conscientious objector discharge the Navy also
asserted a claim against Dr. Gaskins for the full amount of
assistance he received ($17,137.08), including the monthly stipend
payments.

In response to the Navy's claim, Dr. Gaskins, through his
attorney, maintained that under the terms of the agreement he
signed as a condition of entering the AFHPSP, he was only obligated
to repay $3,797.08, representing "tuition, books, and miscellaneous."
In support of his position, Dr. Gaskins relied primarily on the
language of paragraph 4 of the scholarship program application
in which he agreed "to reimburse the Government for all tuition
and other educational costs which it incurred * * *"if he failed
to complete his service obligation under the contract as a result
of action not initiated by the Government. It was Dr. Gaskins'
contention that the stipend payments actually constituted his
salary, and were treated as such by the Internal Revenue Service
(IRS), and therefore did not fall within the scope of the phrase
"other educational costs" that he had agreed to repay in the event
he did not fulfill his service commitment.

In our decision, we agreed with Dr. Gaskins (and the Navy) that
resolution of the matter depended largely on principles of contract
law. However, we rejected Dr. Gaskins' contention that the stipend
constituteda salary for "future services," and could therefore not
be included in the phrase "other educational costs," as that term
was used in the agreement Dr. Gaskins signed:

"In light of the purpose of this program and the
clear establishment of a requirement that participants
reimburse the Government if they fail to fulfill their
obligation, it is only reasonable to interpret the
provision in question to include the stipend payments
which represent the single largest category of benefits
received by program participants. Moreover, there is
no inconsistency in our view, between treating the stipend
payments as an inducement or payment for future services,
for tax purposes and, at the same time, requiring the
recipient of those payments to repay the Government if
he never performs the services as agreed."
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In a related footnote concerning the "salary" question,
we said:

"We should also point out that in his initial corre-
spondence with the Navy concerning this matter,
Dr. Gaskins' attorney also argued that the stipend
payments constituted a salary for present services.
However, in his subsequent correspondence with the
Navy as well as his submission to our Office, this
argument apparently was dropped. Accordingly, this
decision does not address that issue beyond agreeing
with the Navy's view that the facts do not support
such a contention, since Dr. Gaskins had no military
duties to perform for the Navy during the period he
was receiving the monthly stipend (as Dr. Gaskins
acknowledged in correspondence with the IRS in 1973)."

We also rejected Dr. Gaskins' reliance on the IRS' treatment
of stipends generally as salary when a quid pro quo is required
of the recipient, because the tax consequences of receiving stipends
would not have been controlling with respect to the question of
contract interpretation we were considering. Furthermore, the IRS
treatment of the particular stipend received by Dr. Gaskins did not
support his position since specific legislation was enacted providing
that the stipend paid to participants in the AFHPSP was to be treated
as a nontaxable scholarship rather than as a taxable salary.

Essentially, this request for reconsideration sets forth two
separate, although related, bases in support of Dr. Gaskins'
contention that he is not legally obligated to repay the monthly
stipend payments. First, Dr. Gaskins' attorney maintains that he
never intended to abandon the contention that the stipend payments
constituted a salary for present services (as we indicated in the
above quoted footnote from our decision). To the contrary,
Dr. Gaskins' attorney states that to be his strongest argument.
Second, it is now contended that the Government cannot apply
"ordinary notions of contract law in matters pertaining to military
pay." Instead, it is argued, we are bound to interpret Dr. Gaskins'
obligations pursuant to the applicable regulations, which are said
to support his position.

In suggesting that the stipend payments constituted a salary
for present services which he performed to the extent required,
Dr. Gaskins is apparently relying primarily on the requirement set
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forth in the Department of Defense (DOD) Directive that, in
addition to serving on active duty for 45 days each year, program
participants "shall be required to participate in prescribed
military and professional training." Part IV, Para. E of DOD
Directive 1215.14, February 4, 1975. Also, see Para. D.3(e).
Although Dr. Gaskins' attorney does not rely on the statute
itself, 10 U.S.C. § 2121(c) states in very similar terms that:

w* * * members of the program shall, under
regulations prescribed by the Secretary of Defense
receive military and professional training and
instruction."

Even if participants in the AFHPSP were required, pursuant to
the quoted provisions in the statute and regulations to participate
in some type of military training while in an inactive status, in
addition to the prescribed 45-day period of active duty, we do not
necessarily agree that the stipend payments would, as a result, have
to be treated as salary rather than educational costs for purposes
of the question before us. However, we do not have to make this
determination because Dr. Gaskins was not in fact required to
perform any military duties for the Navy while he was attending
school. In this regard, the Navy regulation governing the AFHPSP
providesas follows:

"Participants in this program will not be
required to wear the uniform while attending school,
nor will they be required to attend drills, daily
musters, or perform any other duties while in school
that are not part of their academic curriculum."
Para. 11, SECNAV Instruction 1520.8, September 12,
1975.

Moreover, if a participant in the program was placed on active
duty and required to perform any military duties or receive any
additional military training, for any period in excess of the pre-
scribed 45-day period of active duty, it is clear that he would be
entitled to and would receive active duty pay for the entire period
during which he was so activated. For example, see Para. 9 of
SECNAV Instruction 1520.8, supra. Therefore, we could not agree
that Dr. Gaskins was paid the stipend in return for his remaining
available for active military service while attending school since
he would have been separately compensated for any such period of
active duty that was required of him.
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Furthermore, as we said in our earlier decision, Dr. Gaskins
took the position with the IRS in 1973, while a participant in the
AFHPSP, that the stipend payments he received should not be treated
as taxable salary because he had no duties to perform for the Navy
during the period he was receiving the monthly stipend payments.

For the foregoing reasons, we cannot subscribe to the view
that the stipend can justifiably be treated as a salary for present
services, rather than as a portion of the educational costs incurred
by the Government that Dr. Gaskins is obligated to repay.

Turning to the contention that our original decision improperly
applied concepts of contract law to this case instead of relying
solely on the applicable regulations, our position remains unchanged.
Dr. Gaskins relies on the case of Larionoff v. United States, 431
U.S. 864 (1977), to support the proposition that contract law is
not applicable to questions involving military pay. The Supreme
Court held in Larionoff that "a soldier's entitlement to pay is
dependent upon statutory right," and hence that a service member's
right to receive a variable reenlistment bonus (VRB) "must be
determined by reference to the statutes and regulations governing
the VRB, rather than to ordinary contract principles." However,
Dr. Gaskins' reliance on the holding of that case begs the question
under consideration here, that is, whether stipend payments fall
into the category of "military pay," which is but another term for
salary. Since it is our view, for the reasons stated above, that
the stipend payments do not constitute salary (military pay) for
present services, we do not believe that the Larionoff holding has
any applicability.

Moreover, even if we were to assume that principles of con-
tract law are riot applicable here, and therefore that the matter
is to be decided solely by reference to the applicable statutory
and regulatory provisions, our conclusion would not be significantly
different. Dr. Gaskins' attorney contends that a "close reading
of the regulations demonstrates that the 'stipend' is for Dr. Gaskins'
remaining available for military service while he was attending
school" and, furthermore, that only monies other than the stipend
payments are specifically required to be repaid. Our reading of
the regulations demonstrates no such thing. Nowhere do the
regulations state or even suggest a link between payment of the
stipend and performance of any present duties other than academic
ones. Rather than serving to induce participants in the AFHPSP
to remain available for military service while attending school,
which was never required of Navy participants in the program in
any event, the stipend,in our view, was intended to allow participants
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to meet their living expenses while attending school. In this
sense, the stipend was just another element of the benefits paid
to participants in the AFHPSP as an incentive for them to enter
the Armed Forces and agree to fulfill a period of active duty
service upon their graduation from professional school. We see
no basis for differentiating between the stipend payments and
the other forms of scholarship assistance received by program
participants in determining the appropriate amount the Government
should recover in the event that commitment is not fulfilled.

Furthermore, the regulations do not specifically limit the
required repayment to monies other than the stipend payments.
Rather, the pertinent DOD Directive states the obligation of
participants who do not fulfill their active service commitment
to reimburse the Government "for all tuition and other educational
costs incurred * * *," using virtually the same language as the
agreement Dr. Gaskins signed. Part IV, Para. G.(2), DOD Directive
1215.14, supra. We determined that the provision in the agreement
requires individuals who withdraw from the program to repay the
stipend. Our view of the regulatory requirement is no different.

Accordingly, we affirm our decision of January 25, 1979,
that Dr. Gaskins is indebted to the United States for $17,137.08.

Deputy Comptroller General
of the United States
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