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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20548
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FILE: B-193893 : DATE: September 27, 1979 CAL e

MATTER OF: Leslie H, Black - Fly America Act - penalty %@nd
’ temporary quarters subsistence expenses

DIGEST: 1. Employee who transferred to Korea in May 1975,
indirectly routed his travel by way of Paris
and used foreign airlines for all or a portion
of his travel may be reimbursed for constructive
air fare without penalty for travel by foreign
air carrier. For the period following enactment
of 49 U.S.C. 1517 but prior to the issuance of
guidelines on June 17, 1975, we have not penalized
employees for use of foreign air carriers unless

" an agency regulation specifically requires the

assessment of a penalty.

2. Army employee who occupies temporary quarters for
a 53-day period upon being transferred from Korea
to Fort Sheridan, Illinois, claims reimbursement
for the period beyond 30 days. Claim may not be
‘allowed as 5 U.S.C. 5724a expressly limits

3 reimbursement for temporary quarters to 30 days

B - except where employee transfers to or from

5 Alaska, Hawaii, the territories or possessions

of the United States, Puerto Rico or the Canal

Zone for which an additional 30-day reimbursement

may be allowed.

By letter dated November 21, 1978, Mr, Leslie H. Black, a
civilian employee of the Department of the Army, has appealed P
our Claims Division's September 26, 1978 settlement which AET
denied his claim for reimbursement of expenses incurred for
travel by foreign air carrier incident to his transfer from
Fort Sheridan, Illinois, tc Waegwan, Korea., In addition, he
appeals the denial of his claim for temporary quarters subsistence
expenses in excess of 30 days incident to his subsequent transfer
from Waegwan, Korea to Fort Sheridan.

Upon review, we sustain our Claims Division's disallowance
of Mr, Black's claim for additional reimbursement for temporary
quarters subsistence expenses. However, we find that Mr., Black
may be reimbursed for the constructive cost of his and his wife's
travel to Korea without penalty for travel by foreign air carrier.
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Claim for Travel Expenses

On March 25, 1975, Mr. Black was authorized travel and transportation
expenses for himself and his wife incident to his transfer from Fort
Sheridan, Illinois, to Waegwar, Korea, in May 1975. The wusually traveled
route from Fort Sheridan to Korea is by way of either Travis, Air Force
Base, California, or Seattle, Washington. Service by U.S. air carrier is
available by either routing. Instead, Mr. Black and his wife flew from
JFK International Airport in New York City to Paris, France on'May 1, 1975.
He remained in Paris on leave until May 9, 1975, when he flew to Korea.
While the record clearly indicates that Mr. Black and his wife used a
foreign air carrier between Paris and Korea, there is some confusion as
to whether they traveled by U.S. or foreign air carrier between New York
and Paris, Mr. Black has stated that they traveled by U.S. air carrier
for that portion of the journey., However, we have been advised by the
Army Finance and Accounting Center that copies of airlines tickets that
should resolve any doubt in the matter were not forwarded by the certifying
officer as attachments to Mr. Black's travel voucher.

Mr, Black appears to have been assessed a penalty of approximately
one~half the MAC fare for travel directly to Korea. On the basis of
the record before us we are unable to verify the correctness of that
penalty amount. Under the computational principles set forth at
56 Comp. Gen. 209 (1977), the penalty should equal the total MAC fare
in the event foreign air carriers were used between New York and Paris as
well as between Paris and Korea. If a foreign air carrier was used
only between Paris and Korea, it does not appear that any penalty would
be required. Under the formula, U.S. air carriers would be deemed to
have received about 30 percent of the air fare of approximately $1,900
paid by Mr., Black, or $570.. Since the record indicates that the MAC
fare that was payable for their direct travel to Korea, and hence the
revenues that should have been received by U.S. air carriers, did not
exceed $570, there is no basis to assess a penalty for the employee's
travel by foreign air carrier.

While we would ordinarily request further information from the Army
to clarify the record, in this particular case, the matter may be resolved
in Mr, Black's favor on the basis of the record available. Section 5
of Public Law No. 93~623, 88 Stat. 2104, commonly referred to as the Fly
America Act, was enacted on January 3, 1975, That section, now contained
at 49 U.S.C. 1517, requires the Comptroller General to disallow expenditures
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from appropriated funds for travel by foreign air carriers in the
absence of proof of the necessity therefor. Until the Comptroller
General's guidelines for implementation of the Fly America Act,
B-138942, were issued on June 17, 1975, there was no Specific directive
as to the circumstances under which U.S. air carrier service would be
deemed available.

Mr. Black's travel occurred in May 1975, after the law was enacted
but before guidelines had been issued. The language of the Act itself
provides little assistance to agencies in determining when an employee
should be penalized for travel by foreign air carrier. For this Teason
and because of documentation problems such as are involved in Mr. Black's
case, employees need not be penalized for travel prior to June 17, 1975,
ip the absence of agency regulations specifically requiring the assessment
of a penalty. In the case of the Department of Defense, Volume 2 of the
Joint Travel Regulations (JTR) were not amended until July 1, 1975, to
reflect enactment of the Fly America Act and paragraph C6204 as in effect
prior to that date did not require assessment of a penalty or disallowance
of air fare for unjustified travel by foreign air carriers. Accordingly,
we hold that Mr. Black may be reimbursed for travel to Korea based on
the constructive air fare without penalty for his use of a foreign air
carrier for all or a portion of his travel by indirect route. That

portion of the Claims Division settlement holding to the contrary is
overruled.

Claim for Temporary Quarters

The record shows that Mr. Black was transferred from Waegwan, Korea,
to Fort Sheridan, Illinois, in May 1977. He and his dependents occupied
temporary quarters in the Fort Sheridan area from June 19, 1977, through
August 10, 1977. He has been allowed temporary quarters subsistence
expenses (TQSE) for the 30-day period through July 18, 1977, However, he
has claimed TQSE for the additional 23-day period through August 10, 1977,
based on the fact that he and his family were unable to occupy their
residence until it was vacated by a tenant on September 30, 1977. Our
Claims Division disallowed his claim on the basis that there is no
authority to pay TQSE for a period in excess of 30 days.

The authority for entitlement to subsistence expenses while occupying
temporary quarters is found at 5 U.S.C. 5724a(a)(3) which expressly provides
that reimbursement for temporary quarters is limited to a period of 30

'days- except when the employee "moves to or from Hawaii, Alaska, the
y p ploy
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territories or possessions, the Commonwealth of Puerto Rico or the
Canal Zone'", an additional 30-day reimbursement may be allowed.
Volume 2, JTR, [R, para. C13001-2, in effect at the time of Mr. Black's
transfer, contained the same authorization and limitations.

In view of the above limitation on the period of reimbursement for
occupancy of temporary quarters and as Mr. Black transferred from a
foreign post to a duty station in Illinois, there is no basis upon
which to allow his claim for TQSE for an additional 23 days. 55 Comp.

Gen, 1107 _(1976). Accordingly, this pertion of our Claims Division's

dlsallowance is sustained.

o ’/‘Z’M@mral

Deputy Comptroll
of the United States
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