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DIGEST: 1. IRS employee traveled away from her official duty
station during last hour of her 8-hour workday
and claimed overtime compensation for that hour.
Although that hour is a compensable hour of
employment it is not compensable at overtime
rates under 5 U.S.C. § 5542 because it is not in
excess of 8 hours a day or 40 hours a week.

2. IRS employees who were allowed to travel to a
shopping mall during their last regular duty hour,
3:45 p.m. to 4:45 p.m., and who waited there
from 4:45 p.m. until the start of an overtime
work assignment at 6:30 p. in., may not be paid
overtime compensation for claimed waiting time.
Compensable waiting time referred to in Federal
Personnel Manual Supplement 990-2, Book 550,

,subch-apter Si-3b(2)(c)(iii), means time spent
during periods of travel waiting to make connec-
tions, such as at an airport, and not time spent
awaiting the start of work at a place of temporary
duty. Additionally, employees were not required
to wait at mall until start of period of overtime
work and the waiting time was not for agency's
benefit.

3. Time spent by IRS employees traveling outside
their duty station to a mall to perform 3 hours of
overtime work, and the return trip, is noncom-
pensable. The traveltime did not fall within the
employees' regularly scheduled administrative
workweek and there is no evidence that the travel
met one of the four conditions set out at 5 U. S. C.
§ 5542(b)(2)(B).

Mr. A. W. D'Amato, Director, Personnel Division,
Internal Revenue Service (IRS), has requested our decision on
the overtime compensation claim of Ms. Artis Holcomb, an IRS
employee. Ms. Holcomb's claim is representative of others
filed by similarly situated IRS employees.
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Ms. Holcomb originally filed a grievance on the matter,
along with the National Treasury Employees Union (NTEU) who '
filed on behalf of the other employees. This grievance was
denied and Mr. D'Amato states that in lieu of arbitration it was
decided that this Office would be asked for a decision.

FACTS

The facts in the case are as follows. On Friday, February 14,
1975, Ms. Holcomb, together with a number of other employees
of the IRS Cleveland District Office, volunteered to provide tax- 6DL-q
payer assistanceatthe su5urban Richmond Mall Shopping Center °
between the hours of 6:30 p.m. and 9:30 p.m. Ms. Holcomb's
regular tour of duty was from 8 a.m. to 4:45 p.m., Monday
through Friday. Ms. Holcomb was allowed to leave her office
at 3:45 p. m. in order to travel to the mall, but with the approval
of her supervisors, she went home instead.

Ms. Holcomb was paid overtime compensation for work
performed from 6:30 p.m. to 9:30 p.m. She is also claiming
overtime compensation for (1) 3:45 p.m. to 4:45 p.m.,
(2) 4:45 p.m. to 6:30 p.m., with the exception of 45 minutes for
dinner, and (3) 9:30 p.m. to the time she arrived back home.

OPINION

The law applicable to Ms. Holcomb's claim is 5 U.S. C.
§ 5542 (1970), as amended by Pub. L. 92-194, December 15,
1971, which reads in pertinent part:

"Overtime rates; computation.

"(a) For full-time, part-time and intermittent
tours of duty, hours of work officially ordered or
approved in excess of 40 hours in an administrative
workweek, or *** in excess of 8 hours in a day,
performed by an employee are overtime work and
shall be paid for, except as otherwise provided by
this subchapter * * *.
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* * * * *

" (b) For the purpose of this subchapter- -

* v * * *

"(2) time spent in a travel status away from
the official-duty station of an employee is not
hours of employment unless--

"(A) the time spent is within the days
and hours of the regularly scheduled
administrative workweek of the employee,
including regularly scheduled overtime
hours; or

"(B) the travel (i) involves the
performance of work while traveling,
(ii) is incident to travel that involves the
performance of work while traveling,
(iii) is carried out under arduous condi-
tions, or (iv) results from an event which
could not be scheduled or controlled
administratively."

With regard to the period from 3:45 to 4:45 p. m., the union
argues that the travel performed during that time is compen-
sable under 5 U. S. C. § 5542(b)(2)(A) because that hour occurred
during the regularly scheduled administrative workweek.

Traveltime away from an employee's official duty station
within the hours of the regularly scheduled administrative work-
week is compensable hours of employment. Such traveltime,
however, is not compensable at overtime rates under 5 U. S. C.
§ 5542 unless it is in excess of 8 hours a day or 40 hours a week.
The hour of travel here involved was within Ms. Holcomb's
regularly scheduled 8-hour workday. It is evident, therefore,
that although the law describes such time as hours of work, the
time is only compensable at the regular hourly rate since that
time is not overtime hours of employment.

It is also argued that the period from 4:45 p.m., the end of
the normal workday, to 6:30 p.m., the beginning of the overtime
assignment, should also be compensated at overtime rates with
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an appropriate deduction for a 45-minute dinner. As to those
employees who traveled to the mall during 3:45 p.m. to
4:45 p.m., it is claimed that the period from 4:45 p.m. to
6:30 p.m. is compensable waiting time pursuant to Federal
Personnel Manual Supplement 990-2, Book 550, subchapter
S1-3b(2)(c)(iii), which states in part:

"* * * In determining the amount of time in a
travel status which would be included as hours
of employment, an employee is considered to be
in a travel status only for those hours actually
spent traveling between his official duty station
and his point of destination, or between two
temporary duty points, and for usual waiting
time which interrupts the travel."

The waiting time spent by the employees at the mall is
evidently not what is contemplated by the above provision.
Compensable waiting time under that provision is that time
spent during periods of travel waiting to make connections,
such as at an airport, and is not time spent awaiting the start
of work at a place of duty after the travel has been completed.
50 Comp. Gen. 519 (1971).

In addition, it appears that the employees were not required
to travel to the mall at 3:45 p.m. nor were they required to
wait at the mall until the start of the period of overtime work.
Rather, they were allowed the option of traveling to the mall or
their homes during their regular work shifts. We find that the
timrne spent by those employees waiting at the mall because they
chose to go there directly is not time spent for their employer's
benefit. Such time is not compensable overtime. Cf. B-170264,
December 21, 1973.

As to those employees, such as Ms. Holcomb, who did not
travel to the mall between 3:45 p.m. and 4:45 p.m., the period
from 4:45 p.m. to 6:30 p.m. is claimed to be compensable
traveltime. This time spent by the employees traveling to the
mall, however, did not fall within their regularly scheduled
administrative workweek and there is no evidence that it met
one of the four conditions set out at 5 U.S. C. § 5542(b)(2)(B).
Therefore, such time cannot be considered as compensable
overtime work. See Matter of Earl Matchett, B-193623,
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July 23, 1979. Traveltime from 9:30 p.m. until such time as
Ms. Holcomb and the other employees returned home is like-
wise uncompensable traveltime. Mere travel to and from work,
even though it may be for the purpose of going to and coming
from a place of duty at which overtime work is performed, is
not compensable traveltime unless the conditions in 5 U. S. C.
§ 5542 are met.

Ms. Holcomb's claim is denied.

Deputy Comptroller eneral
of the United States
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