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THE CONVIPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASHKINGTON, D.C. 20548

70,9/

FILE: B-194381 | DATE: August 2, 1979

DECISION

_MATTEF* OF: Dr. Alexander W. Teass, USPHS

ReQuesT fe¥ D
DIGEST: Payment of%an extra day's per dier:]s authorized
to a member of the uniformed servites who may be
considered to be in a travel status for the extra
time required to take advantage of a reduced
excursion air fare since the increased travel UQO
time did not interfere with the performance of ’
his official duties because he traveled on a non- CJ(, 6‘V
work day, it was not solely for personal conven- (X db
ience, and the cost of the extra per diem was
more than offset by the savings to the Government
through use of the excursion fare.

The question presented upon a request for an advance decision
from the Public Health Service is whether an extra day's per diem
may be paid to a Public Health Service officer who departed a day
early on temporary duty to take advantage of an excursion air fare
which results in a net saving to the Government. The question is
answered yes.

The request was presented by the Director, Financial Management
Office, Public Health Service, Center for Disease Control, Atlanta,
Georgia.

Alexander W. Teass, Ph. D., a commissioned officer of the
Public Health Service, was authorized travel for temporary duty
with approximate travel dates of September 10 and September 15, 1978,
for departure and return. By departing on September 9, Saturday (a
non-work day), Dr. Teass effected a savings of $63 in air fare but
incurred an additional day of travel time for which he claims $35
per diem.

As a commissioned officer of the Public Health Service,
Dr. Teass' travel allowances are provided under 37 U.S.C. 404
(1976) and Volume 1 of the Joint Travel Regulations (1 JTR).

The pertinent statute, 37 U.S.C. 404(a)(1l), provides that
under regulations prescribed by the Secretaries concerned, a mem-

ber of the uniformed services is entitled to travel and transpor-
tation allowances for travel performed under orders upon a change
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of permanent station or when away from his designated post of duty.
In accord with this authority, paragraph M3050-1, 1 JTR, provides
that members are entitled to travel and transportation allowances
only while actually in a "travel status' and that they shall be
deemed to be in such status while performing travel away from their
permanent duty station, upon public business, pursuant to competent
travel orders, including necessary delays en route incident to the
mode of travel, and periods of necessary temporary duty.

It is well established that legal rights and liabilities in
regard to per diem and other travel allowances vest as and when the
travel is performed by the member under his orders. Also, orders
may not be revoked or modified retroactively so as to increase or
decrease the rights which have become fixed under the applicable
statutes or regulations unless error is apparent on the face of the
orders, or all the facts and circumstances clearly demonstrate that
some provision previously determined and definitely intended had
been omitted through error or inadvertence in preparing the orders.
23 Comp. Gen. 713, 716 (1944); 24 id. 439 (1944). See also 44 Comp.
Gen. 405 (1965).

It long has been the general rule that orders directing travel
or temporary duty for an approximdte period of time do not consti-
tute authority for the payment of travel allowances for a materially
longer period in the absence of additional competent orders extending
the period. B-175250, June 1, 1972. See also 38 Comp. Gen. 513
(1959).

Our decision B-167567, August 18, 1969, referred to in the
submission involved the claim of a civilian employee of the
Government whose travel orders specifically authorized him extra
temporary duty time to secure an excursion fare since the savings
in travel costs would more than offset the increased per diem cost.
In that case we authorized payment, noting that the employee had
acted prudently and the travel orders had provided for the extra
per diem. The Director, Financial Management Office, suggests that
that decision could be applied in this case since Dr. Teass acted
prudently, traveled on a non-work day, and saved the Government
money. He also indicates that it was not known when the travel
orders were issued that the excursion fare was available. The
implication is that had it been known the orders would have
authorized travel a day earlier.
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The latitude which is provided to civilian employees of the
Federal Government in the Federal Travel Regulations (FPMR 101-7)
(May 1973) to take advantage of special or reduced fares when it
can be determined in advance that such travel is beneficial to the
Government, par. 1-3.4b of the FTR, has not been specifically set
forth in 1 JTR for members of the uniformed services. However, it
is our view that similar rules should apply to members of the
uniformed services.

The travel time required to take advantage of special or
reduced fares must be viewed in light of the savings to the Govern-
ment., If it can be shown that the increased travel time will not
interfere with the performance of official business, is not solely
for personal convenience, and the cost of the extra per diem when
added to the cost of the special or reduced fares does not exceed
what the Government would have been required to pay had the special
or reduced fares not been used, the member should be considered to
be in a travel status for the required extra time. Ordinarily such
a determination should be made in advance and stated in the travel
order.

In the present case departure of Dr, Teass, 1 day early on-
September 9 (a non-work day for him) to take advantage of an excur-
sion fare was not unreasonable since there is no showing that the
early departure was solely for his personal convenience nor did it
interfere with his official duties. From the Government's stand-
point he acted prudently since the early departure saved the
Government money.

Accordingly, the voucher submitted may be certified for pay-
ment if otherwise correct.

For The ComptrolleJCZixéf?fza

of the United’States





