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FILE: B-194726 DATE: July 24, 1979

MATTER OF: Marie Barna

DIGEST: When an employee of a Federal agency
transferred to a position in a Veterans
Administration (VA) facility, her
compensation was set at a step of the
grade lower than previously held. Use
of highest previous rate rule by an
agency in setting a pay rate on trans-
fer is discretionary. Where VA regu-
lations governing employee compensation
provide that use of rule is inappli-
cable if higher rate was earned in non-
VA positions, the employee is not o
entitled to have the rate used in setting
her new pay rate.

This action is in response to a letter from Ms. Marie Barna,
an employee of the Veterans Administration (VA), requesting a
review of a settlement by our Claims Division dated December 19,
1978, which disallowed herglaim for retroactive step increase
and backpay

The file in Ms. Barna' s case shows that she was employed by jL
the VA from November 1950 until September 1956. She thereafter t
was employed by the Internal Revenue Service (IRS) and attained
grade GS-5, step 9. In February 1974, she was reemployed by the
Veterans Administration Hospital, Cleveland, Ohio, as a Payroll
Clerk, and was authorized to receive compensation at the grade
GS-5, step 4 level.

Section 5334 of title 5, United States Code, authorizes
that Civil Service Commission (now Office of Personnel Manage-
ment) to provide regulations governing the rate of pay that an
employee may receive upon transfer, appointment, reappointment,
reemployment or reinstatement. Those regulations are found in
title 5, Code of Federal Regulations. Subparagraph 531.203(c)
of those regulations states that when an employee is reemployed,
that agency, under regulations prescribed by them, may pay the
employee at any rate of his grade which does not exceed his
highest previous rate.



B-194726

Those regulations do not require agencies to use the
highest previous rate when setting the pay rate of a
reemployed or transferred employee nor use a pay rate that
even approximates that higher rate. It merely establishes
a ceiling as to the permissible rate payable by the agency
and authorizes the agency to regulate further. I9

Departmental regulations governing rates of compensation
for employees of the VA are contained in the Veterans
Administration Personnel Policy Manual. Part I, chapter 531,
Section B, thereof, entitled "Determining Rate of Basic
Compensation", provides in subparagraph 4e(7):

"(7) Transfers. Consistent with the
limitations of non-VA service, set forth in
subparagraph c above, the earned rate rule
will not routinely be applied in effecting
transfer from another agency **** Rather,
the rate to be selected within the grade
shall be that which in the authorizing offic-
er's judgment best represents equity to the
employee * * *. The highest previous rate,
if otherwise appropriate in the judgment of
the authorizing official, shall be selected
only if * * * it * * * meets the * * *
criteria specified in subparagraph d above."

Subparagraph 4c referred to, provides that for the purpose
of establishing the appropriate rate of pay for the grade
employed, the highest previous rate rule "shall apply only to rates
received in General Schedule positions held in VA on or after
October 15, 1963 * * *." That provision authorizes, however,
that salary rates in non-VA positions may be taken into account
if in the judgment of the authorizing officer it is appropriate
to do so, "but no right is vested in the employee to receive a
rate based on such criteria".

Subparagraph 4d provides in part:

"d. Criteria for Application of Earned
Rate Rule. The earned rate rule fighest
previous rate/ will be controlling only
where the record indicates, in the author-
izing official's judgment, that the experience
gained in the position on which the rate is
proposed to be based was of such quality and
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duration that the individual's total quali-
fications were likely thereby to have been
enhanced. * ' '

* ***

"(3) Where an affirmative determination
cannot be made for application of earned rate
rule * * * a salary rate shall be selected at
any lower level within the grade * * *. The
rate selected * * * shall be that which in the
authorizing official's judgment best represents
equity to the employee and the VA * * *El

Thus, under the regulations, since Ms. Barna's only
Federal employment after 1963 was not with the VA, she was not
entitled as a matter of right to use that salary rate for
highest previous rate purposes upon reemployment with or
transfer to the Veterans Administration Hospital from IRS.
The file, however, does indicate that in compliance with the
last part of subparagraph 4c and the criteria listed in sub-
paragraph 4d, the non-VA experience she had was taken into

account when she was employed by the VA in 1974 and her step
rate was set.

So long as agency regulations as written are consistent
with the law and complied with by the appropriate administrative
officials, there is no legal basis upon which this Office may
challenge actions administratively taken thereunder.

Accordingly, the action taken by our Claims Division
disallowing the claim, is sustained.

Deputy Com role ene ra
of the United States
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