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MATTER OF: Ajr Force Reserve Majcé Generals

DIGEST: Cjigr Force Reserve major generals who
have not been eliminated for years
of service umder=t0—9+5-€.—8852, prior
to reaching age 60 may receive retire-
ment point credit for service performed
after they have attained retirement
eligibility uhder—chapter—67—of—title16,
Uw=S+=€ede, only if their retention in

active status thereafter is approv };ﬂvéxl
C§B§ Secretary under kﬂ—9f8767—676f%§%§g%’dW?””"
v ; A “Kgbéfﬁ?f; . ‘
This action concerns the jentitlement of Reserve major
generals not—on—extended_active-duty to receive credit for
service actually—performed after theyv.reach age Qg]for the

purpose of computing their Reserve retirement benefits.
under Chapter 67, title 10, United States Code.

The matter was presented in a letter dated Septem-
ber 20, 1978, from the Assistant Secretary of the Air
Force (Manpower, Reserve Affairs and Installations),
requesting an advance decision (DOD MPAC Control No. SS-
AF-1307).

The following specific question is asked:

"Is Secretary of the Air Force approval
required (under 10 U.S.C. 676) for the award
of creditable retirement points to Reserve
major generals for service between ages 60
and 622"

Although most Air Force Reserve officers must retire
at age 60, under the provisions of 10 U.S.C. 8844,
commissioned officers of the Air Force in the Reserve
grade of major general may remain in an active status
.under certain conditions until age 62. Age 60 is also
the time when a Reserve otherwise eligible may qualify for
retired pay under Chapter 67. However, 1t is suggested
that Sections 8844 and 8852 may permit credit for all
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service of Reserve major generals between ages 60 and 62
for chapter 67 retirement computation purposes.

On the other hand it is pointed out that when those
provisions are considered in connection with the provi-
sions of 10 U.S.C. 676 and 1331, the same conclusion is
not necessarily reached. Section 676 authorized the
Secretary of the service concerned to retain on active
duty any person who has qualified for retired pay under
Chapter 67 and provides that "a member so retained shall
be credited with that service for all purposes.”

Section 1331 of title 10--a part of Chapter 67--provides
that the date of entitlement to such retired pay is the
date upon which the individual has satisfied all the con-
ditions for such retired pay, among which is that the
individual has attained age 60.

) The Air Force has taken the position that Reserve
major generals may not be authorized additional retire-
ment credit for service beyond age 60 unless it is
approved by the Secretary under 10 U.S.C. 676. The Air
Force position is apparently based in part on certain
language contained in several decisions of this Office,
and reportedly is also supported by an opinion of the
Office of the Army Judge Advocate General.

The crux of the matter is whether a Reserve major
general, having qualified for retired pay, must be
retained by the Secretary under 10 U.S.C. 676 after he
reaches age 60 in order to qualify for further award
of creditable service for retirement, or whether he
has an independent right under 10 U.S.C. 8844 to credit
for service until he reaches age 62.

The basic provisions regarding the retention of
Air Force Reserve major generals are those in 10 U.S.C.
8844 and 8852. Those provisions were derived from sec-
tions 523(b) and 524(a) of the Reserve Officer Person-
nel Act of 1954, September 3, 1954, ch. 1257, 68 Stat.
1147, 1181-1182. Section 8844 provides for the elimi-
nation, by retirement if possible, of major generals
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at age 62; however, section 8852 requires the elimi-
nation (retirement) of major generals who have 35 years

of service and 5 years in grade without regard to age.
Exceptions to section 8852 have been authorized for

State adjutant generals and assistant adjutant generals;
also, 10 additional Reserve major generals may be retained
by the Secretary of the Air Force, but not beyond the age
of 62. Thus, a major general remains on active status
until age 62 only if not sooner required to be removed
under section 8852.

Regarding major generals who are not required to be
removed prior to reaching age 62, the question is whether
10 U.S.C. 676 prevents crediting service after age 60 for
retired pay computation under Chapter 67, in the absence
the Secretary's approval as required in that section.

Section 676, although not a part of Chapter 67 as
codified, was enacted as section 302(e} of the Army and
Air Force Vitalization and Retirement Equalization Act
of 1948, approved June 29, 1948, ch. 708, 62 Stat. 1081,
1088. . As such it was an integral part of the law which
established Reserve retirement. We have consistently
interpreted section 676 in that light and have held that
credit for Reserve duty performed after qualification
for Reserve retired pay at age 60 (assuming the individual
is otherwise gualified) may not be given in the absence of
approval by the Secretary concerned as provided for in
that section. See 38 Comp. Gen. 647 (1959); 50 id. 428
(1970). Compare Grahl wv. United States, 167 Ct. Cl. 80
(1964). Further an individual is considered to have
qualified for retired pay by meeting all requirements
including attaining age 60 even though application for
retired pay has not been made. 38 Comp. Gen. 159 (1958).

Therefore, major generals not retired prior to
reaching age 60 and who are otherwise qualified for
Chapter 67 retirement upon reaching age 60 are not
-entitled to credit for service performed after they
reach that age for purposes of rétirement pay computa-
tion unless they are retained in the service by the
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Secretary as provided in 10 U.S.C. 676. In that
connection an individual specifically retained in
service as one of the 10 major generals authorized to
be retained until age 62 under 10 U.S.C. 8852(b),
would also qualify as retained in service for purposes
of 10-U.S.C. 676. See 38 Comp. Gen. 146, 152, 38 id.
647, 652. a

The submission is answered accordingly.
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quR?LComptroller General
of the United States
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