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DIGEST: An employee of the Government was the
incumbent of a. position which was
regraded upward incident to an agency
position reclassification audit. She
was retained in that position beyond
the reascnable time period defined in
53 Comp. Gen. 216 (1973). While an
agency must within a reasonable time,
promote an individual, if qualified,
or remove him from the position, where
the individual is not qualified for
promotion temporary retention beyond
the time period alone does not serve
as a basis for retroactive temporary
promotion and backpay.

review of the|glaim ef HSTT€a . Pit¥s, for retroactive
temporary promction and backpay [for the period June 1, 1977,
to December 31, 1977, incident~to her employment with the
Department of the Army.

This act?iz is in response to carregpondence requesting

This matter was the subject of a settlement by our
Claims Division dated April 10, 1979, which disallowed her
claim for the reason that she was not qualified for pro-
motion to the position in question.

The file shows that Ms. Pitts was employed in the
position of Supply Clerk, grade GS-3. On August 23, 1977,
as a result of a position classification survey, the
position which she occupied was reclassified to the GS-5
level. In October 1977 the position was announced under
existing competitive procedures. Ms. Pitts applied for
the position, but was not rated as one of the qualified
candidates due to her lack of required specialized
experience.

Ms. Pitts was the incumbent prior to reclassification
and she continued performing the duties of the position
until January 1, 1978, when she was offered and accepted
reassignment to another position as Supply Clerk, GS-3.
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The record is silent as to why Ms. Pitts was not reassigned
timely nor is there any indication of a change in procedure
designed to preclude reoccurrence of such misassignments.
Thereafter she made claim for the difference in compensation
because she performed the duties of the higher grade posi-
tion, but her claim was administratively disallowed. In
response, Ms. Pitts contends that she is entitled to a
retroactive temporary promotion and backpay since she was
allowed to continue performing the duties of that position
after reclassification and that her performance was rated
satisfactory.

The general rule in cases of this nature is that an
employee of the Government is entitled only to the salary
of the position to which actually appointed, regardless
of the duties actually performed. When an employee
performs duties normally performed by one in a grade level
higher than the one held, no entitlement to the salary of
the higher level exists until such time as the individual
is actually promoted to that level. See United States v.
McLean, 95 U.S. 750 (1977); Morey v. United States, 35 Ct.
Cl. 603 (1900); Jackson v. United States, 42 Ct. Cl. 39
(1906); Dianish, et al. v. United States, 183 Ct. Cl. 702
(1968); and 52 Comp. Gen. 631 (1973). ‘

- There are, however, some exceptions to the general rule,
one of which was the subject of decision 53 Comp. Gen. 216
(1973). In that case an employee who was the incumbent of a
position reclassified from a grade GS-12 to a grade GS-13
level, made claim for retroactive promotion and salary"
differential between those grades. The record showed that
he was qualified for the promotion, but the administrative
office failed to promote him timely. We pointed out that
when a position has been reclassified to a higher grade an
agency must, within a reasonable time, either promote the
incumbent, if gqualified, or remove him. It was ruled that
reasonable time was to be considered as expiring at the
beginning of the fourth pay period following the date of
the reclassification action.
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The question in the present case involves whether
Ms. Pitts was qualified for promotion. Under the then Civil
Service regulations, an individual, in order to qualify for
advancement to Supply Clerk, GS-4/5, must have 1 year of
general experience and 2 years of special experience or in
lieu of a portion thereof, have achieved a certain level of
education. Under this criteria, it was administratively
determined that Ms. Pitts did not become qualified for pro-
motion to grade GS-5 until May 1978, 5 months after she was
reassigned from the position in question. Since Ms. Pitts
could not be promoted at any time between August 23, 1977,
and December 31, 1977, the fact that she was not reassigned
from that position until January 1, 1978, well after the
close of the beginning of the fourth pay period following
reclassification of the position, does not serve as a basis
for allowing her claim.

Accordingly, the action taken by our Claims Division

is sustained.
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Deputy Comptroller General
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