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DIGEST: Two new appointees were advised that expenses
of moving to their first duty station would be
reimbursable, ap a-rnely on the assumption that
they were "Manpower Shortage" appointeesI which
they were not. (There is no authority for reim-
bursement of the moving expenses of non-shortage
category new appointees to their first duty
station in the continental United States) there-
fore reimbursement is not proper. The fact that
the employees relied on the erroneous representa-

- tives of agency employ eses in accepting their
positions does not if l seOGovernment's liability,
since the Government cannot be bound by the -te,-ef
its employees tb exceed their actual authority.

The issue presented here is whether two newly appointed
employees may be reimbursed for expenses incurred in relocating to
their first duty station when they affirmatively relied on the prom-
ised reimbursement in accepting the appointments. For the reasons
set forth below, we hold that reimbursement is not proper.

By letter of January 24, 1979, the Director, Finance Division,
Office of Education, Department of Health, Education, and Welfare,

Lrequst~e42an advance decision on the reimbursement of relocation
expenses for Mr. Stephen C. Ehrmann and Mr. Robert Fullilove. Both
men were hired for limited term appointments (either 1 or 2 years,
the record is not clear), as Program Officers working for the Fund
for the Improvement of Postsecondary Education (Fund). Both were
apparently hired at the grade GS-12 level in the GS-1720,
Education Officer or Education Specialist, classification
series.

One of the appointees requested that he be reimbursed for his
moving expenses. Inquiries were made by the Fund to determine if
reimbursement could be authorized. Apparently the assumption was
made that the appointees involved were "Manpower Shortage"
category employees. Based upon information received from the
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Finance Office within the Office of the Assistant Secretary for Educa-
tion, it was decided by the Fund that reimbursement was authorized.
According to the record, both employees relied upon the representation
that they would be reimbursed for their relocation expenses when they
occupied their jobs. After the two employees were appointed and
moved to Washington, D.C., the Fund was advised that reimbursement
was not proper.

Under 5 U.S.C. 5723(a) (1976) a new appointee who is hired for
a position within the continental United States may be reimbursed
for specified expenses incurred in moving to his first duty station
if the Office of Personnel Management (formerly the Civil Service
Commission) determines that a manpower shortage for employees in
that classification series, grade level, and geographic area exists.
Appendix A to Chapter 571 of the Federal Personnel Manual contains a
listing of the Manpower Shortage positions as determined by the
Office of Personnel Management (OPM). For positions in the
GS-1720 classification series, two groups of positions are listed
as Manpower Shortage positions. In both cases the geographic limi-
tation is to the Washington, D.C. Standard Metropolitan Statistical
Area. At the grades GS-12 to 15 levels, the Manpower Shortage
Categorization is limited to "Education Officer or Education
Specialist (limited to those positions in education of the handi-
capped)", and at the grades GS-16 to 18 levels, to "Education
Program Administrators (various titles), Office of Education HEW".

We have consistently held that there is no authority to
reimburse a new employee for the expenses of moving to his first
duty station within the continental United States unless he is
being appointed to a Manpower Shortage position. Matter of
Harold C. Calvert, B-188095, September 28, 1977, and Matter of
James Pakis, B-193616, February 14, 1979. Since neither of the
appointees in the instant case was appointed to a Manpower.
Shortage position, there is no authority for reimbursing them
for the expenses of moving to their first duty station.

In contending that the Fund should be permitted to reimburse
the employees for their relocation expenses, the Fund first empha-
sizes that the employees were hired under the authority granted to
it by 20 U.S.C. 1221d(d) (1976) to hire up to five individual's in
technical positions for terms not to exceed 3 years without regard
to the provisions of chapter 51 and subchapter III of Chapter 53
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of title 5 of the United States Code. The Fund also mentions that
another employee who was hired to fill a position classified at
grade GS-1720-16 in 1973 was authorized reimbursement of relocation
expenses. Finally, the Fund notes that individuals employed under
the provisions of the Intergovernmental Personnel Act (IPA),
5 U.S.C. 3371 et seq., may be authorized reimbursement of reloca-
tion expenses. We will consider each of these points in turn.

It is true that the employees involved here were hired under
authority exempting their appointments from certain provisions of
title 5 of the United States Code, but that exemption does not, by
its own terms, extend to reimbursement of travel, transportation
and relocation expenses. There is nothing in the Fund's authorizing
legislation that exempts these employees from the coverage of the
relocation expense reimbursement provisions of title 5. The fact
that these employees may have been hired under authority exempting
them from the certain provisions of title 5 has no bearing on whether
they are exempted from any other provisions of title 5 and is not
relevant to this decision.

Reimbursement of the GS-1720-16 employee's relocation expenses
in 1973 would appear to have been proper, since the position, as it
is described in the submission, was then designated a Manpower
Shortage position by the Civil Service Commission. It must also be
noted that individuals appointed under the IPA are specifically
authorized to have certain relocation expenses reimbursed by
5 U.S.C. 3575 (1976). No parallel authority exists for appoint-
ments by the Fund, even to exempt positions.

Finally, even though travel orders were issued authorizing
reimbursement of relocation expenses and the employees relied on
the representations of the Fund that they would be reimbursed,
such reimbursement is not authorized. The Government cannot be
bound by acts of its agents that exceed their actual authority as
expressed in the statutes and regulations. See 54 Comp. Gen. 747
(1975) and cases cited therein.

Accordingly, for the reasons set out above, there may be
no reimbursement of the relocation expenses incurred by
Mr. Ehrmann and Mr. Fullilove in reporting to their first duty
station.

Deputy Comptroller General '
of the United States
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